Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

První banjo mu přivezl Jiří Schellinger
Otcem zakladatelem Taxmenů a také jejich kapelníkem je Jaroslav Čvančara (1948). Hudební předky měl ostatně v rodině. Jeho strýcem byl skladatel dechovkových písní Josef Poncar (složil např. Kdyby ty muziky nebyly a Přes dvě vesnice), muzicíroval rovněž jeho starší bratr František. Jaroslav si poprvé zahrál na kytaru ve třinácti letech na Foglarově táboře, jehož oddílu Hoši od Bobří řeky byl od začátku šedesátých let členem. Vztah k muzice získal také díky hudebním filmům (jeho rodiče byli průkopníci kinematografie). Na jednom promítání na elektrotechnické fakultě ČVUT se Jarda seznámil se spoluzakladatelem Greenhornů Josefem Šimkem, který se stal jeho hudebním rádcem. Jaroslav vzhlížel i k dalšímu „greenhornovi“ Markovi Čermákovi a jeho pětistrunnému banju. Čermák ho vzal i na první vandr a poprvé mu banjo půjčil do ruky. První vlastní nástroj Jardovi přivezl z NSR Jiří Schellinger, který tam zpíval v baru.

Název podle písničky Beatles
Trampování Jardu okamžitě chytlo a věnoval se mu pravidelně, stejně jako objevování písniček, které slyšel u táboráku. V Praze pak s kamarády založili první kapelu. Bratr František-jazzman, jenž v ní hrál na kontrabas, pro ni vybral název Frontiers, později The Plainsmen (Muži z plání). Než se ale stačila rozjet, byl Jaroslav povolán na vojnu. Jakmile se z ní vrátil, začal sestavovat novou skupinu. První zkoušku měla 14. října 1970, tedy přesně před padesáti lety. Název si dala podle písničky Beatles Taxman (některé jejich písně kapela přeložila do češtiny a zařadila do svého repertoáru, třeba Slunce jde k nám - Here Comes The Sun). Z něho se vyvinuli Taxmeni. První veřejné vystoupení měli 11. února 1971 ve smíchovském Domě kultury kovoprůmyslu na pravidelném Saloonu, kam zvali populární Greenhorní začínající kapely.
 

Vítězové Porty
Taxmeni vyhráli několik soutěží a festivalů, včetně celostátního finále PORTY 74. Za normalizace však byli přinuceni změnit původní název a vystupovat pod jménem Krajánci. Když ze strany úřadů začal ideologický tlak sílit, přerušili v roce 1979 hudební činnost. Vrátili se k ní až ve druhé polovině osmdesátých let.
Vyjmenovávat všechny muzikanty, kteří kapelou prošli, by vydalo na dlouhý seznam. Řada z nich už stejně působí v nebeské kapele, jiní emigrovali nebo prostě změnili adresu. Jediný, kdo zůstal, je Jarda.
Současná sestava je: Vratislav Vyskočil (zpěv), Jaroslav Čvančara (banjo), Jiří Šruma (elektrická kytara), Andy Seidl (akustická kytara), Jaromír Rygl (baskytara), Jindřich Vrbenský (klávesy) a Luděk Kodrle (bicí).
Takže přeju vám, chlapci, i nám, posluchačům, ještě hodně společné radosti.
 

Taxmeni a Olympic

 

Některé úspěšné písničky Taxmenů
Neberte nám naši víru, Vlak do Zlatodolu, Dlouhý černý závoj, Ven se dívej, Řekni, kde ty kytky jsou, Dědečkovy hodiny, Nad námi vlajka hvězdnatá, Betonové hranice, Tipperary, Lilie skautská, Sestřelen, Nejdelší den, Starej dobrej Chopper, Otevři oči, Vzpomínka na starý časy, Hrát hrát hrát, Já a kůň jsme z Tennessee, Kocour Felix.

Autor: Vašek Vašák | středa 12.8.2020 8:55 | karma článku: 17,61 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08