Miliardářem jsem se nestal

Vždycky bylo mým snem stát se skromným boháčem. Nesplnil se mi. Tak o nich aspoň píšu. Třeba o Karlu Janečkovi – matematikovi a bojovníku proti korupci.

 

Geniální matematik, pedagog a podnikatel Karel Janeček (43)

Devatenáctého září uvedl v život další ze svých bohulibých projektů. AKADEMII ŽIVOTA v umění a hudběNápad, vychovávat v této prestižní škole mimo jiné „charakterní a zodpovědné vůdčí osobnosti“, pochází od ředitelky školy Zdeny Adamové, která ho ještě rozvinula: „Naším cílem je symbióza výuky s kořeny v naší národní tradici, kultuře a historii, s moderní výukou, využívající dnešní technologii a zahraniční zkušenosti.“

 

Zdenu Adamovou si možná pamatujete jako zpěvačku. Už během studia na konzervatoři se v osmnácti letech stala sólistkou divadla Semafor, kam později přivedla skupinu CK vokál (s níž natočila LP Generace). Kromě toho pracovala v Československém rozhlase, kde měla pořad Toulky za písničkou a Větrník, které uváděla sedm let (nějaký čas moderovala i Houpačku a Junior).
Především ale zpívala s jazzrockovou skupinou Mahagon (kytary Michal Pavlíček a Jiří Jelínek, piano Michael Kocáb, bicí Jiří Hrubeš a Ladislav Malina ad). Už po první desce se umístila desátá v anketě Zlatý slavík. Po druhé – Slunečnice pro Vincenta van Gogha (již opatřil svými geniálními texty Pavel Vrba) – dostala nabídku ke studiu na Berklee College of Music v Bostonu (třetí album nahrála s Mahagonem pro Arti). Ostatně, tady si můlžete jednu skladbu poslechnout: http://jdem.cz/cd2ja6.
Legálně to tehdy nebylo možné, tak se svým bývalým manželem (baskytaristou Mahagonu Petrem Klapkou) a jejich synem emigrovala do Spojených států americkýchkde strávila třicet šest let. Zpívala tu se svou kapelou po klubech, natočili sérii písní pro prestižní společnost EMI a s manželem založili úspěšnou hudební školu, která si získala velkou popularitu (měla až dvě stě dvacet studentů). Po rozvodu založila v USA vlastní školu Art & Soul In Music, a začala se vracet do Čech.
S Karlem Janečkem se potkali náhodně, když jí ho jejich společný známý doporučil, jako studenta hry na klavír. Ani jeden o tom druhém nic nevěděl. Když se mu později svěřila, že tu chce založit akademii, zaměřenou k „individuálnímu vzdělávání dospělých v zodpovědných pozicích, seniorů, studentů s Aspergerovým syndromem (patřící mezi poruchy autistického spektra) a talentovaných dětí, s těžkostmi studovat v kolektivu“, navrhl jí, že bude školu finančně podporovat.

Zahrál i spolužák paní Adamové z konzervatoře, kytarista Štěpán Rak

 

Kytarový virtuos a pedaogog Štěpán Rak zahrál opus, který složil k 700. výročí narození Otce vlasti Karla IV.

Akademie sídlí v rezidenci hotelu Royal Standard na Rašínově nábřeží 38 a v současné době nabízí předměty: jevištní mluvu a osobní prezentaci, zpěv a základy hry na klavír a kytaru, malování a módní návrhářství, kreativní pohyb, strečink, jógu a masáže, vaření pro zdraví a krásu a péči o vnitřní a vnější zdraví a krásu. Více najdete na www.akademiezivotavumeni.cz. 

A ještě pár fotografií ze slavnostního otevření.  

 

Prostředí Akademie je půvabné

 

 

 

 

 

Škola působí atmosférou pohody

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vašek Vašák | úterý 20.9.2016 13:56 | karma článku: 23,39 | přečteno: 1621x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08