Zrušení regulačních poplatků je geniální

Komu nejvíce uškodilo zavedení regulačních poplatků v českém zdravotnictví? O sociálně slabých lidech se píše hodně, o farmaceutických firmách téměř vůbec.

Média a některé politické strany masivně šíří tezi o sociálních případech, kterým třicetikorunové poplatky významně zhoršily životní úroveň. Možná je to pravda. Na regulační poplatky však nejvíce doplatily farmaceutické firmy. Díky regulačním poplatkům lidé méně utráceli za léky. Analytici jedné z těch větších firem vyčíslili důsledky regulačních poplatků poklesem tržeb. Ten se projevil snížením zisku v roce 2008 o 700 milionů Kč u této jedné firmy.

Nemám kompletní přehled (analýzu propadů tržeb a následných zisků), odhaduji však, že v roce 2008 „díky Julínkovi“ farmaceutické firmy ztratili v ČR přibližně 2 miliardy zisku.

Lze tedy předpokládat, že se zrušení regulačních poplatků ocitlo mezi hlavními marketingovými záměry farmaceutických firem. Nelze se proto divit, že politici, kteří mají velice dobré vztahy s těmito firmami bojovali za zrušení regulačních poplatků s takovým nasazením. U některých se v tichosti ani nedošetřilo sponzorování podivné "reklamy" v lékařském časopisu.

Nyní můžeme na vlastní oči sledovat prosazování zájmů nadnárodních koncernů. Po stránce propagandy a PR to mají opravdu dobře zvládnuté. Lidé se hádají kdo je větší socka. Někteří se radují, že ušetřili na poplatcích. Politická strana se tváří, že bojuje za zájmy „obyčejných“ lidí. Veřejné rozpočty krvácejí. Firmy, kterým díky sociálním opatřením vzrostou tržby i zisky se radují. V businessu se „vděčnost“ vyplácí a dobré vztahy s některými politiky také.

Zrušení regulačních poplatků je naprosto geniální – přináší politické body u voličů a současně vděčnost bohatých sponzorů.

Autor: Ivo Vašíček | pondělí 2.2.2009 11:59 | karma článku: 37,77 | přečteno: 2982x