Zkřivená doba. Zkřivení lidé.

Nenávistné lži a hrubá manipulace. Sprosté osočování, odporné nactiutrhačství a neuvěřitelné hulvátství Čechů. To je naše minulost, a v některých momentech i naše současnost. Až z toho člověku mrazí.

Obrovské černé plachty na různých budovách v Praze připomínají příběh, kdy zkřivená doba a zkřivení lidé v ní zavraždili paní Dr. Horákovou. 

Děkuji Národnímu muzeu, děkuji FAMU a děkuji Úřadu MČ Praha 2. Na těchto místech, a věřím, že i na dalších, je možné plachtu se sdělením o vraždě zahlédnout.

A pokud v sobě má člověk alespoň pověstnou kapku svědomí a dokáže si dát jedna a jedna dohromady, musí mu zatrnout.

Lež se před sedmdesáti lety stala nástrojem moci. 

Zbytnělé sebevědomí "vůdců", nebo lépe loutkovodičů a pokorná ochota davu nechat sebou manipulovat vedou napříč dějinami pouze a jen ke zlu. Zlu nenasytnému a pohlcujícímu vše, co se mu postaví do cesty.

A právě před sedmdesáti lety ze zlu postavila žena.

Žena máma. Žena vzdělaná, oduševnělá a pevná ve svých názorech i ve chvílích, kdy jí po krku dupala mašinérie ukrutných lhářů.

Žena, která přežila dvě světové války, koncentrační tábor i pochody Lidových milicí po Staroměstském náměstí.

Žena, na kterou zaklekla tehdejší výkonná moc podporovaná souhlasnými peticemi některých Čechů, volajících po její vraždě...

Žena, která věřila ve svobodu a prostor v ní pro každého (třeba i jiného přesvědčení, než ve kterém žila ona sama).

Žena nezlomná a obrovsky statečná i ve chvíli, kdy přijala lživé rozhodnutí soudu - vlastní popravu, před kterou jí nebylo umožněno objetí a políbení vlastní dcery.

Žena, která se ani v nečasu zmaru nevzdala svých ideálů a tím se pro mnohé z nás stala vzorem.

Žena, jejíž výrazné odhodlání může být příkladem žití i v dnešní době, kdy se jiní loutkovodiči snaží povýšit lži nad pravdu.

---

Zítra, časně nad ránem, uplyne sedmdesát let od doby, kdy byla Dr. Milada Horáková na Pankráci zavražděna.

Až se bude rozednívat, až se zase naše města, vesnice, pole, lesy a řeky zase dostanou pod paprsky slunce, až se ráno probudíte ve vyhřátých peřinách a pak si v kuchyni připravíte čaj nebo kafe - vzpomeňte si na ni.

Vzpomeňte si na Dr. Horákovou a myslete i na to, že lžím a manipulacím je třeba se tváří v tvář postavit kdykoliv a komukoliv.

 

 

Autor: Marek Valiček | pátek 26.6.2020 8:33 | karma článku: 34,48 | přečteno: 1784x
  • Další články autora

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86

Marek Valiček

Tragédija

29.1.2024 v 10:56 | Karma: 31,60