Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem bojoval i nebojoval proti minulému režimu

V roce 1959 jsem málem rozpustil československou lidovou armádu. Málem proto, že nešlo o celou armádu, ale o jednu četu a nejednalo se o rozpuštění definitivní, ale na pár dnů. Ovšem hned dvakrát těsně za sebou. Tedy tuplovaně.

Stalo se to tak, že jsem byl v Praze velitelem čety (skoro dva měsíce) s úkolem vysazovat stromky na Letenské pláni právě naproti tzv. kachlikárny. Možná vyrostly do krásy a Pražané se pod nimi procházejí a netuší nic o chlapcích v zelených uniformách, co je sázeli. Bylo to v  prosinci a v lednu, mrzlo, jen praštělo a já se občas chodil ohřát do stavební buňky k dědovi, co nám dával krumpáče a lopaty (mně ne) a vůbec nás měl na starosti. Pořád brblal, ale byl dobrotisko. Taky jsem si trošku četl - právě začal vycházet měsíčník Plamen. Pár hochů z těch, co jsem měl pod velením, jezdilo po Praze s vejtřáskami s jinými úkoly mimo můj přímý velitelský dosah. Pamatuji si, že ráno v mrazu těžko rozehřívali motory. Přišly vánoční svátky a civilní zaměstnanci zůstali doma u manželek a milenek a my se nudili v dřevěném baráku. Trousili se ke mně mí vojáčci v pořadí podle stupně odvahy či drzosti s žádostí o opušťák a já ochotně podepisoval, hned na tři dny, abych měl klid. Až jsem jim jej dal všem, rozjel jsem se i já domů na Hanou. Svátky jsem si užil, chodil po městě v civilu a cítil se zase jednou jako člověk. Před volnem spojeným se Silvestrem a Novým rokem jsem akci opakoval a už s větší samozřejmostí, ruka mi jela po příslušné stránce vojenské knížky skoro sama. Doma zkameněli a měli mne v prvé chvíli za zběha a možná přemýšleli kam syna v ohrožení ukrýt. To už bylo pro vojenské pány v Praze moc (nějak se provalilo, že barák je prázdný) a brali záležitost jako hromadnou dezerci pod mým velením. Každopádně se první pracovní den roku 1960 - už jsme byli zas na Letenské pláni - objevili dva podplukovníci a já musel potupně napochodovat před ně a podat hlášení. Přesně tam, jak se konávaly přehlídky. Pérovali mne parádně a vzali mi všechny velitelské pravomoci (tak moc jich nebylo), hodnost desátníka absolventa však ponechali a taky uniformu a nedali mne ani zastřelit, ani mi nenavrhli čestnou sebevraždu. Jen jsem vodil vojáky na Letenskou pláň k dědulovi a občas zašel na náměstí Republiky k jakémusi majorovi pro rozkazy. Pár týdnů jsem to ještě vydržel a vrátil se ke svému útvaru, abych se do Prahy ještě a na delší dobu vrátil, ale to už je jiná story..

Další má protirežimní akce byla ještě radikálnější a odvážnější a mohla mít pro mne nebezpečnější následky. Ve dnech příjezdu tzv. spojeneckých armád v srpnu roku 1968 jsem v okrese Olomouc obracel směrovky a vnášel tak zmatek do jejich pohybu na našem území. Prostě šílená akce. To už by bylo dnes po převratu na metál a možná i na stupínek k politické kariéře. Potíž (nebo jak to nazvat) byla a je v tom, že to byla akce fiktivní čili vymyšlená a já nic takového - doznávám - nečinil, naopak pojížděl po parku s kočárkem, měli jsme s ženou mimino. Stálo to pak černé na bílém v mých kádrových papírech, jak jsem se v odstupu dozvídal od náhle zamračeného šéfa na škole, kde jsem učil. Byl to třaskavý materiál v nebezpečné době na začátku normalizace. Ještě mi řekl, že to na mne - použiji slovo, jež nemám rád - práskl kolega ze studií, jenž se navíc prohlásil za mého kamaráda. Řešil osobní problémy a upsal se estébákům. Vůbec to byl hochštapler a po sametovce zkusil rozjet politickou kariéru, ale brzy byl odhalen jako donašeč a měl šlus.

Takové byly mé boje i neboje s minulým režimem. Jeden trval dvakrát tři dny a jeden - ten zásadnější - se vůbec nekonal.

Tak to bylo a tak to je.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Vargulič | čtvrtek 31.5.2018 8:38 | karma článku: 15,91 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

Tak si mne ta jehla, lesklá a ostrá, mezi mnoha a mnoha lidmi našla, bodla a vpravila mi do ramene onen snad zázračný mok (pfizer). Zdvořile jsem se po chvíli zeptal, kdy se bude bodat, že čekám. Odvětili, že už se stalo.

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Četná pozorování

..rázu přírodovědného mívám sedě u svého puzzliště a vyhlížeje ven na blízkou (dosáhl bych rukou?) střechu od sousedního baráku a úzký proužek nebe nad ní. Nekonečná říše živočichů všech tvarů a forem je pro mne žel zredukována..

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51 | Přečteno: 151x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Registrovanej

Díky výpomoci lidí tady okolo jsem šťastně (či nešťastně) registrovanej, mám své číslo (nikomu je neřeknu ani manželce), prý PIN, hluboko vpálené do ještě trochu živého masa jak to dobytče tam kdesi na už ne tak divokém Západě.

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ach, léto

Při šumění topolů, vlastně jen jednoho, sedával jsem na balkonu - já kripl - uprostřed i na okrajích žhavého léta s knihou v ruce, sedával a pospával poblíž truhlíku, byl ve výši mé hlavy a pěstovali jsme v něm afrikány. Kde se..

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

Dívám se na ligový fotbal, zatímco žena vedle v kuchyni probírá sáčky a pytlíky s potravinami a vyřazuje ty s prošlou záruční lhůtou (já kupodivu procházím dále, i když jsem vlastnostmi taky pytlík). Poznamenávám k ní, že zápas..

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05 | Přečteno: 202x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..