Pohádkové harašení a starý dobrý máj

?Princ z Disneyovy Sněhurky byl obviněn ze sexuálního obtěžování. Zatímco adoptivní matka sedmi trpaslíků leží v kómatu, přiotrávená kouzelným jablkem, loučí se s ní animovaný fešák už pětaosmdesát let erotickým polibkem...

Polibkem, který ze své podstaty zlé kouzlo zruší.

Jenže polomrtvá Sněhurka nedala k polibku souhlas, a to je problém. Ze stejného důvodu čekají zřejmě potíže i na princova kolegu, který se prosekal šípkovým trním, aby mohl vášnivě líbat spící Růženku. Oba se nepochybně inspirovali u řeckého boha lásky Éróta, který polibkem probudil svou utrápenou Psyché. Předtím ji trošku potýral a labilní princezna snadno propadla stockholmskému syndromu, který ji málem stál život.

Kdo chce v dnešní době líbat spící princezny, musí je požádat o svolení. A pokud nějaký princ loví erotické zážitky v podzámčí, mimo vznešené paláce, měl by se mít na pozoru i před aktivisty MeToo, může vyfasovat zneužití královského postavení. Sněhurka i Růženka jsou naštěstí princezny, jejich krasavci snad dostanou jen důtku a zákaz vstupu do multikin.

Staré příběhy nadržují sexuálním predátorům všeho druhu. Donedávna nám vnucovaly i nemoderní manželské stereotypy. Vždyť kvůli zkostnatělé morálce nepřiznal kronikář Kosmas, že nejmladší Krokova dcera se jmenovala Liboslav a rod Přemyslovců vznikl díky bisexualitě jeho zakladatele. I Shakespeare nám zamlčel, že Montekové a Kapuleti se stavěli proti svazku Julia s Romeem a mouřenín Othello byla v reálu emancipovaná Othylie.

Nejvíc se však nevyvážená maskulinní kultura odráží v pohádkách. Princ zachrání princeznu a hned se chystá svatba. Nikdo se neptá, co bude dál, nikdo nezkoumá, jestli Růženka nemá jiné preference a nepředstírala spánek, aby se vyhnula ženichům, nikdo neřeší podivný vztah princů a jejich věrných služebníků.

Tvůrci pohádek si to uvědomují. Už nás obdařili princem Bertíkem, který se v pohádce Princ & Princ zamiluje do sličného Krasomila a uzavře s ním řádný sňatek. I studio Disney pomalu opouští své harašící a fetišistické prince, kteří se krom nepovolených polibků baví sado maso praktikami v masce netvora, sbíráním střevíčků a okukováním dívčích nožek nebo trpí obsedantní fixací na dlouhé zlaté vlasy. I princezna Elsa z hitu Ledové království prý ve třetím pokračování konečně objeví svou sexuální orientaci a možná ji čeká i láska.

Shrňme si tedy základní teze nové pohádkové etiky. Nedovolené polibky, zachraňující spící princezny, jsou nezákonné. Mužská nadřazenost je nemístná. V kurzu jsou silné nezávislé princezny, legrační princové a následníci trůnu, kteří pracně hledají vlastní identitu. Svatba heterosexuálních partnerů není podmínkou úspěšného konce.

Raději si opatřím staré disneyovky, kdyby chtěl někdo animované krasavce trestat stejně jako machistické herce. Jejich polibky patří k mému dětství. I k voňavému, rozkvetlému máji.

Psáno pro MF Dnes, 19. 5. 2021

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | pátek 21.5.2021 10:04 | karma článku: 27,33 | přečteno: 597x