Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MSV

Medvědice se vrací

23. 1. 2011 15:38
???

Zdanění spotřeby dává všem prodávajícím stejné podmínky.? To asi těžko, protože daň se přenáší na nakupujícího. a i prodávající musí někde nakoupit.

To by  muselo být všude stjné DPH, stejná spotřební daň apod.

Představte si, že by daně z příjmu neexistovaly a bylo by pouze DPH a spotřební daň.

Dnes není problém nakoupit v jiném státě. Takže stát s vyšším zdaněním by nejspíš nakonec vybral žalostně málo(pominu- li fakt, že pro rohlíky nepojedu do německa -ale jednou za měsíc na pořádný nákup, to není problém)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

23. 1. 2011 15:46
Re: ???

A na to je např dovozní clo;-D

0 0
možnosti
MSV

Medvědice se vrací

23. 1. 2011 15:33
Zdanění spotřeby dává všem prodávajícím stejné podmínky.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

23. 1. 2011 11:54
Možná je to pravda, ale silně zjednodušená

Cena práce je jen jedním z parametrů při rozhodování o místě investice. Další parametry jsou podobně významné a je jich mnoho, namátkou uvedu dostupnost kvalifikované práce, bezpečnost investice, vymahatelnost práva, dopravní infrastruktura, vzdálenost od trhu, pro který je výrobek určen, daňové zákony, investiční pobídky.

-

Stát nakonec z lidí daně vytáhnout musí, takže pokud jim nezdaní práci, zdaní jim spotřebu. Budou tedy potřebovat na udržení stejné životní úrovně vyšší mzdu, o co jim zaměstnavatel dá méně kvůli odbourání daně ze mzdy, o to jim dá více, aby mohli platit daň spotřební.

-

Podle mě jsou daně nepřímé rozumnější, protože motivují k úsporám spotřeby, zatímco daně přímé demotivují při práci nebo při podnikání. Navíc se nepřímé daně snáze vybírají a nevyžadují vykazování kdo kdy kolik vydělal. Výběr přímých daní živí armádu úředníků a daňových poradců.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2011 12:09
Re: Možná je to pravda, ale silně zjednodušená

Zdanění spotřeby místo práce životní úroveň příliš přímo neovlivní.   Zvýší ceny dovážených produktů, ceny domácí produkce víceméně zůstanou (úspora na zdanění práce vykompenzuje vyšší spotřební daň). Ve výsledku taková změna zlepší situaci nepřímo (pokles nezaměstnanosti).

0 0
možnosti
C

certik_bertik

23. 1. 2011 10:41
oni

ani východoasijské ekonomiky do nebe neporostou, pokud bude tlak na kvalitu, tak to tady za tu cenu uděláme taky

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2011 10:50
Re: oni

Do nebe jistě neporostou, ale porostou hodně dlouho, mají totiž kam. Kapitál je investován tam, kde je nejlépe zhodnocen. Asie má cca 100 let zpoždění ve vývoji společnosti a proto je pro investice skvělým trhem a ještě mnoho let bude. To co dělal Baťa v Evropě a Ford v USA děje se teď v Číně. Jsou tam miliony lidí jejichž produktivitu i spotřebu lze investicemi zvýšit a vydělat na tom.

Kvalita je také o investicích. Nejvíce vydělávají kvalitní výroby v Číně. Dnes je tam vyráběna většina značkových výrobků té nejvyšší kvality.

Dnes už je dokonce problém i ve strojírenství - továrny v Číně začínají používat modernější technologické vybavení než máme my. Kvalitou nás teprve začnou "válcovat". V Japonsku to probíhalo podobně.

