Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Enten týky, dva špalíky…(2.část)

bude to ten nebo ten? Vyhoďme ho z kola ven. V ekonomické krizi není používáno dětské rozpočítadlo, ale účel je stejný. V prvním díle jsem vysvětlil poněkud jiný pohled na vznik Velké hospodářské krize v minulém století. (první část: http://vasicek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=53777 )

Krize se netýkala Sovětského svazu. Bolševici aplikovali kořistnickou strategii, kterou obhajovali Marx-Leninskou filozofií. Když vše úplně nefungovalo, povolil Lenin nakrátko soukromé vlastnictví, aby takto vytvořené statky mohl znovu ukrást (říkají tomu znárodnit). Centrálně plánovaná ekonomika udělala z obyvatel bolševiky dobytých území chovné stádo. Způsob to byl celkem efektivní. Občas se však vloudila chybička a skončilo to hladomorem. Lidí však bylo dost a mocenský aparát dokázal případné hladovce ukáznit.

Přesto vzbuzoval Sovětský Svaz u mnohých intelektuálů obdiv. O utopickém světě ve kterém na tom budou všichni stejně zatoužilo mnoho lidí. Komunistická internacionála vytýčila cíle na ovládnutí celého světa pomocí proletářské revoluce.

Vlády evropských zemí bezmocně přihlížely rostoucímu vlivu komunistických a jim podobných stran. Spontánní reakcí na komunistické nebezpečí byl vznik fašistických a nacistických stran. Krizi řešili v USA projektem New Deal. Řešení bylo založeno na státních investicích a silné regulaci podnikání. Podnikatelé mnohdy končili ve vězení na základě udání konkurenta, že prodává své produkty příliš levně.

Nejrychleji se s krizí vypořádalo nacistické Německo. Nutno dodat, že Německo bylo jednou ze zemí, které krize postihla nejvíce. Nacisté zahájili rozsáhlou výstavbu dálnic, obecních a státních objektů. Radikálně zvýšili vojenskou výrobu a spustili celou řadu ambiciózních projektů (rozhlasový přijímač do každé rodiny, automobil do každé rodiny a pod).

 

Německé extenzivní řešení krize však přerostlo v dobyvačnou válku (jinak to ani nešlo). Hitler postupně násilím integroval Evropu. Celá Evropa včetně neutrálních států se zapojila do přípravy války. Hitler získal příznivce nejen v Evropě, ale i na jiných kontinentech. K zemím OSY (Německo, Itálie, Japonsko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Bulharsko a Slovensko) se postupně přidávaly i další evropské národy (Belgičané, Francouzi, Švédi, Fini, Lotyši, Estonci, Litevci,…).

 Prohlubující se válečný konflikt spotřebovával mnoho materiálu a také lidí. USA získaly dobré odbytiště v Německem napadené Británii. Později rostla americká ekonomika na základě smlouvy Lend and Lease se Sovětským Svazem. Amerika tak paradoxně zbohatla na základě toho, že pomáhala komunistům vyhrát druhou světovou válku.

Dnes už je zřejmé, že Stalin připravoval dobytí Evropy mnohem dříve než se nacisté dostali v Německu k moci. Evropa by byla nejspíš snadnou kořistí. Navíc v té době měli komunisté po celé Evropě mnoho příznivců, kteří se otevřeně hlásili ke kominterně a jejím cílům (ovládnutí světa pomocí komunistické revoluce). Sovětský svaz válčil od svého vzniku prakticky nepřetržitě. Hitler tedy vlastně oddálil ovládnutí Evropy komunisty.

Ve válce zemřelo 60 milionů lidí (možná i více, neboť sovětské ztráty mohly být mnohem vyšší). Bylo zničeno mnoho budov a infrastruktury. Po válce vzrostla hodnota člověka, jako pracovní síly. V procesu směny zoufale chyběli lidé. Situace se oproti třicátým letům zcela obrátila. V poraženém Německu téměř nebyli žádní muži. Ti co nepadli v bojích ještě několik let pracovali v zajateckých táborech v Sovětském Svazu. Mezitím je v NDR alespoň po biologické stránce nahradili ruští vítězní vojáci. Velkou hospodářskou krizi vyřešila až Druhá světová válka.

