Meghan versus Windsoři: Co v pohádkách nebývá

Manželka prince Harryho Meghan Markle se v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou zmínila, že v těhotenství trpěla sebevražednými pocity a nebylo jí dopřáno poradit se s odborníkem.

Veřejnost i novináři už se dělí na ty, kteří ji litují, a na ty, kteří jí nevěří. Britská královská rodina vyjádřila politování. A další příběh frustrované popelky, kterou rodina jejího prince nepřijala, dobývá světová média.

Nutno podotknout, že některé popelky provdané za britské prince v téhle hře umí skvěle chodit, ať už se jmenují Wallis, Sarah, Diana nebo Meghan. První z nich, dvakrát rozvedená Wallis Simpsonová s podivnými přáteli v nacistických kruzích dovedla Edwarda VIII. k abdikaci, ale k její cti nutno přiznat, že v exilu žila po boku vévody z Windsoru až do jeho smrti.

Ach ty popelky

I popelka Diana Spencerová se naučila skvěle oblékat, ale její schopnost strhnout na sebe pozornost médií a manipulovat veřejným míněním ji nakonec stála život. Sarah Fergusonová se neprovdala za přímého dědice trůnu, jen za osmého následníka prince Andrewa, a proto v médiích hrála menší part. Obě vévodkyně se však s princi rozváděly v roce 1996 a měly k sobě blízko.  

A teď tu máme popelku Meghan, která také kouzlí s outfity, navíc je před kamerou věrná profesi herečky. Svým televizním show jistě rozplakala nejednu citlivou konzumentku pohádek. Kvůli zpochybnění jejích srdceryvných výroků už odešel z pořadu Dobré ráno, Británie moderátor Piers Morgan, a to jistě není konec. Válka o Meghan bude pokračovat.

Nechci se dotýkat výroků o údajném rasismu královské rodiny, v dnešní hyperkorektní době stačí k takovému obvinění ironická poznámka, kterou někdo nevhodně interpretuje. Zajímá mě tvrzení, že vévodkyni nebylo dopřáno promluvit si o psychických problémech v těhotenství s odborníkem.

Předporodní a poporodní deprese je téma v médiích opomíjené, v lékařských kruzích však známé. Proležela jsem v 80. a 90. letech devět měsíců na odděleních rizikových těhotenství, a vím, jakými stavy a obavami si mnohé budoucí matky projdou. Když pominu nešťastnou hospitalizaci na konci totality, mohla jsem se obrátit psychickými děsy vždy na lékaře, kteří o mě pečovali a ve chvíli zásadní krize mi zajistili i psychologickou pomoc. Jsou samozřejmě odborníci s větší či menší dávkou empatie, ale o hormonální nerovnováze a labilitě těhotných žen se medici učí na vysoké škole.

Meghan nebyla v Buckinghamském paláci zavřená ve vysoké věži a nespouštěla z okna vlasy místo žebříku jako Locika.

Prožívá svá těhotenství v době internetu a mobilů, obklopená péčí a luxusem, o němž se většině matek může jen zdát. Možná měla s Windsory neshody ohledně výběru lékařské péče, ale nevěřím, že jí mohlo být upřeno právo poradit se pod ochranou lékařského tajemství s jakýmkoli odborníkem, zvlášť po zkušenostech s těhotenstvími lady Diany. Spíš to vypadá, že vévodkyně ze Sussexu bude další z řady popelek, jejichž pohádka se po svatbě zvrtne v těžké psychologické drama.

První dějství zřejmě začalo.

 

Psáno pro MF Dnes, 13. 3. 2021

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 14.3.2021 12:28 | karma článku: 33,05 | přečteno: 1135x