Financování státu a globalizace.

Každý člověk potřebuje k životu produkty. Získává je za peníze. Lidé získávají peníze prodejem práce, někteří žijí z nároku a někteří se jich zmocňují silou.

Politickobyrokratický aparát udržuje platnost pravidel. Akumulovaný kapitál žije z toho, že někdy někdo dokázal vyprodukovat více, než spotřeboval. Každý člověk spotřebovává zdroje, někteří zdroje I produkují. Nejjednodušší je stav kdy člověk vyprodukuje stejně, jako spotřebuje. V takovém případě se jeho životní úroveň nemění. Z jeho existence však neplyne pro nikoho dalšího zisk. Žijí li lidé, kteří spotřebují víc, než vyprodukují, musí žít i lidé kteří to mají naopak. Většina lidí produkuje více, než spotřebovává. Nadprodukci lidem odnímá kapitál a stát a všichni kdo mají nárok. Šikovný člověk dokáže nadprodukci uchovat i pro sebe. V případě, že peníze investuje, získává nárok na budoucí nadprodukci dlužníka. Investiční důvěra (ochota půjčovat) vyplývá z ohodnocení schopnosti nadprodukce obyvatelstva regionu. Společnost chudne, když okamžitá nadspotřeba zadlužuje budoucí nadprodukci.

Jen ten, kdo nadprodukci investuje, bohatne. Investice směřují převážně do zvýšení produktivity. Nové továrny v rozvojových zemích nyní zaplavují svojí nadprodukcí svět. Nakupování práce se v některých regionech přestává vyplácet.  Přerozdělování nadprodukce se začíná zadrhávat. Stát a sociální systém zdaňuje lokální zdroje, především práci. Nezaměstnanost snižuje příjmy a zvyšuje výdaje. Kapitálovým příjmům nezaměstnanost nevadí. Člověk bez příjmu neplatí daně, dluhy a úroky však platit musí. Kapitálu rostou zisky z investic v rozvojových zemích. Vlivem levné nadprodukce se některé státy potápějí v dluzích a lidem klesá životní úroveň.

Mnoho problémů současného světa vyplývá z rozporu mezi globalizovanými zisky kapitálu a závislosti státu na lokálních zdrojích.

V globalizované ekonomice je zdanění práce anachronismem. Práci můžete nakoupit téměř kdekoliv. Pracující, jehož mzda je daněna více, je na globálním trhu diskriminován. Zdanění spotřeby dává všem prodávajícím stejné podmínky.

 

Autor: Ivo Vašíček | neděle 23.1.2011 8:00 | karma článku: 19,74 | přečteno: 1819x