Najednou tolik abstinentů!

Všimli jste si, kolik se náhle na sociálních sítích i tady na blogu vynořilo abstinentů? Puritánství nepatří k našim národním vlastnostem, spotřeba piva i vína tu vždycky byla nadměrná. A najednou se všichni alkoholu štítí.

Tatíci s pivním pupkem a černými brýlemi, mladí ostří hoši s originálními názory i návštěvníci tichých čajoven, všichni křičí:

"Pan XY, pan YZ i pan YX jsou opilci! Pijí rum! Becherovku! Zelenou! Nezaslouží si být nazýváni slušnými občany!"

Připomíná mi to kolegyni češtinářku, která nedala studentům do maturitní četby Remarqueovy Tři kamarády, protože "jsou jen o ženskejch a o chlastu". 

Ona velká část literatury je buď napsaná pod mírným vlivem, nebo se vlivu věnuje, ale o tom se ve škole moc neučí. Jen se to tak mlčky toleruje.

Ale zpět k našim abstinentům. Kdo byl nejznámější abstinent a vegetarián v historii? Samozřejmě Adolf Hitler, který spolu s nacisty nazýval Winstona Churchilla tlustým alkoholickým prasetem. No, válku naštěstí vyhrál ten úžasný alkoholik, který i pod mírným vlivem dokázal rok a půl prakticky sám vzdorovat zdatné armádě puritánského abstinenta.

Já tady nechci propagovat chlast. Abstinent nejsem, ale dobu divokých flámů mám dávno za sebou. Stříkám si víno vodou, aby mi dlouho vydrželo. Jen nechápu, proč je najednou každý nepohodlný označován za alkoholika? Je to nějaký povel z centrály, která sídlí neznámo kde? Jsou ti puritáni pod jiným než alkoholickým vlivem? Nebo to lidé dělají svobodně a záměrně vytěsňují vlastní divoké pitky a zahánění žalu?

Každopádně je to zřetelná forma pokrytectví.

A mám ještě jedno sdělení. Necítím se tady na blogu v tuto chvíli bezpečně, proto zavírám diskusi a sama přestávám diskutovat. Budu pouze zveřejňovat články, pokud to Pánbůh a admini dovolí. Věřím, že je to dočasné opatření.

Přeji všem pěkný podzim.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | úterý 26.10.2021 18:50 | karma článku: 29,30 | přečteno: 1088x