Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Právo – výhoda prosazená silou

Často se píše a mluví o tom, kdo má na co právo. Zcela se však zapomíná, jak všechna práva vznikají a jak vznikala.

Každý tvor, tedy i člověk se snaží přežít. K přežití potřebuje zdroje. Zdroje přirozeně získává vlastním úsilím. Zdroje jsou získávány z prostředí, tedy z nějaké plochy Země. Mnoho tvorů si vytváří nárok na určité území. Své teritotrium si střeží a své konkurenty na ně nepustí. Boj o teritorium je společně s bojem o samici a vedení tlupy nejčastějším konfliktem mezi tvory stejného druhu.

Většina primátů, ke kterým patří i člověk žije v tlupách a tlupa ovládá své teritorium. Velikost ovládaného teritoria většinou nevyplývá z potřeb obživy, ale ze schopností teritorium uhájit. Zaplnění příslušného území žijícími jedinci je až následné. Množství žijících jedinců je v podstatě limitováno dostupností zdrojů.

Na počátku vzniku tlupy byl konflikt dvou jedinců. Tlupa vzniká uznáním porážky poraženým. Poražený se podřizuje vůli vítěze a ten ho nechává žít. Následně konají jedinci ve shodě a tím získávají výhodu nad ostatními jedinci. Ti se buď podřizuj, nebo bojují. Ve výsledku vzniká v každé tlupě hierarchie, ve které se většina jedinců podřizuje vůli vůdců. Vítězové (vůdci) dávají podřízeným právo na nezabití, toto právo získávají podřízení výměnou za zřeknutí se boje s vůdcem. Právo na život tedy vyplývalo z uznání porážky.

Schopnost hájit své teritorium a zvětšovat ho je určujícím faktorem pro rozrůstání příslušné tlupy. Při troše abstrakce mohu napsat, že tlupou ovládané teritorium je jejím majetkem. Tlupa svého nároku na majetek dosahuje výkonem násilí, či jeho hrozbou ve vztahu k ostatním tlupám. Každý jedinec příslušné tlupy má tedy nárok na užití území (majetku), je to vlastně jeho právo. Je to sdílené právo všech členů tlupy, a vyplývá z potenciálu násilí a projevů násilí tlupy vůči okolí. Tlupa získává a udržuje teritorium (majetek) vítězným bojem.

Lidské civilizace vznikly ze zvířecích tlup. Buď jejich rozrůstáním, nebo spojováním. Základem každé civilizace byla ochrana a rozšiřování ovládaného teritoria. Velikost ovládaného teritoria je vždy limitována existujícími schopnostmi a silou. K udržení existence tlupy (civilizace) je nutná vzájemná komunikace jejich členů. S rostoucí velikostí společenství je vzájemná komunikace stále složitější a stává se limitujícím faktorem stejně jako schopnosti a síla.

S vývojem lidské společnosti se práva neustále rozvíjela. Rozvíjely se i formy majetku. Podstata však zůstává stejná. Majetek je potenciálním zdrojem. Vlastnictví majetku je konkurenční výhodou v boji o přežití. Technologický vývoj přinesl pozemkové knihy, peníze a datové sklady. Podstata majetkových práv zůstává stejná. Narušení majetkových práv je bráněno hrozbou síly a uplatňováním síly. Všechna ostatní práva byla od majetkových práv odvozena.

V historii lidstva došlo mnohokrát k prolomení majetkových práv. Vlastníci majetku nedokázali svá práva obhájit a o majetek přišli. Majetku se násilím zmocnili jiní vlastníci a nemajetní.

Majetek je základním zdrojem obživy. S trochou zjednodušení lze napsat, že vlastník určitého minimálního majetku je z něj schopen zcela samostatně získávat zdroje ke svému přežití, většinou jich dokáže produkovat i více. Vlastníci potřebují nemajetné pouze tehdy, když chtějí zvýšit svoji schopnost získávání majetku nebo z něj chtějí žít bezpracně.

V minulém století projevili významně svoji sílu nemajetní. Odmítli respektovat existující majetková práva. V některých zemích se majetku zmocnili. V jiných uzavřeli dohodu s vlastníky. Dohodu, podle které mají vlastníci povinnost poskytovat část zdrojů získávaných ze svého majeku nemajetným. Vybojovali tím právo na život, tedy ve smyslu práva na prostředky k životu (sociální práva, právo na zdravotní péči). Právo na život se tedy opřelo o dohodu nevlastníků s vlastníky.

Práva na majetek i na garantované životní podmínky se staly rovnocenými. Podstata majeku zůstává stejná. Stále je výhodou, která v důsledku umožňuje zcela nezávislé přežití. Vlastníci v podstatě nevlastníky nepotřebují, jsou schopni přežít i bez nich. Nevlastníci však k přežití nutně potřebují, aby se podíleli na využití majetku. Právo na garantované životní podmínky také umožňuje přežití. Je to v podstatě také právo na majetek, na podíl z majetku. Nevlastníci tedy vlastníky také nepotřebují, ale potřebují jejich majetek.

Majetek se už dávno nezískává pouze brutálním bojem (válečným a revolučním dobýváním). Stále více majetku je získáváno prací. Buď přímo vlastní vysoce produktivní prací, nebo nepřímo, organizací práce jiných. V podstatě je to boj odehrávající se na trhu firem a práce. Majetek akumuluje ten, kdo dokáže produkovat více, než sám spotřebuje.

Akumulace majetku je však v podmínkách západní společnosti stále komplikovanější (u nás to šlo donedávna snadno, dnes to jde snadno v Číně). Vlastníci zde proto tlumí své aktivity, přestávají používat svůj majetek v rámci dělby práce. Začínají z něj získávat zdroje pouze pro sebe a neobchodují. Aktivnější přesouvají své podnikání do jiných zemí. Lidé v důsledku přicházejí o práci, u nevlastníků jediný zdroj obživy.

Zdanění aktivity přestává poskytovat dostatek zdrojů pro provoz státu včetně výkonu práv na prostředky k životu pro každého. Stát si od vlastníků půjčuje a mnozí z nich raději žijí raději z úroků než z podnikání. V důsledku se ekonomická aktivita dále tlumí. Hrozí riziko, že budou chybět zdroje pro realizaci sociálních práv a placení úroků (majetkové právo). Budou chybět zdroje na provoz státu a v důsledku i na prosazování státem garantovaných práv. Práva, která se neopírají o reálnou sílu, zanikají.

Síla však zůstává, kdo ovládá sílu, prosazuje právo.

Autor: Ivo Vašíček | středa 6.1.2010 15:15 | karma článku: 25,43 | přečteno: 1949x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1906x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!