Zachraňte Řeznickou

Grantová komise magistrátu Hlavní města Prahy navrhla nepřidělit Divadlu v Řeznické grant na rok 2016, což je pro něj likvidační.

Z vyjádření grantové komise: Někdejší významné pražské klubové divadlo se od konce 90. let postupně proměnilo v komorní scénu se „záměrně eklektickou dramaturgií“. Divadlo dlouhodobě ztrácí jedinečnost své programové nabídky, zmíněný eklektismus dramaturgie a provozní charakter divadla coby přiznané stagiony způsobuje absenci svébytné poetiky či tematizace jeho umělecké činnosti. Značný potenciál prostoru Divadla v Řeznické na pražské kulturní mapě zůstává nedostatečně využitý. Žádost o grantovou podporu celoroční činnosti pro rok 2016 nedosáhla v hodnocení expertů dostatečného počtu bodů.
Nutno podotknout, že do Řeznické si našel cestu pouze jeden člen komise, a to na jediné představení! To se pak posuzuje.

Divadlo v Řeznické oslaví v roce 2016 pětatřicáté narozeniny. Unikátní sklepní prostory s komorní atmosférou a kontaktem s divákem v současnosti uvádí řadu skvělých inscenací, českých premiér a má výjimečný repertoár včetně Leni (slovenské hry v režii Viktora Polesného o fiktivním setkání legendárního moderátora Johnnyho Carsona a „dvorní režisérky“ Adolfa Hitlera Leni Riefenstahl), za niž získala Vilma Cibulková Cenu Thálie.
Ředitelka divadla Yvetta Srbová poděkovala divákům za jejich mimořádný zájem, přízeň i podporu. Ohradila se proti dehonestujícímu a poškozujícímu ohodnocení komise činnosti a tvorby divadla. Zároveň sdělila, že se proti návrhu grantové komise bude divadlo s peticí odvolávat k zastupitelstvu Hlavního města Prahy.
Herec Miroslav Etzler poznamenal,že například česká premiéra hry Červená (o malíři Marku Rothkovi) od světoznámého autora Johna Logana (třikrát nominovaného na Oscara), ve které hraje, následovala jen necelý rok po její celosvětové premiéře na Broadwayi, a byla pro něj mimořádnou výzvou a příležitostí.
Herec Miroslav Táborský se také připojil k podpoře současné umělecké kvality tvorby divadla a ocenil, proč on a jeho kolegové v Řeznické tak rádi hrají – nacházejí zde totiž NĚCO, co jinde už nenajdou, včetně již zmíněného bezprostředního kontaktu s diváky (kromě uvedených herců lze jmenovat například Stanislava Zindulku, Jaroslava Satoranského, Danu Syslovou, Aloise Švehlíka, Naďu Konvalinkovou, Hanu Maciuchovou, Jitku Ježkovou, Jitku Smutnou, Jana Zadražila, Martina Krause, Ondřeje Kavana a Lubora Šplíchala).. 
Divadlo spolupracuje i s významnými režiséry – například Viktor Polesný je držitelem mezinárodního ocenění, scénografy, hudebními skladateli, a také autory i překladateli. Jiří Josek se také vyjádřil s údivem k absurdnímu hodnocení komise. Divadlo přes tuto destabilizující situaci připravuje nové české premiéry, například Cock v režii Radima Špačka, v obsazení s Pavlem a Kryštofem Rímskými, Petrou Horváthovou a Danielem Krejčíkem.

Pokud byste chtěli Divadlo v Řeznické podpořit, učiňte tak na: http://jdem.cz/buz4s2.

Autor: Vašek Vašák | úterý 15.12.2015 11:21 | karma článku: 16,86 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08