Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

2012-Průlet Galaktickým rovníkem?

Poslední dobou se množí různé katastrofické předpovědi ve vztahu k roku 2012. Většinou jsou to jen spekulace na základě různých proroctví.

S jistotou lze však říci, že Sluneční soustava relativně brzy protne galaktický rovník. Galaxie má tvar rotujícího disku, který z kolmého pohledu připomíná vír, který se udělá na hladině vody ve vaně po vytažení zátky. Z boku je Galaxie celkem štíhlým diskem. Galaktický rovník je rovinou, která rozděluje Galaxii na dvě téměř totožné poloviny. Uprostřed Galaxie se nachází velice mocná černá hvězda (úmyslně nepoužíván označení černá díra). Bývá označována jako Sagitarius A a od Slunce je vzdálena 24 800 světelných let. Tato černá hvězda stahuje svojí gravitací všechny ty miliardy hvězd v Gagalaxii.

Slunce kolem středu Galaxie krouží rychlostí přibližně 217 km·s−1. Oběžná dráha Slunce je vzhledem ke galaktickému rovníku skloněná v ostrém úhlu. Během jednoho oběhu kolem středu Galaxie, který trvá 225 až 250 miliónů let protne galaktický rovník dvakrát. Naposledy prolétlo Slunce i se všemi planetami včetně Země touto oblastí před cca 120 miliony let, ale v opačném směru. V současné době, kdy se blížíme ke galaktickému rovníku, je rychlost pohybu Slunce nejvyšší. Nejnižší byla rychlost našeho letu přibližně před 60 miliony let, když bylo Slunce od galaktického rovníku nejdál.

Galaktický rovník je místem, ve kterém se pohybují všechny objekty v Galaxii nejrychleji. Tato rovina strhává i mezigalaktickou hmotu, tvořenou drobnými troskami hvězd. Je to takový prstenec, podobný tomu, který můžeme pozorovat u planet. V tomto prstenci je celkem hustý „provoz“ směrem ke středu Galaxie, objekty se většinou pohybují v sestupné spirále.

Černá hvězda uprostřed Galaxie intezivně hltá veškerou hmotu, kterou svojí gravitací přitáhne. Hmota při svém zániku padá stále rychleji po spirále končící v jediném bodě. Přitom vyzařuje velice intenzivní záření s vysokou energií. Záření zanikající hmoty vystřeluje převážně v rovině dominantních pohlcovacích spirál. Galaktický rovník je tedy neustále ozařován sprškami velice tvrdého záření.

Objekty prolétající galaktickým rovníkem jsou tedy vystaveny zvýšené hustotě velice rychle se pohybujících objektů z mnoha stran a zábleskům vysoce energetického záření ze středu Galaxie. Hvězdy prolétající galaktickým rovníkem, některé objekty pohybující se v něm, svojí gravitací i zachytí.

Není zcela jisté, v kterém roce či okamžiku vstoupí Sluneční soustava i společně se Zemí do velice exponovaného místa této Galaxie. Na galaktický rovník neupozorňují žádné cedule (rok 2012 je jen nefyzikální spekulace). Vyhnout se tomuto průletu však Slunce nemůže.

Pokud bychom chtěli alespoň přibližně vědět, jaký vliv bude mít toto setkání na Život na Zemi, měli bychom se podívat, co se na Zemi stalo při předchozích průletech.

Nemohu si odpustit pro někoho možná nesrozumitelnou poznámku: Kosmický pilot by řekl, že při průletu galaktickým rovníkem pohlížejí hvězdy bohům do očí.

 

Autor: Ivo Vašíček | neděle 18.10.2009 16:17 | karma článku: 36,18 | přečteno: 8739x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Psala amnestii neviditelná ruka trhu?

Prezident Václav Klaus je obklopen lidmi, kteří prokazatelně lžou a opovrhují zákony České republiky. Je proto celkem snadné představit si, že účelem novoroční amnestie bylo vypořádání závazků vůči sponzorům ODS z devadesátých let. A je také docela možné, že si příslušní poradci k původnímu zadání přihodili vlastní byznys. Vzhledem k prominutí podvodů v řádech miliard, lze spekulovat o stamilionových provizích za „správná“ rozhodnutí.

14.2.2013 v 20:50 | Karma: 35,92 | Přečteno: 2075x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Peníze na stromech nerostou

Peníze nerostou na stromech, ani na účtech firem. Peníze emitují banky a není na tom nic divného, bylo to tak vždy a jinak to zatím není ani možně. Na trhu se peníze pouze přelévají. Aby se mohly přelévat, musí jich být dostatek.

11.12.2012 v 21:55 | Karma: 24,77 | Přečteno: 2093x | Diskuse| Ekonomika

Ivo Vašíček

Internet v ohrožení

Dnes 3.12.2012 v Dubaji zahájili jednání o Internetu zástupci 193 zemí světa. Uživatelé Internetu mají oprávněné obavy z výsledků jednání, protože deklarovaným cílem je regulace Internetu.

3.12.2012 v 18:36 | Karma: 27,42 | Přečteno: 1538x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Bez dluhů nemůže být zisk.

Cílem každé firmy v tržním prostředí je vytváření zisku. Firma dosahuje zisku pouze v případě, že její tržby jsou vyšší než náklady. Z mikroekonomického hlediska je tvorba zisku základním pravidlem, makroekonomické účinky tvorby zisku po čase vyvolávají neřešitelný ekonomický a společenský problém.

18.11.2012 v 11:30 | Karma: 29,19 | Přečteno: 2800x | Diskuse| Ekonomika

Ivo Vašíček

Jak vzdorovat globální optimalizaci?

Současné problémy nazývané krizí jsou způsobovány přirozeným tlakem globálního finančního systému na zefektivnění globální produkce. Vládnín reformy přizpůsobují (snižují) životní úroveň globálnímu standardu, který stále více definují pracovní a životní podmínky v rozvojových zemích. I když je vzdorování globálnímu finančnímu diktátu obtížné, lze lokálně negativní vlivy globálního zefektivňování částečně tlumit. Stát může nakupovat i bez peněz.

5.10.2012 v 8:50 | Karma: 21,65 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!