Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Austrálie - Obchody s alkoholem aneb Liquor stores

Asi mnohé překvapí, že v Austrálii se alkohol dostane pouze ve specializovaných obchodech, tzv. bottle shopech (=doslova lahvový obchod). V supermarketech a potravinách se nic alkoholického neprodává.

Z mého hlediska je to poněkud nepraktické, neboť preferuji nákup pod jednou střechou a ne objíždění vícero malých obchůdků. No nicméně jinak to tady nejde. Naštěstí mnoho bottle shopů je zároveň “drive thru” – tedy jeď skrz – takže teoreticky člověk ani nemusí vylézt z auta, jen vystrčí hlavu, řekne, co chce, prodavač ho obslouží, vyúčtuje a zákazník pokračuje v cestě, aniž by vystoupil z auta.

A co se tady pije? Všechno možné. Od vína, přes pivo až po míchané nápoje. Pivo se prodává v lahvích (375ml) nebo v plechovkách. Populární je XXXX, VB, Carlton cold, Tooheys a spousty dalších. Dá se koupit jednotlivě, v balení  po šesti (six pack) anebo hned celá krabice (carton) – 24 piv.

Víno se pije jako jinde – červené , bílé, růžové. Já si oblíbila ochucený sekt, dostanou se různé příchutě, osobně mám nejradši s limetkou. V horku je to osvěžující a dobré.

Ladies mají rády míchané nápoje, které se dostanou jak v plechovkách, tak v lahvích. A míchá se všechno se vším. Populární jsou míchaniny s vodkou či rumem plus limonáda, pomerančový džus nebo nějaká jiná příchuť, výběr je veliký, od malinové přes melounovou až po borůvky.  Ovšem na můj vkus je toto pití většinou příliš sladké. Coca cola se prodává v plechovkách namíchaná s whisky, rumem, také s malibu. Australský rum se jmenuje Bundaberg podle města v  Queenslandu a velmi známý je tzv. bundie and coke, tedy australský rum s kolou. Výběr nápojů je velmi veliký a pro každého je tu něco.

Výborným vynálezem, který jsem předtím neznala, je tzv. esky, tedy vlastně chladící box, jehož velikost můze být od malých, příručních až po veliké chladící boxy, které musí nést aspoň dva lidi, zvláště když jsou esky plné jídla a pití. Esky je nutnou součástí vybavení každé australské domácnosti. Je ideální pro kempování, na pláž, piknik, do práce, prostě téměř všude. Také cena se různí podle velikosti a vybavení. Od pár dolarů za ty malé a ne příliš efektivní až po několik set za veliké a velmi účinné. V každém supermarketu a na každé benzínce se dostanou koupit pytlíky s ledem (4 kg), a to dokonce dva druhy , tzv. party ice – tedy už předem udělané kostky ledu, připravené osvěžit příslušný nápoj, anebo blok ledu, který je více úsporný a efektivní, neboť tak rychle neroztaje.

Ty lepší esky udrží led poměrně dlouhou dobu, takže lidé tak uchovají potraviny čerstvé a dobré i po více dnů. Dobrá esky je nutná například pro sportovní rybáře, kteří za jeden den na moři uloví i několik kilo ryb, a ty jsou pak schopni uchovat v esky déle, než by normálně bylo možné, především v australském létě!

Takže i my vlastníme takovou jednu esky, do které nabalím maso, párky, salámy, vejce, pivo, víno a jiné dobré věci, a pak už jen dbáme na to, aby tam po celou dobu bylo dostatek ledu. Tím pádem můžeme kempovat v buši bez elektřiny i několik dnů a nemusíme se po celou dobu živit konzervami a polívkami ze sáčku, ale můžeme grilovat steaky nebo ryby a k snídani mít vajíčka se slaninou, jak praví anglicko-australská tradice.

A v neposlední řadě každý Australan zná pojem “stubby holder”. Stubby holder je takový  futrál na láhev nebo plechovku. Je vyrobený z příjemného měkkého materiálu a láhev či plechovka se do něho zastrčí. Má to hned dvě výhody. Po pár minutách držení ledového piva v ruce vám nezmrzne ruka, a naopak, pivo teplem vaší ruky rychle nezteplá. V hospodě či kolikrát i na návštěvě člověk dostane plechovku piva už zasunutou do patřičného futrálu. Ty mohou být různě pomalované, s legračními či lechtivými nápisy či obrázky, různých tvarů, s reklamou vašeho podniku, viděla jsem i hrací! Naneštěstí, naše české  láhve od piva jsou pro australské stubby holders příliš tlusté, a ani při nejlepší vůli se mi české pivo do australského futrálu zastrčit nepodařilo! Plechovky ovšem mají snad na celém světě jednu velikost, takže pro ty to funguje!

