Ten starý příběh velikonoční

"Do rukou kamení a kolem huby pěnu"... zpívá Nohavica v jedné písni. Velikonoční příběh se děje neustále - tady a teď, občas i na blogu. Někdo si nad určitými tématy myje ruce jako Pilát. Někdo je statečně otevírá a krčí se pod sprškou kamenů. A někdo drží pořád v ruce šutr a řve a řve, až mu pěna od huby stéká.

Poznali jste se? Víte, kam patříte? V tom starém příběhu hrajeme mnoho rolí. Po celý život. Proto je tak pravdivý. Proto si ho stále připomínáme. Zradili jste tenhle rok někoho jako Jidáš? Nebo jen zapřeli jako Petr? Pronásledovali jste svého podřízeného za jeho názor, abyste pak jako Pavel Šavel zjistili, že měl pravdu? Nebo vám snad lidé připomínali vaše hříchy jako Máří Magdaléně? Vyberte si, pro každého je tu prostor k realizaci. Jsou Velikonoce.

Znám jednu blogerku, která se zásadně vyhýbá politickým tématům. Dokonce relativizuje dobro a zlo. Má na to právo, nijak jí to nevyčítám. Pouze upozorňuji, že KLDR právě vyhlásila válečný stav. Že dobro a zlo existují. Jen mají pokaždé jinou nálepku a jiné rekvizity.

Je tu bloger, který, ač nemuslim, zastal se "učitelky v šátku". Rozzuřený dav se na něj vrhl jako dvacetihlavá saň. Islám je zlo, syčí ta saň, a ty jsi hlupák a vyvrhel! A přidávají se další: každé náboženství je zlo, fanatizuje lidi, způsobuje války, vyvolává nenávist... Klacky do rukou, šutry a dlažební kostky! Bijme, bijme je! Jsou přece JINÍ!

Nenávist je zapřičiněna lidskou netolerancí. Omezeností. Nevzdělaností (to ostatně tvrdila i naše ikona Komenský). Nikoli náboženstvím. Velká náboženství většinou hlásají velmi podobná poselství - lásku a úctu k lidem a odlišným názorům. Střídmost, laskavost, prozíravost. A především říkají: Jste odpovědní za slova, která vypouštíte mezi lidi. V mluvené i psané podobě. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Nesuďte, abyste nebyli souzeni...

Kristus v evangeliích většinou nepoučuje. Vypráví příběhy a koná skutky. Má odvážné a netradiční názory, charisma, sílu slova. Nebojí se a nevrací. Jde proti davu i proti strážcům zákona. Když je třeba, vymete chrám i zlé myšlenky. Vadí. Provokuje. Vzbuzuje závist a nenávist.

Jako každý, kdo je JINÝ.

PROTO ho, mimochodem, ukřižovali.

A jaké místo v tom starém příběhu máte právě dnes VY?

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | sobota 30.3.2013 10:42 | karma článku: 16,13 | přečteno: 544x