Ulice U Akademikova lejna..(Chodím ulicemi VIII. Fotoblog)

Na počátku šedesátých let jsme za tímto rohem (viz fotku) my tehdejší studenti vždy zahnuli vlevo. Byla tam hospůdka Vegeta a nás tu čekaly vůně ze servírovaných jídel a taky pivo a rohlíky, a když jsme se rozšoupli, i gulášovka. Ten roh je zde nadále - nyní i s nápisem - i ulička vedoucí nahoru pár kroků k fakultě, ale študáci směřují úplně jinam už proto, že se v prostorách bývalé hospůdky mezitím vystřídala řada vzkvétajících a pak zase krachujících firem..

Chodili tam v sixties na oběd i významnější štamgasti. Třeba Oldřich Králík, eso mezi literárními historiky, důmyslný vykladač básníků se záběrem od staročeských kronikářů přes Máchu, Nerudu, Březinu, Bezruče až třeba ke Karlu Čapkovi a Holanovi..

Tehdy byl pořád ještě v nemilosti a vedl jen semináře, což bylo nám ku prospěchu, jemu už asi méně. Šťourával se nožičkou od brýlí v uchu a nad naší nevědomostí se mírně bavil či hodně rozčiloval. To podle nálady i své momentální situace..

Vidím tu scénku ve Vegetě jako dnes. Dojedl, utřel si ústa, zaplatil a nahodil si na ramena zimník. S gestem vladaře - a on jím v mých očích  byl - rozrazil dveře a nedívaje se vpravo, ani vlevo odkráčel ke svým básníkům. Pingl s šrajtoflí v ruce za ním pár kroků popoběhl a soptil.
"Tady se zavírá, vejtaho.."
A třískl dveřmi..

Za něco let začalo Pražské jaro - to my už nestudovali a užívali si na prvních učitelských štacích - a Oldřich Králík krátkou dobu sklízel i oficiální uznání a přijímal pocty a vydával ty své napínavé knihy o básnících, jež se četly jedním dechem jako detektivky. Uprostřed sedmdesátých let náhle zemřel. Záviděla nám ho i Praha.

A já tu po skoro padesáti letech ještě pořád kolem dokola chodím a občas zmáčknu spoušť digi-foťáku..

 

Ulice U Akademikova lejna...

 

 

 

Za světem svět..

 

U nás je dobře. Máme tu všecko...

 

U prohrané herny..

 

Držte, volové..

 

Chodí pešek okolo..

 

Fasády neděláme..

 

Zážitky mám už jenom ty vnitřní..

 

K nám leda zázrakem..

 

Další, prosím..

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Vargulič | úterý 29.3.2011 15:00 | karma článku: 13,35 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16

Jan Vargulič

Četná pozorování

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51

Jan Vargulič

Registrovanej

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05

Jan Vargulič

Ach, léto

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05