Globální ochlazování začíná

Teplota atmosféry Země a jejího povrchu se cyklicky mění. Během 4,56 miliardy let existence Země, se střídají tzv. doby ledové s obdobími meziledovými. Cyklus se postupně zkracuje a v posledním milionu let se ustálil na střídání 100 tisíc let trvajícího období doby ledové a 20 tisíc let trvajícího období doby meziledové. Poslední doba ledová skončila před 11 až 12 ti tisíci lety.

Astronomicky i matematicky jsme již za polovinou období meziledového a Země se bude příštích pár tisíc let ochlazovat. Příčiny cyklů vyplývají z pohybů Slunce a planet Sluneční soustavy. Planeta Země se pohybuje kolem Slunce po přibližně eliptické dráze, jejíž tvar se neustále cyklicky mění rychlostí přes 30 km za sekundu ve vzdálenosti 1,4 milionů km. Slunce obíhá okolo středu Galaxie v proměnlivé vzdálenosti, od 25 000 do 28 000 světelných let od jejího středu. Oběh trvá přibližně 226 milionů let. V současné době při svém pohybu protínáme Galaktický rovník a v příštích tisíciletích se budeme od tohoto pomyslného rovníku vzdalovat.

Zcela zásadní vliv na klimatické podmínky na Zemi má přísun energie ze Slunce. Sluneční aktivita osciluje v krátkých dvanáctiletých cyklech. Těch cyklů je zřejmě více, ale nejsou zcela přesně definované. Nyní je Slunce na maximu své aktivity, kdy každou sekundu přeměňuje 504 milionů tun vodíku na 500 milionů tun hélia. Nás ohřívá nepatrný zlomeček energie uvolněné z přeměny „chybějících“ 4.000.000 tun hmoty v záření. Veškerá energie, kterou používáme, s výjimkou jaderné pochází z tohoto záření. Z astronomického hlediska lze vliv celé živé přírody a člověka zredukovat na vytvoření asi 10 metrové vrstvy hlíny na povrchu planety o průměru přibližně 12,7 tisíc kilometrů (podobné jako vrstva prachu na mém špinavém autě).

Tepelná kapacita této „hlíny“ a atmosféry je v porovnání s tepelnou kapacitou zbytku planety zcela nepatrná 1:10na 23cátou (tedy nula celá, dvadvacet nul a jednička). Je docela možné, že lidští červíčci dokáží krátkodobě změnit teplotu atmosféry a části povrchu Země. Klimantologové si to dokonce odhlasovali. Nicméně nepatrná Změna vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem dokáže změnit energetické poměry na Zemi v mnohem větším rozsahu. Ostatně není to tak dávno co bylo území, na kterém žijeme pokryto několikakilometrovou vrstvou ledu a je zcela jisté, že znovu bude. I kdyby lidé zahřívali povrch Země odpalováním atomových pum, nedokázali by vykompenzovat změny přísunu energie ze Slunce, které se cyklicky opakují.

Nejsem klimatolog a ani přesně nevím, co ta odbornost znamená. Mám pocit, že je to věda společenská, ne exaktní. Možná se mýlím, ale zatím jsem nikde nenalezl přesvědčivý výpočet – energetickou kalkulaci, s kterou by bylo možné polemizovat, což je u exaktních věd obvyklé. Netuším tedy, zda člověk ovlivňuje změny klimatu. Možná je to složité zjistit. Nicméně udivuje mne, že tolik lidí a státníků ví s naprostou jistotou, že lidé klima ovlivňují. Prosím, poraďte mi, kde najdu nějaký relevantní výpočet. Nepište mi však, že někdo někde něco odhlasoval. Ve vědě se nehlasuje, tam se počítá a dokazuje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Vašíček | čtvrtek 27.9.2007 11:35 | karma článku: 30,11 | přečteno: 3146x