Sověti nastolili na dobytých územích své komunistické pořádky. Nové komunistické země zpočátku prosperovaly lépe než státy, které USA před komunisty ochránili. Bylo to způsobeno zejména bezpracným obohacením (znárodněním). Ukradený majetek se stal předmětem spotřeby centrálně plánovaných ekonomik.

Takzvané západní státy se začaly v podmínkách demokracie postupně rozvíjet a jejich ekonomiky postupně sílily. V šedesátých letech už bylo celkem jasně patrné, že soukromé vlastnictví je rozhodujícím motivačním faktorem a podmínkou úspěšného rozvoje ekonomiky. Západní státy dokázaly při zvyšování produktivity rychle restrukturalizovat pracovní síly. V procesu směny přibývala celá řada nových produktů spojených především s využitím volného času a růstem pracovní produktivity.

Pracovníky uvolněné vlivem růstu produktivity práce pohlcoval rostoucí filmový a zábavní průmysl (lyžařské areály, zábavní parky, sportovní zařízení, školy,…). Výroba televizorů, magnetofonů a všemožné elektroniky, sportovních potřeb, kosmický průmysl. Poptávku na trhu významně zvyšovala i vojenská výroba motivovaná studenou válkou. Západní ekonomiky občas zažily nějaký ten otřes, ale ten měl dopad jen na úzké skupiny zejména movitějších osob. Předválečný problém s „přebytečnými“ lidmi byl zcela zapomenut. Naopak, většina západních ekonomik donedávna trpěla nedostatkem lidí ochotných pracovat. V důsledku tyto země umožnili masivní imigraci levné a málo kvalifikované pracovní síly.

Období prosperity umožnilo západu vytvořit komfortní sociální systém, který vytváří lidem, které práce nebaví mnohem komfortnější podmínky k životu, než mají lidé kteří se v jiných částech světa živí prací.

Sovětské impérium (Sovětský Svaz včetně satelitů) nedokázalo konkurovat rychle se rozvíjejícím kapitalistickým zemím. Centrální plánování je sice z ekonomického hlediska zajímavé, ale značně citlivé na chyby. Živelná tržní ekonomika koriguje chyby téměř okamžitě (Ekonomické krize nejsou poruchy trhu, ale naopak důsledkem jeho dlouhodobého potlačování). Největším problémem socialismu je ztráta motivace vyplývající z omezených vlastnických práv. Výsledné rovnostářství, zvýhodňující především neschopné způsobuje zaostávání produktivity a ztrátu iniciativy těch, kteří mají schopnosti tvořit.

Přesto dokázali komunisté systém udržet v chodu pomocí regulace spotřeby a prakticky všeho. Ze svých zemí vytvořili v podstatě chovné stanice, ve kterých má každý člen stáda své místo. Dostane najíst, má kde bydlet, ale má velice omezené možnosti vlastní volby. Vybočení z určených pravidel bylo účinně a rychle trestáno. Systém však omezoval i komfort života elit a mocenských struktur. Stranické prodejny a výhody pro policisty a vojáky přestávaly být účinné (vyšší platy, přidělování bytů, přístup k nedostatkovému zboží apod.). Všichni lidé, včetně těch co se podíleli na moci, stále více vnímali, že lidem „na západě“ se žije lépe.

Rozdíly mezi životní úrovní „na západě“ a v „socialistickém táboře“ byly čím dál více markantnější. Lidé si stále více uvědomovali, že příčinou jejich zaostávání za svými „západními“ spoluobčany je komunisty implementovaný politický a ekonomický systém.

(dokončení http://vasicek.blog.idnes.cz/c/54100/Enten-tyky-dva-spalikydokonceni.html) 

Autor: Ivo Vašíček | pátek 17.10.2008 17:07 | karma článku: 16,52 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!