Ruskou hlásnou troubou můžeš být už zítra třeba i ty

Ve vyhrocené diskusi o válce a míru přirovnala Alena Schillerová Markétu Pekarovou Adamovou k Marje Zacharovové, mluvčí ruského ministra zahraničí. A premiér Fiala žádá omluvu.

Nazývat politiky, novináře, umělce i prosté občany proruskými šváby a putinovskou verbeží se v posledních letech stalo módou, hledání ruských narativů a prorusky smýšlejících dezinformátorů perverzním koníčkem. A mnozí zapálení dobrovolníci rozdávají tyto samolepky bez pochybností, aniž by za to byli hnáni k odpovědnosti.

Moderátor ČT Václav Moravec nazval exprezidenta Václava Klause proruským gubernátorem a přestál za to slyšení u etické komise i Rady ČT. Jde přece o novinářskou hyperbolu. Olga Richterová předhodila v televizní debatě Alianci pro rodinu, že je Putinovým hlasem v Evropě. Soud řekl, že výrok je na hraně, ale poslankyně se nemusí omlouvat, neb jde o nadsázku. Jaromíru Nohavicovi, který nevrátil Puškinovu medaili, zrušili zapálení nálepkovači několik koncertů a Člověk v tísni potupně vrátil jeho finanční dar. Co na tom, že válku na Ukrajině odsoudil?

Vřava se z vrchních pater přelévá i na internet. Na Facebooku se kvůli politickým preferencím nazývají bývalí přátelé putinovskými štváči. Nekonformním blogerům bývá podsouváno kolaborantské smýšlení. A předseda bruselské nadace Slovanská Evropa šířil o učitelském páru z Klatovska, že jsou proruští - a málem je připravil o práci. (Pozn. autorky: Dostal podmínku za přečin pomluvy, rozsudek je zatím nepravomocný).

Pomluva, pokud poškodí oběť, je trestný čin. V křesťanském Desateru stojí: „Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému.“ Dnes však zřejmě přestávají platit stará pravidla. Lidé jsou stíháni za rozšiřování dezinformací, jakkoli je tento pojem jazykově i historicky neukotvený, ale pomluvy a křivá nařčení jsou mnohdy přehlíženy, omlouvány, tolerovány.

Teď, v emoční debatě o válečné rétorice, z níž se hroutí i psychika šedesátníků, a nechci domýšlet, co to chrastění zbraněmi dělá s mozky nejmladší generace, použila nekorektní příměr o Pekarové Adamové i Schillerová. O týden dříve ji ovšem právě Pekarová Adamová nazvala hlásnou troubou ruské propagandy.

Premiér žádá omluvu jen po Schillerové. Ten premiér, který opakovaně nazývá své oponenty populisty a extremisty, opoziční voliče označuje za nedemokraty a organizátory protivládních demonstrací viní z proruských názorů. Tak kdo se tu začne omlouvat jako první?

 

 Psáno pro MF Dnes, 19. 1. 2024

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | sobota 20.1.2024 18:37 | karma článku: 41,18 | přečteno: 1684x