Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od rodinné mozaiky k velkochovu

Rodina je základní formou majetkové struktury společnosti. Platí v ní základní organizační pravidla hospodaření. Rodina má i svůj vnitřní nefinanční přirozený trh.

V rámci rodiny byla rozdělena práce i odpovědnost. Nejproduktivnější rodiče se starali o děti a své slabé rodiče. Silní chránili slabé. Úkolem mužů bylo získávat zdroje a chránit, úkolem žen bylo rozvíjet a pečovat. Všichni se starali o děti a staré. Ve spokojené rodině se všichni mají dobře, navzájem si pomáhají.

Na základě rodiny byly vytvářeny první státy – knížectví, království až monarchie.  Kdysi byli obyvatelé jednoho státu v podstatě příbuzní. Zprostředkovaně se všichni znali. Odpovědnost za soužití byla soustředěna v jednotlivých rodinách. V některých zemích středního východu fungují státy řízené a vlastněné jedinou rodinou dodnes. Vazby královských rodů byly v minulých stoletích zpřetrhány, rozpadly se i rody šlechticů a řemeslníků. Roztrhaly se rodiny i na základních úrovních. Rodinné struktury se už několik století tříští a společnost se atomizuje. Prudce roste i počet lidí žijících „singless“. Do všeho vstupuje rasový tavící kotlík. Současný způsob života je pro některé kultury šokem. Do roztříštěných rodinných struktur vstupují nová rodinná uspořádání, přenášená jako výběžky rodin ze zemí původu. Mnozí imigranti doposud ztotožňovali rodinu se státem a nerozumí nové situaci. Výsledkem je neporouzumění a z něj plynoucí konflikty. Lidé vytržení z rodin se integrují na základě společných názorů a zájmů. Nové struktury jsou pro ně pevnější než původní rodina.

Romové díky soudržnosti rodiny dokázali přežít až do současnosti, aniž by se integrovali do systému. I přes státní sociální systémy, plní hlavní sociální roli romská rodina. Proto nikdy neuvidíte romského bezdomovce. Tlaky společnosti na roztříštění rodinných vazeb je pro Romy a ostatní, rodinným způsobem žijící skupiny ničivé.

Většina lidí si na individualizovaný způsob života už zvykla a zvyká. Většinu ekonomicko-sociálních funkcí rodiny převzal stát. Pro mnohé není důvod mít děti.

Vývoj tedy vedl k odstranění, či potlačení závislosti lidí na rodinném soužití. Vnitřní sociální trh rodin je dnes už většinou nefunkční. Většina lidí je odkázána na sociální struktury státu. V anonymitě davu, který se neustále rozšiřuje, o stále nové příchozí začíná sociální systém připomínat velkochov. Velkochov lidí organizovaný státem dnes nahrazuje původní rodinné uspořádání. Náklady na provoz „velkochovu“ zatěžují rodinné rozpočty a tím potlačují poslední zbytky sociálních funkcí rodin. Lidé žijící bez rodiných vazeb jsou státem snadněji manipulovatelní.

Stát od rodin převzal jejich sociální funkce, čímž zmírnil rozdíly mezi rodinami. Předpokládám, že nivelizace životní úrovně lidí je hlavním cílem všech socialistických ideologií. Koncentrovaná odpovědnost má svá rizika. V rodiných strukturách dokáží lidé přežívat i bez pomoci státu.

Bez rodiných vazeb jsou stárnoucí lidé vystrašeni. Musejí spoléhat na stát, že se o ně postará. Oni tomu státu teď hodně platí, ale mají obavu (a zcela oprávněnou), že až budou staří, ostatní je neuživí. Mnozí se o to víc starají o sebe, snaží se trochu naakumulovat. Omezují spotřebu, šetří. Ti co mají produkční zdroje, nakupují méně práce. Také chudnou, ale pořád mají z čeho žít. Horší to mají ostatní, kteří jsou odkázáni pouze na prodej svojí práce. Když práci nemají a chudnou, někdy se i na mizině ocitají. Takhle to bude dál pokračovat, až to bude nadoraz. Ukáže se, že dluh, kterým jsou produkovány peníze, nemůže být ničím reálným v plné hodnotě splacen.

Sociální systém, na který rodiny delegovaly péči o slabé, spotřebuje nyní více zdrojů, než silní dokáží vytvořit. Nebo přesněji stát nedokáže získávat z trhu dostatek zdrojů, k tomu aby jimi zaplatil svoje a sociální výdaje. Něco je špatně a když chceme v klidu dál žít, musí se to změnit. Situace je, jaká je a nelze se už vracet. Je však velice důležité uvědomit si, že dnes je společnost strukturovaná jinak.

Autor: Ivo Vašíček | neděle 21.3.2010 14:20 | karma článku: 24,97 | přečteno: 1537x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1906x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Pokuta 200 milionů eur plus penále. EU trestá Maďarsko za migrační politiku

13. června 2024  10:12,  aktualizováno  10:50

Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) a penále ve výši...

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli zrušeným příspěvkům na penzijní připojištění

13. června 2024  10:47

Opoziční hnutí ANO podalo ve čtvrtek ráno Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na zrušení části zákona,...

Procesí tápajících a nechybující Meloniová. Bude summit G7 italským sólem?

13. června 2024  10:39

Začínající summit skupiny G7 si pro sebe v záplavě významných politických figur krade italská...

Stížnost dívky znásilňované otčímem projedná plénum ÚS, má zrušit podmínku

13. června 2024  10:36

Stížností dívky, kterou opakovaně znásilňoval otčím a dostal za to podmínku, se bude zabývat plénum...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!