Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čarodějové a kouzelníci

Jako dítě jsem je bezmezně obdivoval. Pán v černém plášti vnoří ruku do klobouku a v mžiku z něj vytáhne vyděšeného králíčka nebo holubici. Přál jsem si to taky umět. 

 

Byl jsem však muzikant, což bylo poměrně nejisté povolání. A protože jsem měl doma dva hladové krky (manželka se vždycky někde najedla), vzal jsem jednou i kšeft, nad kterým bych jinak ohrnul nos. Estrádní turné po Německu.
Až na místě jsem pochopil, že pro Němce je show nemyslitelná bez kouzelníka.  Ten náš se jmenoval Převrátil a byl to starší, milý člověk. Často jsme si do noci povídali a smáli se různým povedeným historkám. Pan Převrátil si mě dokonce natolik oblíbil, že mi na závěr turné prozradil i několik triků, což prý kouzelníci obyčejně nedělají.
Zhlédl jsem každý jeho výstup. Vrcholem bylo číslo, při němž si pozval na jeviště někoho z publika a za ustavičného vtipkování mu vyfoukl všechno, na co při nenápadném šacování narazil. Když dotyčnému ve finále sundal i kšandy a jemu spadly kalhoty, mohlo se publikum potrhat smíchy. Na závěr kouzelník vše s omluvným gestem vrátil a za ohromného potlesku se klaněl.
V tomhle duchu se odehrávalo každé představení. Až na poslední. Pan Převrátil pozval elegantně oblečeného muže z první řady. Hodiny a peněženku získal poměrně lehce. Pak se ale kouzlo zadrhlo. Šátrání brzy přešlo v nervózní osahávání, a když došlo na cloumání, pán pochopil, oč vlastně běží, uraženě se českému mágovi vytrhl a šel si sednout zpět do první řady. Publikum vyprovodilo neúspěšného čaroděje krutým posměchem.
Okamžitě jsem se za ním vydal. Pan Převrátil nebyl schopen slova. Korunu všemu nasadil pán z první řady, který se domáhal hodinek, jež mu ten chudák zapomněl vrátit. Němec se hlasitě rozčiloval a pak vytáhl z náprsní kapsy legitimaci policejního komisaře (o niž se na jevišti předtím rozpoutal boj). Byla na řetízku!
Před pár dny mě pozval největší český mág Pavel Kožíšek na prezentaci dětského kouzelnického kufříku. Aby každého přesvědčil, že je opravdu čarovný, za pomoci předmětů, které v něm našel, předvedl několik kouzel. Byl jsem nadšen. Pak jsem si ale vzpomněl na svou vrozenou nešikovnost a rozhodl se koupit „Školu kouzel junior“ raději svým potomkům. Snad už to bez čar a kouzel nějak doklepu. 

 

 

Autor: Vašek Vašák | úterý 29.11.2016 15:58 | karma článku: 14,41 | přečteno: 233x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Vyhladovět, řekl Brežněv!

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund se poznali na Vysoké škole obchodní. Rok po jejím absolvování už spolu odjížděli na svou první velkou výpravu. 22. dubna 2017 v 9.30 se koná oslava této cesty, od níž právě uplynulo 70 let!

21.4.2017 v 18:49 | Karma: 33,46 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Cestování

Vašek Vašák

O venkově, dětech a vších

S Davidem Kollerem jsme dlouhodobí kolegové a někdejší sousedé. Mám pocit, že se dodnes rádi vidíme. Proto jsme ani v rozhovoru nepředstírali vykání.

7.4.2017 v 11:56 | Karma: 22,53 | Přečteno: 635x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Není sport, jako sport

Je jedno, jaký sport děláte. Pokud ho děláte vrcholově, trénink vás bolí stejně, ať se věnujete takzvaně „malému“, či „velkému“. Také radost z medaile máte stejnou. Ale...

26.3.2017 v 20:41 | Karma: 16,93 | Přečteno: 437x | Diskuse| Sport

Vašek Vašák

Karlínský masopust

Lidi se rádi pitvoří, pomalovávají a oblékají do kostýmů někoho, kým nejsou. To nemyslím pejorativně. Prostě je to baví. Ideální je k tomu slavnost masopustu, která leckde ožívá. Třeba v Praze Karlíně.

25.2.2017 v 18:16 | Karma: 20,31 | Přečteno: 345x | Diskuse| Fotoblogy

Vašek Vašák

Ejhle pražský prabulvár

Skvělý Formanův film Amadeus má jednu vadu: pomohl rozšířit fámu o „vzpouře génia průměrnosti“. Salieri však nebyl ani špatný skladatel, ani nebyl zodpovědný za Mozartovu smrt. On byl oběť.

4.2.2017 v 19:00 | Karma: 27,18 | Přečteno: 853x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.