Co garantují Evropské státy občanům?

Hlavní příčinou vzniku státu byla ochrana vnitřní a vnější bezpečnosti. Další funkce stát na sebe postupně nabaloval. Služby státu se rozvinuly do tolika oblastí liských čiností, že v tom nemá téměř nikdo přehled.

Čerstvé fotografie z předměstí Paříže (lefigaro.fr) výmluvně dokumentují pozice policistů ve Francii. Počty zraněných policistů, zdemolovaných policejních aut a policejních služeben narůstají. Těžko lze očekávat, že policisté, kteří musejí bránit své zdraví a život před cílenými útoky, dokáží ještě navíc chránit i občany. Ničení majetku občanů už je bráno jako samozřejmost. Ostatně proč si pořizují auto nebo nějaký stánek. Výhodnější je nemít nic, nemůže vám pak nic shořet. 

Lze předpokládat, že vnější bezpečnost země je chráněna v podobné kvaliě, jako vnitřní. Vojenské akce jsou mnohem náročnější na organizaci a výcvik, než akce policejní. Vojáci NATO v Iráku a Afganistánu nejsou ohrožováni kameny a zápalnými lahvemi. Místo toho se do nich strefují ostřelovači, případně najedou autem na minu. Činnost vojáků je v těchto akcích redukována na snahu vše bez újmy přežít. Na zajištění bezpečnosti místních občanů jim obvykle nezbývá už mnoho sil.

Mám pocit, že současná společnost zrácí poslední zbytky pudu sebezáchovy. Zapomíná, že jsme prožili dlouhé období míru jen díky vojenské síle, kterou nebylo možné bez vážných ztrát překonat. Každý agresor si vždy vybírá tu nejsnadnější kořist. 

Autor: Ivo Vašíček | úterý 27.11.2007 19:41 | karma článku: 20,05 | přečteno: 1368x