Příčiny rasové a etnické nenávisti

Každý člověk je od přírody obdařen různými schopnostmi. Člověk se  může ledacos naučit, ale má to své limity. Když se někdo narodí slepý, těžko z něj uděláte špičkového řidiče.

Ideologické vymývání mozků, které se opírá pouze o morálku a zcela ignoruje exaktní fakta, se snaží lidem vnutit představu, že se lidé rodí všichni stejně vybaveni schopnostmi. O tom, že to tak není se přesvědčujeme na každém kroku a existuje na to celá řada jednoznačných důkazů.

Masivně šířená ideologická lež je šířena na základě toho, že rozdíly mezi etniky či rasami zkoumali nacisté, a na základě těchto rozdílů třídili lidi na podřadné, či nadřazené. Paradoxně však nacisté označovali za podřadnou Židovskou rasu, přičemž sami dobře věděli, že naměřené hodnoty inteligence a dalších mentálních a motorických schopností jsou u Židů výrazně vyšší než u Němců.

Nacisté se na základě rasové argumentace dopustili mnoha zvěrstev a zločinů. Proto je zcela logické, jakékoliv nadřazování či podrobování si lidí na základě rasy považovat za zločin. Nicméně je zcela kontraproduktivní popírat objektivní rozdíly mezi rasami. Úmysly k šíření těchto lží jsou jistě ušlechtilé. Ovšem uplatňování pravidla „účel světí prostředky“ se vždy vymstí.

Jestliže skupině zcela odlišně talentovaných jedinců, začneme tvrdit, že jsou všichni talentovaní zcela stejně, vyvoláme zcela zákonitě velice negativní emoce.

Úspěšní začnou na neúspěšné pohlížet jako na lenochy a lajdáky (jestliže mají stejné schopnosti nemůže být jiná příčina neúspěchu). Neúspěšní považují úspěšné za podvodníky. Když jsou rozdíly ve schopnostech rasově determinovány, jsou vysvětlovány diskriminací.

Většina lidí však ví a cítí, že nic špatného nedělají, ale přesto jsou obviňováni – jedni z lenosti a druzí z diskriminace. Pocit křivdy sílí a vyvolává vzájemnou nenávist.

Napětí ve společnosti roste. Ideologický koncept stejnosti ras, tak paradoxně vytváří morální prostor pro nacistické hnutí. Tenhle bumerang lze odvrátit pouze návratem k pravdě spojené s pochopením a akceptací zjevných rozdílů.

V golfu také není vysoký handicap důvodem k vyloučení ze hry.

Autor: Ivo Vašíček | pátek 16.11.2007 16:09 | karma článku: 22,56 | přečteno: 1410x