Černobílý svět prezidenta Pavla

Glosa o jazyku prezidentských projevů. Polistopadovým předchůdcům Petra Pavla se dá vyčítat leccos, ale všichni tři ovládali rodný jazyk na jedničku a tomu odpovídala i jejich veřejná vystoupení. 

Od března máme prezidenta, jehož názory a postoje zatím nejsou zcela čitelné. Zatímco Havel byl zvolen v době celonárodní euforie a bylo mu zpočátku odpouštěno vše, Klaus a Zeman přišli na Hrad jako vyprofilovaní politici, jež polovina národa uznávala, polovina nesnášela a všichni věděli, co od nich čekat. Petr Pavel však získal funkci po méně viditelné kariéře vojáka a vysokého vojenského úředníka. Tomu odpovídá i jazyk jeho projevů: nijak osobitý, opírající se o ustálená slovní spojení a fráze a koketující se starou ideologickou hrou na politické Dobro a politické Zlo.  

Velký rozruch vzbudil jeho výrok v na College of Europe v Bruggách o možném zrušení práva veta v Radě Evropy, který prý v rozhovoru s Alexandrem Vondrou později sám vetoval. Další den pronesl Petr Pavel v Evropském parlamentu jiný projev. Některé jeho pasáže mě vrátily do mládí.  Poslouchejme, jak mluví a co říkají naši nejvyšší politici!

„Síla Evropy spočívá v naší jednotě a různorodosti!... A nikoho nepřekvapí, že to naši nepřátelé vědí. Proto se neustále snaží podkopávat naše morální a demokratické hodnoty, aby nás oslabili.“ Nepřátelé nespí, bdí, jsou všude. Pamatujete?

„Základem byla niterná víra (Václava Havla) v silnou a emancipovanou občanskou společnost, hlavní zdroj důvěry mezi lidmi a jejich volenými představiteli…V současnosti čelí tato důvěra neustálým dezinformačním útokům a četným pokusům pokřivit význam slov a činů.“ Důvěra čelí dezinformačním útokům, zřejmě tedy za mnoho nestojí. A celé to souvětí je myšlenkově trochu nejasné.

„S blížícími se evropskými volbami jsme svědky nárůstu dezinformací… Jde o skutečnou hrozbu, na kterou se musíme všichni připravit… Tak zajistíme, že zlovolní hráči nebudou podkopávat naši demokracii a svobody, včetně svobody slova.“ Buď připraven! A zase ti zlovolní hráči, tady je zlo přímo v základu slova.

„Má prezidentská kampaň prokázala, že populismus není jediným prostředkem k volebnímu úspěchu.“ Náznak, že protikandidát byl ze strany Zla. Navíc svrchu naordinované, zautomatizované pojmy jako populismus, dezinformace, evropské hodnoty v poslední době zaplevelují jazyk a ztěžují dorozumění. Havel o tom napsal několik her.

A na závěr skutečná perla. „Doufám, že nám všem poslouží jako příležitost, abychom prokázali, že evropský demokratický duch skutečně žije.“ Jakmile někde žije duch, vybaví se mi Rendl, Hopkirk a Patrik Swayze. Duchy by měli tvůrci projevů nemilosrdně škrtat.

Poslanci Evropského parlamentu prezidentu Pavlovi tleskali. Já mu netleskám. Jsem rozmazlená chytrými projevy jeho předchůdců i dalších skvělých rétorů. Někdy je nutné ukázat lidem černobílý svět. I Churchill se k tomu občas uchýlil. Ale nikdy ho nesmíte popisovat černobílým jazykem, protože jazyk je ta nejsilnější zbraň. A pokud ho politici otupí a devalvují nesmyslnými pojmy a termíny, nikdo je nebude poslouchat, až k nám přijde skutečné zlo.

Psáno pro MF Dnes, 16. 10. 2023

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | středa 18.10.2023 10:18 | karma článku: 40,49 | přečteno: 1750x