Home staging není sprosté slovo

Home staging [čti houm stejdžing] lze správně definovat jako přípravu nemovitosti na prodej nebo pronájem a její profesionální prezentaci na trhu realit.

Je využíván především realitními kancelářemi, developerskými firmami, ale stále více i soukromými vlastníky nemovitostí. Je vhodný i pro komerční sektor jako kanceláře, hotely, obchody a restaurace.

Home stager (osoba, která se o úpravu nemovitosti stará) si klade za cíl zvýšit atraktivitu nemovitosti pro co nejširší okruh potenciálních zájemců tak, aby se prodala nebo našla své nájemníky v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu.

Home staging nemá co do činění se stavem nemovitosti. Jestliže dům potřebuje nutně novou střechu nebo kompletně přebudovat systém vytápění, bude potřebovat více než home staging. Tyto nedostatky by měl s prodávajícím vždy přehodnotit realitní makléř.

Home staging bývá také často nesprávně zaměňován s interiérovým designem. Design interiéru, zařízení a doplňky, jaké si sami zvolíte, vdechnou prostoru vašeho domova váš specifický osobní charakter a styl. Home staging je založen na pravém opaku. Může být brán i jako složitý proces „vyjmutí domova z domu“.

Jde o to nemovitost co nejvíce „očistit“ od zbytečného vybavení jako je nábytek, obrazy, fotky a jiné dekorace. Cílem je vytvořit jednoduchý a zároveň útulný prostor plný světla a dát co nejvíce vyniknout potenciálu nemovitosti. Během home stagingu se interiéry nemovitosti připravují tak, aby případní zájemci měli možnost jasně vidět, jaký prostor se jim nabízí, a aby si byli schopni během krátké návštěvy představit, jak by v těchto prostorech mohli žít právě oni.

Nejvíce možností pro home staging se otevírá u prázdných bytů nebo domů, a to jak novostaveb, tak i starších nemovitostí. Prokázalo se totiž, že zařízené byty se prodávají rychleji než byty prázdné. Právě z toho důvodu tuto službu v hojné míře využívají především developerské společnosti pro své vzorové byty.

Ať už je trh s nemovitostmi živý nebo pomalý, domy a byty se budou prodávat vždy a home staging se osvědčil jako výborný a efektivní prostředek k rychlému profitabilnímu prodeji nemovitostí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Vašatová | úterý 11.9.2018 9:30 | karma článku: 7,67 | přečteno: 376x