Je legrační, že kempingové židle, které se zde prodávají, mají v opěrkách na ruce po každé straně díru se síťkou, kam si unavený a žíznivý  tramp zastrčí stubby holder se svým příslušným nápojem! Takže nepotřebuje stůl nebo pařez. A také nemusí láhev pokládat na zem a riskovat, že se převrhne. Australani holt myslí na každou situaci.

V hospodě se většinou zeptají, zda vyžadujete k pivu či například ke coca cole sklenici, a je naprosto normální říci ne, děkuji, a pít pivo či jiný nápoj z láhve či plechovky. Ale je také naprosto v pořádku požádat o sklenku, led, eventuélně brčko. Většinou se sedí « na baru ». Na tom je položena jedna dlouhá či vícero menších rohožek – koberečků, aby nebyl bar upatlaný, ulepený a mokrý od sklenic a přetékajícího piva, které tu natočí na jeden zátah úplně vrchovaté. Přetékající nápoj steče po sklenici a vpije se do koberečku, ušetří se tak  za pivní tácky a je to praktické.

Prostě spousta věcí je tady jiných.

 

 

Autor: Hana Van Soest Jarocka | čtvrtek 29.9.2011 9:15 | karma článku: 24,11 | přečteno: 2793x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Živočichové v australské domácnosti ale zvyknete si

Než usednu venku na zahradní křesílko, zvednu podušku. Musím se podívat, co kdyby pod ní něco bydlelo. Něco, co by mě mohlo kousnout, štípnout nebo bodnout do zadku. Je jistě krásné žít v souladu s přírodou, s rostlinami a

5.6.2021 v 10:33 | Karma: 43,28 | Přečteno: 8162x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Znásilnění v parlamentu (Austrálie)

„Bylo mi několikrát naznačeno, že jestli půjdu s incidentem na veřejnost, bude to mít vliv na mou kariéru.“

18.2.2021 v 4:13 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1550x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

“Jste jeho Mother?” (Austrálie)

Volám na dané číslo. Automat se hlásí. “Zvolte jedničku, dvojku, trojku, až desítku.” Hluboký výdech. To chce trpělivost. Napiju se. Vyhlédnu z okna. Zatáhnu žaluzie. Po chvíli zazní: “Zvolte jedenáctku pro spojení s operátorem.”

17.2.2021 v 7:44 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1390x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie. Jak jsem potkala třídní učitelku

Za čtrnáct dní nám to tu zase začne. Nový školní rok. Obchody už aktuálně zareagovaly a přišly s nabídkou školních potřeb. A rodiče chtě nechtě vyrazili na nákup pomůcek. I já samozřejmě.

21.1.2021 v 12:49 | Karma: 33,89 | Přečteno: 1488x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Covid update z Austrálie

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Austrálie, tak jako snad všechny země světa, bojuje s covidem.

15.1.2021 v 5:22 | Karma: 28,80 | Přečteno: 984x | Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Lhal, bral drogy, neměl co mít zbraň. Podle poroty je Bidenův syn vinen

11. června 2024  17:43,  aktualizováno  19:14

Soudní porota ve státě Delaware shledala syna amerického prezidenta Huntera Bidena vinným ve všech...

Po kelímku s koktejlem přiletěl další od kávy. Nacionalistu Farage opět napadli

11. června 2024  18:47

Lídr britské nacionalistické strany Reform UK Nigel Farage čelil při předvolební akci útoku, při...

Neznámí cyklisté pomohli zachránit muže. Zdravotníci jim děkují aspoň na dálku

11. června 2024  18:31

Nečekané pomoci se dostalo zlínským záchranářům. Ti se vypravili zachraňovat muže do těžko...

ANALÝZA: Evropané ve volbách trestali politiky, kteří nebrali jejich obavy vážně

11. června 2024

Premium Seizmický zlom, který přinesly evropské volby, znejistil politiky mainstreamových stran. Ponižující...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2103x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu