Kdokoli může učit cokoli

Třeba pár hodin dějepisu na blízké škole. Učitelů je málo, navíc v rámci šetření budou ředitelé raději brát učitele bez praxe než ty s letitou praxí. Neváhejte, jděte do toho! Máte možnost ovlivnit vývoj a vzdělání naší mládeže.

Podle nového zákona může už zase učit téměř kdokoli bez praxe a bez vzdělání (omezenou dobu, ale i ta se jistě bude moci prodloužit). Navíc budou od 1. 1. 2024 ředitelé učitelům schvalovat jejich postupy a metody (jen tak budou prý moci školy efektivně řídit). Nejvyšší čas, aby do sboroven a kabinetů přišla nová krev. Učitelů je zoufalý nedostatek a jak to tak pozoruji, bude jich brzy ještě méně, protože platy už zase nerostou (zlatý Plaga) a svoboda toho "povolání snů" je pryč.

Mnozí moji vrstevníci zřejmě zamíří do předčasného důchodu, někteří možná ještě na poslední chvíli změní obor. Tanečky podle předepsaných not jsme už provozovali za bolševika, nač si jimi kazit podzim života. Kvůli tomu jsme tolik let po revoluci sami nestudovali a nečetli tuny tlustých knih. Opravdu nestojím o to, aby mi ředitel s aprobací matematika - biologie mluvil do hodin češtiny či dějepisu, který sice z vlastní vůle léta neučím, ale sleduji.

A supluji v každé maturitní třídě, protože jinak by ti broučci často nevěděli, o čem ti čeští spisovatelé 20. století vlastně psali. Proč byl Karel Pecka jedenáct let na uranu, proč říká Očenáš Smiřickému 21. srpna ve Škvoreckého  MIráklu: "Experiment se nezdařil!" a proč Ludvík Vaculík v Českém snáři vykecal všechno o chartistech a svých milenkách a vynechal ty Havlovy (milenky). Pravda, co se maturuje z dvaceti náhodně vybraných (nejtenčích) knih a dějepis všichni odkládají už ve druháku, maturanty moderní historie nijak zvlášť nezajímá (k ničemu ji prakticky nepotřebují). Ale já jsem koncepci našeho školství nestavěla. S tím ať se popasují jiní experti.

Takže milí kritici českých učitelů, máte možnost zachraňovat liberální hodnoty přímo v terénu. Stačí jedna třída, dvě hodiny týdně. Vezměte si to jako závazek budování nové společnosti a vstupte do arény. Předejte mladým své znalosti, vědomosti, veďte s nimi debaty, učte je přemýšlet o historii a přes historii i o budoucnosti. Bude to záslužný počin, dostanete políčko do modrého života.

A budete mít méně času kritizovat ty učitele, kteří v systému zůstanou.

PS: Do odvolání neotevírám diskusi a nechodím diskutovat na hlavní stranu blogu. Nutná ochrana. Děkuji za pochopení. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | úterý 12.9.2023 9:02 | karma článku: 42,29 | přečteno: 6042x