Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nahoře i dole na Dolním rynku...

Po letech nicnedělání se v metropoli Hané na Dolním rynku kope. Ovšem opatrně a s citem. Zas jsem šel kolem a v prostorné jámě, co tu za pár týdnů práce vznikla, právě vyhrabávali kosti. Chlápek v červené vestě jich měl plný kyblík a ještě mu to nestačilo. Zkoušel to tedy s motyčkou a speciální špachtličkou o dva tři metry bokem. Jeho kolega v klobouku se sojčím pírkem přičapl a pánovi možná z dvanáctého století rejdil štětečkem někde pod nosem. Na zemi v hlíně se totiž rýsovala lebka a muž v hučce ji opatrně zbavoval nánosu zeminy.

Postávám už chvíli u drátěného plotu (se mnou několik jiných zvědavců) a pozoruji předka, vlastně to málo, co z něho zbylo (nos tedy určitě ne).  Feudál to asi nebyl..Spíše počestný měšťan. Co to bylo za chlapíka? Jaký měl život? Jak na tom byl majetkově? Měl kříž s ženskými? Uniká mi jeho fyzická podoba. Jestlipak měl děti..S námi tu stojí příslušník městské policie. Majestátní figura, to se musí uznat. Je docela informovaný a má historii města v malíčku. Asi je tady často a doma ještě studuje. Místo lapání zlodějů..

Na výkopišti, rozděleném do čtverců kolmo připevněnými plastovými lahvemi, se povalují známé předměty: hrníček, zpola  naplněná sklenička, termoska, konvice, pohozené rukavice a dokonce si tu někdo postavil i vyhrávající tranzistorák. Obrázek typického archeologického pracoviště dokreslují prkna i dřevěné plošiny položené přes okraje výkopů, aby se dalo přecházet či jezdit s kolečky. K tomu připočtěme kus starého zdiva, trámek vystupující ze země i špičky začernalých kůlů v půlkruhu. Nějak se nám ta staletí promísila.  Na dně jámy je docela hemžení a je tu občas skoro k nehnutí. Hezká slečna táhne za sebou theodolit a hledá místo, kde by ho postavila a začala vyměřovat. Zamračený brejláč si poznamenává údaje do velkého notesu. Asi šéfik, předpokládám. Mezi kopáči převládají Romové a odvádějí tu užitečnou práci.

Kopání do země má v této lokalitě tradici a při připravované rekonstrukci náměstí (kolikáté už?) se naskytla příležitost navázat na předchozí výzkumy. Cílem bylo objevit základy kaple svaté Markéty doložené z 15. století (o sto let později se bourala), případně nalézt pozůstatky ještě mnohem starší stavby románského typu. A opravdu se podařilo vykopat základy kaple i s částí podlahy z břidlicových desek a dokonce i roh kamenné zděné stavby románského stáří (neví se ovšem zda určení světského či církevního). Odkryla se i další část již předtím objeveného pohřebiště - konkrétně dvacet hrobů s kosterními pozůstatky (jeden nebožtík s uťatou hlavou). Nejvíce odborníky nadchl objev tří dětských hrobů i s rakvemi.

To není vše, co tu máme na ukázání. Uprostřed náměstí obstoupeného starobylými patricijskými domy se už dávno rozložily dvě kašny (Jupiterova a Neptunova) a někde mezi nimi se vypíná do výše zhruba 15 metrů mariánský morový sloup.

Od časů moru uplynulo tři sta a více let, ale i dnešní svět má svá nebezpečenství. A taky radovánky, skrze něž na strasti života a světa zapomínáme..

V předvánočním čase tu tak vyrostly na dvě desítky stánků a především - už druhý rok za sebou - i kluziště. Klíčovým artiklem, jenž jde hodě na odbyt, je punč. Oblak skořicové a hřebíčkové vůně se táhne nad okolím a konzumenti nápoje u pultíků rokují o jeho kvalitě..

Bruslí se gratis, a to je příjemná změna proti loňskému roku..

I tu jde občas o kostečky..

To mohu potvrdit..

Ještě pobolívají..

 

 

 

 

Autor: Jan Vargulič | úterý 27.12.2011 16:17 | karma článku: 12,29 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Agátha..

Jakési výročí je tu. Přiznám se, že za minulého režimu jsem míval jako dějepisář občas na škole projev (pokud možno faktograficky pojatý a bez oslavných tirád). Jednou jsem takto šel z vlaku - co noha nohu mine - a v ruce..

7.11.2019 v 9:21 | Karma: 11,85 | Přečteno: 422x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Vlast jinak..

Vlast, do níž se narodíš, si nevybereš a neovlivníš ani, kam se narodíš. Já uzřel světlo světa ve státě se jménem Česko-Slovensko a nežil jsem v něm ani měsíc a byl z něj Protektorát Čechy a Morava jako součást Velkoněmecké říše.

6.11.2019 v 8:25 | Karma: 11,47 | Přečteno: 165x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ráno, raníčko..

Nedělní ráno nezačalo pro mne moc slibně. K snídani sice obligátně moc dobrá speciál vánočka s ramomedem (pak pomero šťáva a nastrouhaná mrkev s jablkem, to vše vylepšované patáky), ale zároveň zase v TV běžel záznam přenosu..

27.10.2019 v 8:03 | Karma: 10,99 | Přečteno: 176x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Vše pro rodinu..

Má prý být hezky a v rádijku (chytří jak rádio) vybízejí k rodinnému výletu. Rád poslechnu a chápu se - jsem mužskej - iniciativy. Chtělo by to něco originálního, a proto půjdeme s ženou jako obvykle do parku..

21.10.2019 v 11:02 | Karma: 11,76 | Přečteno: 207x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Svíčkovou..

Do Prahy na Bertramku nepůjdu a nepojedu (mimo jiné i proto, že bych tam nedojel), ale k věčné slávě Mistra Káji budeme mít v neděli k obědu svíčkovou čili po našem svíčkajdu. Přitom snad i vzpomeneme a kdyby ne, připomenou nám..

11.10.2019 v 14:02 | Karma: 11,93 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..