Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Informační revoluce změní ekonomiku i stát.

Lidská společnost si vytvořila stát jako prostředek vzájemného soužití. Klíčovou funkcí státu je udržování platnosti pravidel. Stát vynucuje dodržování pravidel prostřednictvím úřadů a ozbrojené sily.

Stát je ve své podstatě podnik vytvářející ve společnosti prostředí k soužití lidí. Hierarchie v řízení a pozice v „podniku“ se vždy přizpůsobuje schopnostem lidí obhájit své nároky na zdroje. Základní funkce státu (garance pravidel) se postupně rozšiřují správu sdílené infrastruktury, služby (vzdělávání, zdraví, sociální prostředí,…).

Zpočátku byly státy pouze v soukromém vlastnictví (monarchie). Monarchie vyrůstaly na základě koncentrace vlastnictví pozemků. Půda byla základním zdrojem moci i bohatství. V monarchii „zisky“ z provozování státu získává a rozděluje příslušný monarcha. Způsob ovládání a provozování státu se s technologickým vývojem lidské společnosti mění. Technologický vývoj vedl ke vzniku výrobních prostředků, které se staly novým zdrojem moci a bohatství. Hierarchie moci vytvořená dle vlastnictví půdy ztratila postupně legitimitu. Vlastnictví výrobních prostředků vedlo i k získání moci nad státem. Soukromé státy byly v Evropě „znárodněny“ revolucí nebo byla jejich vlastníkům výrazně omezena „vlastnická“ práva (rodina monarchy má garantovaný příjem, aniž by měla jakoukoliv odpovědnost a pravomoci). Místo monarchů státy řídí politici, kteří vytvářejí optimální podmínky pro zhodnocování výrobních prostředků. Politikům slouží stát jako zdroj oficiálních a neoficiálních příjmů.

Technologický vývoj postupně umožnil i vznik finančního systému, který posílil roli peněz. Vlastnictví peněz (investic) se stává universálním a zcela dominantním zdrojem. Pozemky i výrobní prostředky lze snadno nakoupit i prodat. Investování se stává rozhodujícím zdrojem růstu bohatství. Výrobní prostředky a půda se stávají pouze prostředkem umožňujícím splácet finanční nároky investorů. Většina hmotného majetku je postupně zatížena dluhem. Mizí rozdíl mezi nájmem a úrokem.

Na řízení státu mají stále větší vliv vlastníci peněz. Stát postupně vytváří stále vhodnější podmínky pro zhodnocování investic. Zájmy investorů se promítají do rozhodování politiků. Sociální, zdravotní a důchodové systémy jsou prezentovány jako služba lidem, jsou však koncipovány tak, aby byly dalším zdrojem zisků (zadlužování států, kapitálové fondy, povinné pojišťovny…).

V demokracii provoz státu řídí státní zaměstnanci, kterými jsou i politici. Demokratické volby jsou marketingovým nástrojem legitimizování „vrcholových manažerských pozic“ politiků. Skupiny investorů prostřednictvím politických stran nakupují své „reprezentanty“. V přechodném období vznikají i „amatérské“ politické strany. Pod kontrolu investorů se nové politické strany dostávají až později, protože nedokáží financovat své volební kampaně. Potřebné zdroje získávají oficiálně i neoficiálně od „investorů“, kterým jsou následně zavázáni. Investorům ovládajícím stát je lhostejné, zda podnikají s levicí nebo pravicí. Ve vyspělých západních zemích hájí zájmy investorů všichni politici podílející se na reálné moci už několik desítek let. V celém světě vládne téměř oficiálně nadnárodní finanční oligarchie. U nás „podnikají“ i drobní „investoři“. Jsou však více skryti a svůj zisk si berou potají.

Výsledkem nadvlády investorů je stále rostoucí podíl nákladů, které celá společnost (ekonomika) vynakládá na finanční služby. Ve všech demokratických oligarchiích se stává finanční přerozdělování zcela dominantním odvětvím (banky, finanční úřady,…). Všeobecné zadlužování je zcela zákonitým důsledkem. Bez rostoucího objemu dluhů by investoři a správci jejich investic nemohli bohatnout. Objem dluhů musí narůstat, aby bylo možné zisky z nich dále investovat.

V EU a USA už ekonomika musí platit víc úroků, než dokáže vyprodukovat hodnoty. Západní civilizace spotřebovává zdroje ve větším rozsahu, než na trh dodává. Použiji-li nadsázku:  „Asie“ na trh dodává práci, „Afrika“ suroviny a USA a EU peníze.

V Evropě a USA už nelze příliš zvyšovat dluhy, ekonomika už je není schopna platit. Nevyhnutelné bankroty předlužených států výhodné přerozdělování velice rychle ukončí. Investování přestane být rozhodujícím zdrojem bohatství.

Civilizační úroveň společnosti vždy vycházela z objemu a kvality sdílených informací. Informační revoluce zcela mění ekonomické a společenské podmínky. Schopnost šířit informace se stává novou hodnotou, jejíž význam stále roste. Lidi už není příliš snadné obelhat, nebo jim něco zatajit. Po Internetu se informace šíří rychle po celém světě. Lidé se mohou rychleji a lépe organizovat.

Čím bude schopnost sdílet a šířit informace dostupnější, tím svobodněji bude více lidí žít. Firma „stát“ však bude existovat nadále. Komunikační možnosti však „práci“ státu zefektivní a umožní jeho důkladnou kontrolu.

Vývoj nevede k minulým ani neměnným uspořádáním. Čím déle se „staré struktury“ udrží, tím radikálnější budou změnové revoluce. Uspořádání státu i ekonomiky si i po revoluci najde svoji novou stabilitu. Nové uspořádání společnosti (hierarchie a podíl na moci) bude vyplývat z využití nových zdrojů, které přináší informační revoluce.

Autor: Ivo Vašíček | pátek 13.5.2011 11:55 | karma článku: 22,38 | přečteno: 2658x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1906x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!