Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká závist je nezničitelná

Česká šlechta po sobě zanechala řadu hradů, zámků a paláců a také příkladů slušnosti, vlastenectví a statečnosti. Po roce 1989 se většinou na svá sídla vrátila a snažila se uvést své majetky do původní krásy.

 

Jak přijít o tituly

Po pádu mocnářství se nová republika dívala na šlechtu jako na něco, co vlastně nepotřebuje. Už v prosinci 1918 přijalo Národní shromáždění zákon o zrušení jejich titulů a vyznamenání (což ale nebyl v Evropě ojedinělý krok). Za jeho porušení hrozila (zvláště později) peněžitá pokuta, ba dokonce vězení! Skutečnou ránou však byla až pozemková reforma. Nebyla sice zaměřená jen proti šlechtě, ale i tak ji citelně zasáhla. „Veřejné mínění bylo směřováno k tomu, aby vidělo šlechtu jako cizorodý prvek v národním tělese. Jako někoho, kdo je potomkem pobělohorských kořistníků,“ postěžoval si Karel Schwarzenberg.

 

Loajální s stateční
Svůj vztah k naší zemi dokázala šlechta zejména v dobách nejtěžších. Prvním důkazem byl akt loajality (napsaný otcem dnešního politika Karlem VI. Schwarzenbergem), který přednesl v září 1938 prezidentu Benešovi za účasti devětašedesáti představitelů předních rodů doyen František Kinský. Pán na Hluboké, Jan Nepomuk ze Schwarzenbergu, který ho podepsat nemohl, alespoň přispěl jedním milionem korun na urychlené dobudování hraničních pevností. V roce 1939 se odebrala šlechta za prezidentem (tentokrát Háchou) znova. Její velmi odvážné prohlášení končilo slovy: „Vycházejíce z přesvědčení o jednotě našeho národa a zejména o tom, že potomci někdejších spolutvůrců a nositelů české státnosti ještě mohou svému národu a své vlasti za všech poměrů platně sloužiti, chceme se vždy a za všech okolností hlásiti k českému národu.“

 

Heydrichovy krádeže

Manifest vznikl poté, kdy se začali nacisté ohánět pokřivenou premisou, že každá šlechta je vlastně germánská, takže i ta naše patří k německému národu. Za podpis pod manifestem se šlechta dočkala (z přímého popudu Reinharda Heydricha) vyhlášení vnucené správy nad svými majetky či dokonce konfiskace. Samozřejmě, že i mezi ní se našli takoví, kteří se přihlásili k Němcům (někteří ovšem nedobrovolně), ale většina se za války chovala jako praví vlastenci. A také na to doplatili. Někteří i životem.
 

Emigranti

Hned po válce se reprezentace české šlechty pokusila o audienci u prezidenta Beneše, aby mu velmi slušnou formou připomněla své předešlé postoje. Ten ji ale nepřijal. Naopak následovaly prezidentské dekrety, které její část přímo postihly. Vše směřovalo k únoru 1948, otevřenému pronásledování a nové konfiskaci majetků. Příslušníci nejslavnějších rodin, spřízněných s evropskými královskými rody, opouštěli republiku v dobytčácích nebo se plížili s kufry přes hranice jako lumpové. Ve svobodném světě pak začínali prakticky od nuly. Ti, kteří nestihli odejít, nebo jejich vlastenectví převážilo nad realitou, byli zatlačeni těmi, kteří se chopili moci, až na samé společenské dno.

 

Návraty

Po listopadu ´89 byla nucena česká šlechta znovu bojovat. Tentokrát o navrácení svých bývalých majetků (což bylo a je provázeno i nesmyslnou závistí). Některým se to po letech souzení a handrkování podařilo, jiným jen napůl (mobiliář několika zámků – včetně výtvarných děl, na nichž jsou vyobrazeni oni sami - dodnes okupují památkové úřady). Našli se i takoví, kteří boj s úředním šimlem vzdali. Ti, kteří byli úspěšní, se pustili do oprav svých rodových sídel s nadšením, nehledě na svůj vysoký věk. Řada hradů a zámků se už tedy zase skví ve své původní kráse, ačkoli některé kroky předešlých „vlastníků“ byly nevratné. Doufejme jen, že doba bezpráví, státem řízených krádeží a chátrajících staveb, dokládajících naši slavnou minulost, je nenávratně pryč. 

 

 

 

 

 

 

Autor: Vašek Vašák | pondělí 28.9.2015 10:22 | karma článku: 24,93 | přečteno: 1502x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 557x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.