XENOFOBIE

Xenofobie je slovo, na kterém lze názorně vysvětlit praktiky demagogů přelomu dvacátého a jednadvacátého století.

V medicínských vědách se běžně používají latinské výrazy. Mají celkem přesně určený význam. Psychiatrie zcela jednoznačně definuje různé typy psychických traumat a onemocnění. Fobie je úzkostná porucha charakterizovaná chorobným, bezdůvodným strachem z věcí nebo situací. Konkrétní určení situace či objektu vyvolávající chorobné chování se vyjádří předřazením dalšího slova. Například klaustrofobie – chorobný strach z uzavřených prostor, arachnofobie – chorobný strach z pavouků, akrofobie – strach z výšek (závratě). Xenofobie je chorobný strach z neznámého, či nepoznaného. Tento význam byl psychiatry a lékaři používán ode dávna.

Na konci minulého století bojovníci proti rasismu v boji za své utopické ideály začali používat a používají dosud demagogii. Začali lidi, kteří mají výhrady k jinému etniku nebo rase označovat jako xenofoby. Záměrně se tím snaží vytvořit dojem, že jsou tito lidé chorobní a jejich výhrady vůči jiným jsou bezdůvodné. Je pravdou, že existují případy skutečného výskytu duševní poruchy, kdy má nemocný panický strach z černochů, aniž by s nimi kdykoliv předtím přišel do styku. Takové onemocnění se jmenuje negrofobie.

Mít výhrady k nějakému etniku však není nic chorobného. Je to pouze projev nějakého názoru. V případě, že takové výhrady přerůstají v nevraživost, případně nenávist, lze takového člověka označit za rasistu. Rasista je takový člověk, který nemá rád jiné rasy či etnika. Rasisty, kteří svoji nenávist projevili i skutky, byli například němečtí nacisté. Kdybychom je tedy v duchu současného demagogického newspeaku označili za xenofoby, znamenalo by to, že byli vlastně nemocní, tedy vlastně neviní.

Příčin, které způsobují vznik výhrad k jinému etniku, existuje celá řada. Antirasističtí demagogové se snaží vyhnout argumentaci, ve které by bezdůvodnost výhrad vysvětlili. Proto zneužívají slovo xenofobie, protože vyjadřuje bezdůbvodnost obav. Dále se snaží použitím tohoto slova udělat z rasistů duševně nemocné, tedy urážet je. Rétoriku tohoto typu dnes používají média, politici i oficiální místa. Propagátoři newspeaku už slovo xenofobie zařadili s novým významem i do současných slovníků. K vytvoření nového synonyma, ke slovu rasismus však nikdy nebyl, žádný racionální důvod.

Přitom by bylo daleko přesnější označit slovem xenofobní, například  chování rakouských protitemelínských aktivistů. Ti mají strach z něčeho, čemu vůbec nerozumí a nechápou to. Nicméně slušný člověk se dle mého názoru neuchyluje k tak podlým praktikám. Nemá to totiž zapotřebí, demagogii jsou nuceni používat lidé, kteří vědomě lžou.  

Autor: Ivo Vašíček | pátek 30.11.2007 18:59 | karma článku: 21,71 | přečteno: 1381x