0 0
možnosti
H

hlava.dvacetdva

23. 1. 2011 10:08
Dluhy

nám rostou protože legenda o ekonomice služeb nefunguje . Pokud je někdo schopen tvrdit, že poklesem mezd ve stáním sektoru dojde k poklesu nebo k zastavení růstu říká,  jak to u nás je. Všechno na dluh. V zemi kde stát okrádá lidi kteří jsou schopní vytvořit nějaké reálné směnitelné hodnoty o 80% ceny jejich práce na svůj provoz , toho moc na investování nezbývá. Investice na dluh v nestabilním prostředí je nesmysl. Komu vyhovuje vytváření nesplatitelných dluhů ? Tomu kdo nic nedělá a ostatním vnutil papírky které tiskne jako hodnotu. Bude kupovat, dokud bude co a  až za papírky někdo od něho bude něco chtít koupit zpět, dostane leda tak po čuni:-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2011 10:19
Re: Dluhy

Ano. Zatím je to však tak, že Čína vyrobí zboží, od USA dostane natisknuté papírky a za ně si koupí ropu. Současně ty natisknuté papírky půjčí do USA (šejkové i Číňani) a oni znovu nakoupí zboží. Číňané i šejkové používáním USD odevzdávají část nadhodnoty, která pokrývá "vytištěné" peníze. Dokud za USD mohou kupovat i továrny a doly přistupují na tuto hru.

0 0
možnosti
PK

krpjan

23. 1. 2011 9:51
Dobře napsané

O čem se tu zniňujete je dělba práce a rozdělení. V procesu dělby práce je nadprodukce nutná. Mám-li n lidí, nebo podniků a ti vyrábějí m produktů, které všichni potřebují, pak musí producent nutně vyrobit tolik produktů, kolik ja účestníků dělby práce., čili každy producent musí vyrobit n kusů produktů. Vzniká tak specializace a vzájemná závislost. V globalizaci to je stejné. Bangladéš produkuje trička pro celý svět, minimum pro sebe.

Daně: Žádná ekonomika není schopna se financovat čistě z daní. O tom se můžete dočíst v mém článku

http://premysljankroupa.blog.idnes.cz/c/173765/Zahrajte-si-danove-monopoly-Dil-I.html  .:-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2011 10:02
Re: Dobře napsané

Ano, s každým rozšířením směnovaných produktů musí ostatní zvýšit produktivitu. Pokud ji nezvýší, ztrácejí podíl na trhu (v důsledku na spotřebě). Proto má problém zemědělství, kde se produktivita už zvyšuje těžko.

0 0
možnosti
RP

radim36

23. 1. 2011 9:02
Trochu chaotické, ale podstata problému Evropy je správná.

Podstata je ta, že dneska díky levné globalizované dopravě je tady hospodářská soutěž vztažená v podstatě na celý svět.

Až na menšinu výrob vázaných na konkrétní místo , to buď  kvůli problémům s převozem příliš velkých , těžkých, objemných nebo jinak nevhodných výrobků pro glogalizovanou dopravu nebo kvůli tomu, že je výroba z nějaké tradice, politického rozhodnutí a podobně vázána na konkrétní místo, jsou všechny ostatní výroby "moved" neboli libovolně stěhovatelné po světě. Vyrábí se vždy tam, kde jsou pracovní síly levné a zároveň ještě pro tu danou výrobu dostatečně kvalitní.

To Evropa dávno není, evropské pracovní síly jsou sice v průměru velice kvalitní, ale skrz platy a veškeré sociální vymoženosti tak drahé, že vyrábět v Evropě je ekonomická sebevražda.

I když například Německo využívá, co to dá, dodavatelským způsobem práci v levných k EU nově přistoupivších zemí , nestačí to.

0 0
možnosti
J

Juvak

23. 1. 2011 8:11
Dotaz

"Zdanění spotřeby dává všem prodávajícím stejné podmínky." Jen by mě zajímala ojakživa jediná věc ohledně spotřenmí daně, DPH...Proč mám státu platit za to, že potřebuji k životu jídlo? Co pro to, abych se najedl dělá stát, zvláště v dnešním světě volného trhu? Naprosto nic a přesto z toho nic má příjem.

Vděčný mám být pouze obchodníkovi, který mi potřebný produkt poskytne, ten se o svůj příjem postará tzv. přirážkou, stát si žádnou spotřební ani jinou podobnou daň nezaslouží.

0 0
možnosti
ML

marlow

23. 1. 2011 8:10
"dluhy a úroky však platit musí"

Nemusi. Centralni banka si muze penize proste natisknout - jsou prece kryte "nadprodukci" obyvatel...

0 0
možnosti