Covid nezmizel, dál na něj umíráme

Mého třiaosmdesátiletého otce odvezli na jednotku intenzivní péče s oběhovými problémy, cukrovkou a únavou organismu. Vyrazila jsem na návštěvu, cestou třikrát kýchla a po krátké úvaze zamířila nejdříve na PCR test. 

V odběrovém místě mě čekalo překvapení: pojišťovny už podle nařízení vlády nehradí ani jeden test za měsíc. A nemocnice nevyžadují testy ani doklad o očkování. Na "jipku!". mezi nejohroženější pacienty, můžete kdykoli vstoupit bez respirátoru.

Už čtvrtý měsíc chodím několikrát týdně na oddělení následné péče číst jinému třiaosmdesátiletému pánovi Škvoreckého a Irvinga. V únoru šel na  operaci, dlouho odkládanou kvůli covidu - a v nemocnici právě covid dostal. Přestože byl třikrát očkovaný, přidal se zápal plic a pneumonie, následoval postcovidový syndrom. Protože se denně pohybuji ve škole a jezdím veřejnou dopravou, dělám si před každou návštěvou antigeny, v dubnu jsem byla dvakrát na PCR (jeden test mi napsala lékařka kvůli příznakům), v nemocničním pokoji se pohybuji v respirátoru.

Nic z toho podle posledních nařízení vlády dělat nemusím. V únoru ze dne na den zmizel covid z médií a nahradila ho válka na Ukrajině. Česká televize přestala denně hlásit počty nakažených a zemřelých, zastavila i přepálenou mediální masáž ohledně testování a očkování. 

Jeden extrém, dva roky živený politiky i novináři, nahradil druhý, opačný. A co není v televizi, jako by nebylo. Ve školách a na pracovištích podle pokynů vlády ukončili antigenní testování, povinnost nosit respirátor odpadla i v nemocnicích. Stát nejdříve zrušil úhradu čtyř preventivních PCR testů za měsíc a ponechal jeden hrazený, od 5. května už nehradí vůbec nic. Pokud potřebujete PCR test, zaplatíte 750 Kč, nenahlásíte-li lékaři příznaky covidu či pozitivní antigen. Odnesou to samozřejmě ti nejohroženější z nás.

Čísla nakažených už nevisí na každém sloupu, ale covid je tu s námi neustále a dál zabíjí především nemocné a staré lidi. Mému kamarádovi zemřel na následky covidu o Velikonocích otec, samozřejmě třikrát očkovaný. Můj pan doktor, třikrát očkovaný, také nečekal, že se po dvou letech izolace nakazí v nemocnici. A co bude s pacienty kterékoli JIP, až tam někdo covid zanese, není těžké si představit. Můžeme se za ně třeba preventivně pomodlit.

Dva roky jsme se snažili naše starší a ohroženější spoluobčany chránit, jak jen to šlo. I kvůli nim jsme se testovali, očkovali, halili do roušek a respirátorů, ač to někomu přišlo přehnané. A radovali jsme se, že přežili. Teď možná mnozí z nich následky covidu nepřežijí. Vinu na tom ponesou i politici, kteří nemyslí na bezbranné spoluobčany a preferují kauzy, jež považují za výhodné. I veřejnoprávní média, která dělají totéž, co vládní politici. Je to zlé a neměli bychom to mlčky přecházet. Volám ministra Vlastimila Válka k odpovědnosti.

Psáno pro MF Dnes, 26. 5. 2022

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 29.5.2022 12:18 | karma článku: 29,26 | přečteno: 1226x