Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se letos v Austrálii slaví Den Austrálie

Den Austrálie, 26. leden,  je státní svátek, podobně  jako je v České republice  28. říjen. Letos je to ale právě rok od hrozivých záplav, které nás v Queenslandu postihly.  Queensland je druhý největší australský stát,  velikostně 7x větší než Velká Británie, 5x větší než Japonsko a 2,5x větší než americký stát Texas.  2/3 území byly loni naprosto pod vodou.

Oslavy Dne Austrálie  tedy letos v Queenslandu budou  spíše v duchu vzpomínek. V televizi běží programy o loňských  záplavách, ukazují se dosud nepublikovaná amatérská videa a fotky, připomíná se sled událostí, uctívají se oběti a ctí se hrdinové, kteří zachránili životy lidí.

 

Do dějin celé Austrálie vstoupil teenager z Toowoomby, města ve vnitrozemí státu s asi  90 000 obyvateli, který uvízl se svým mladším bratrem a maminkou v autě na křižovatce u semaforů, auto už nemohli kvůli stoupající vodě nastartovat, když tu najednou přišla  vlna a auto i s rodinou vzala s sebou. Statečný záchranář  se k nim po čase s lanem přes velkou vodu přesto dostal a chystal se třinácti- letého chlapce zachránit, ten ale volal: “Prosím, zachraňte nejdřív mého bratra!” Tuto větu zná dnes snad celý národ. O to horší je skutečnost, že když se pro tohoto Justina a jeho maminku záchranář  opravdu vracel, poté co mladšího z bratrů odnesl do bezpečí, byl o už pozdě.  Přivalila se další voda, auto strhl silný proud, pomoc už nebyla možná,   těla se našla až za několik dní.

Zdálo by se, že po roce je vše v normálu. Většina lidí má opět střechu nad hlavou a obchody a úřady pokračují, jako by se nic nestalo. Ale není tomu tak. Mnoho drobných a středních podnikatelů zbankrotovalo, jiní se tak tak drží.  Hlavní ulice v našem městě je toho důkazem. Každý druhý obchod je prázdný. Ve výloze jen veliká cedule – Prostor k pronajmutí ! Někteří přestěhovali své obchody a obchůdky n a okraj města, kde platí menší nájem, ale jiní byli nuceni zavřít  živnost úplně.  Vláda sice vypsala granty na podporu, ale  mnohdy to prostě nestačilo. A i když člověk zaplatil škody a rekontrukci, ztráta byznysu a výdělku  a následně  nedostatek financí, neboť záplavy přišly právě  uprostřed hlavní  letní  turistické sezóny, pohřbily veškeré šance na přežití. A přes zimu, kdy je spíše klid a  tolik turistů není, mnoho  podnikatelů, firem, restaurací, motelů  a obchůdků nepřežilo, protože přes léto prostě nic  nevydělali. A tuto situaci vládní grant nepokrýval.

Malé a střední farmy v našem okolí, které se specializují na ovoce a zeleninu,  jsou na prodej. Nejdřív se v aukci odprodá veškerá zemědělská technika, kombajny, traktory, náklaďáky, zavlažovací  systémy a podobně, poté se hledá kupec celé farmy. Někteří pěstitelé  zbankrotovali, jiní své rozlehlé pozemky  pronajali velkým společnostem, u kterých  jsou nyní pouhými zaměstnanci.  Mnoho pěstitelů a farmářů požádalo o grant, ale zdá se, že ani to je od zkázy nebo  finančních potíží nezachránilo.

Mnoho  domácností, které byly zaplaveny,  se stále i po roce hádá s pojišťovnami. Někteří lidé měli štěstí a pojišťovny jim peníze vyplatily krátce po povodních. Jiné se ale vykrucují.  Prý záleží na tom, odkud voda přišla. K situaci již promluvila i premiérka Queenslandu a potvrdila, že vláda vyvine na pojišťovny tlak:  “Pokud mám v obyváku vodu po pás, mám za to, že jsem zaplavena, a nezajíma mě, odkud voda přišla,” řekla premiérka.

Někteří chytráci, a takových se také našlo, zažádali o tzv. osobní  grant hned, jak to šlo, každý žadatel  tak dostal na ruku $1.000 dolarů. U těchto lidí ale většinou  nešlo o žádnou škodu nebo újmu, jen snad o to, že si nemohli  několik dnů koupit cigarety a pivo, neboť  nebylo, jak se dostat  do města. No a pak zase nebyly zásoby.

Australani jsou hrdý národ , a tak se na Den Austrálie nosí australská trička, žabky, ručníky, dokonce bikiny ve stylu australské vlajky, k dostání jsou i pánské boxerky a ponožky jako australská vlajka, nebo tedy s motivy medvídků koala a  klokanů, přirozeně plastikové talíře a sklenky a vůbec všechno možné náčiní určené na piknik a grilování.

Lidé půjdou na pláž, budou grilovat na zahradě  nebo budou jen tak odpočívat.  Někteří půjdou na ryby, kempovat, do lesa, na výlet. Je to prostě den volna, nemusíme do práce, a to už je sám o sobě důvod k radosti a k oslavě.

 

Autor: Hana Van Soest Jarocka | úterý 24.1.2012 6:58 | karma článku: 18,70 | přečteno: 1806x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Živočichové v australské domácnosti ale zvyknete si

Než usednu venku na zahradní křesílko, zvednu podušku. Musím se podívat, co kdyby pod ní něco bydlelo. Něco, co by mě mohlo kousnout, štípnout nebo bodnout do zadku. Je jistě krásné žít v souladu s přírodou, s rostlinami a

5.6.2021 v 10:33 | Karma: 43,28 | Přečteno: 8161x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Znásilnění v parlamentu (Austrálie)

„Bylo mi několikrát naznačeno, že jestli půjdu s incidentem na veřejnost, bude to mít vliv na mou kariéru.“

18.2.2021 v 4:13 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1550x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

“Jste jeho Mother?” (Austrálie)

Volám na dané číslo. Automat se hlásí. “Zvolte jedničku, dvojku, trojku, až desítku.” Hluboký výdech. To chce trpělivost. Napiju se. Vyhlédnu z okna. Zatáhnu žaluzie. Po chvíli zazní: “Zvolte jedenáctku pro spojení s operátorem.”

17.2.2021 v 7:44 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1390x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie. Jak jsem potkala třídní učitelku

Za čtrnáct dní nám to tu zase začne. Nový školní rok. Obchody už aktuálně zareagovaly a přišly s nabídkou školních potřeb. A rodiče chtě nechtě vyrazili na nákup pomůcek. I já samozřejmě.

21.1.2021 v 12:49 | Karma: 33,89 | Přečteno: 1488x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Covid update z Austrálie

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Austrálie, tak jako snad všechny země světa, bojuje s covidem.

15.1.2021 v 5:22 | Karma: 28,80 | Přečteno: 984x | Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2103x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu