Vzpoura proti oligarchii

Ve španělských městech na náměstích již týden protestují davy lidí. Běžná média vývoj situace ignorují, případně reagují opožděně a okrajově.

Vládnoucí politici události ve Španělsku ignorují zcela. Když začínala jasmínová revoluce v Tunisku, také jsme se informace dozvídali nesměle a se zpožděním. Protesty jsou namířeny proti současnému vládnoucímu oligarchickému systému, který je lidem prezentován jako demokracie. Lidé si stále více uvědomují, že je současný politickobyrokratický systém, především nástrojem finančníků a bankéřů. Politici, kteří oligarchii slouží, občany okrádají i na lokální úrovni. Ve Španělsku je dvacetiprocentní nezaměstnanost, mezi mladými dosahuje až 40%. Systém globalizované oligarchie už mladé Španěly nepotřebuje, protože se na nich nedá vydělat.

Každý mladý člověk se rodí jako dlužník, který bude muset neustále platit (pokud se nenarodí jako rentiér). Stále více lidí si proto uvědomuje, že bez radikálních změn zahrnujících všechny oblasti života se budeme mít v bankovním otroctví stále hůře. Hlavním zájmem vládnoucí oligarchie je řádné splácení úroků a dluhů občany. Politici, kteří v zájmu oligarchie řídí státy, často rozkrádají i to málo, které na provoz státu zůstává.

Mnohá média slouží starému systému také, snaží se informace o protestech proti současným režimům potlačit, aby zabránili jejich šíření. Do informačního boje zasahuje neobratně i policie.

Protesty jsou organizovány pomocí sociálních sítí. Účinným nástroj tvořivé komunikace protestujících je i EtherPad provozovaný německou Pirátskou stranou http://www.piratenpad.de/ . Tento nástroj sehrál důležitou roli při obraně Wikileaks a koordinaci protestů v Tunisku, Egyptě i Libyi. Současný režim reprezentovaný německou policií příslušné servery zabavil a provoz aplikací tím na čas znemožnili. Německá policie uvádí jako důvod, požadavky svých zahraničních kolegů.

Staré struktury se brání, protože jim existující systém umožňuje tučné příjmy. Těžko odhadnout jak dlouho se budou držet u moci. Historie je důkazem, že nic netrvá věčně ani jakýkoliv systém moci. Ve Španělsku stejně jako v Tunisku mladí lidé usilují o změny, starý systém už nechtějí.

 

 

Autor: Ivo Vašíček | pondělí 23.5.2011 15:00 | karma článku: 31,71 | přečteno: 3343x