Bytí a nebytí

Lidé většinou věří svým smyslům. Svoje představy si vytvářejí na základě zkušeností, které jsou pro ně samozřejmostí. Každodení vnímání okolí, nám dává informace o prostoru, ve kterém jsou objekty, které poznáváme. Lidská zvídavost, však klade otázky. Z čeho jsou ty objekty vytvořeny.

Dnes už většina lidí ví, že například kus železa je tvořen krystalickou mřížkou uspořádaných atomů. Většina také ví, že atomy jsou tvořeny jádrem a elektrony. Někteří vědí, že protony a neutrony jsou tvořeny kvarky. Většina lidí se spokojí s představou, že nějaká částice může být elementární a dále nerozložitelná. Elementárnost je často chápána jako samozřejmost, a mnoho lidí o ní nepřemýšlí.

Hmotnost či náboj, musejí mít nějaké příčiny. Je zcela logické, že ten nejmenší element hmoty nebo náboje musí být tvořeny něčím, co nemá ani hmotnost a náboj. Dokonce je i jisté, že to elementární něco, nemůže mít ani rozměr. Od naprostého nic se elementární něco, může lišit pouze tím, že není ničím. Tedy, že něčím je. Fyzikální a logickou úvahou dospějeme k základní filosofické otázce bytí.

Technicky stav bytí a nebytí vyjadřujeme různými pomůckami: 0 a 1, ANO a NE, + a – a podobně. Lze tedy odvodit, že všechno složitější co vnímáme, je ve svém důsledku vytvořeno jako důmyslná kombinace dvoustavové bezrozměrné a bezčasové veličiny. Čas a prostor jsou prvními konstrukcemi odvozovanými od existence základní informace. Jestliže něco je, a předtím nebylo, vyplývá z toho čas. Jestilže existují současně dvě informace o tom, že jsou, rozlišení mezi nimi vytváří prostor.

Jistě je složité vydedukovat kombinaci elementárních informací, která vytváří stabilní systém, který jsme schopni identifikovat jako element hmoty, či náboje. Nicméně i bez složitých pokusů na LHC a hlubokých znalostí kvantové fyziky, lze výše uvedenými zcela logickými úvahami dojít k závěru, že ten základní bezrozměrný a bezčasový element známe. Je to nejednoduší možná informace, tedy že něco JE (bez jakýchkoliv atributů).

Jestliže si v tomto okamžiku uvědomujeme, že jsme, odvozujeme od toho čas i prostor. Víme, že jsme byli, a víme, že jsme právě v tomto místě a nemůže být současně v jiném místě.

Nehmotná podstata hmoty a náboje, a všeho co existuje, jistě implikuje řadu mystických a metafyzických úvah. Z hlediska výše uvedené úvahy, však nejsou žádná nadpřirozená vysvětlení vůbec nutná. Vytvoření hmotného elementu s nehmotných bezrozměrných a bezčasových elemetů je čistě matematický a konfigurační problém.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Vašíček | neděle 16.12.2007 17:10 | karma článku: 16,67 | přečteno: 1957x