Tfilin

Zamotat se můžete do čehokoliv. Do lásky i do průs..švihu. Do závoje i do sítí pravd a lží. Do něhy i tenat. Do života i do blízkosti nesmrtelné smrti. Vaše příběhy vás tam zavedou. 

Nezáleží na ničem jiném, než právě na nich. Na příbězích.

Kdysi mi jeden malej kluk jednou pro vždy vysvětlil, proč se lásce, zdraví, spokojenosti, ale i nemocem a umírání i cucání hašlerek říká "příběhy". Jak jednoduše řekl "jsou to takový chvíle, které při nás běhají."

Příběhy je dobrý čas od času posadit do auta a vyvézt je mimo místo, ve kterém vedle vás bydlí většinu roku. Vzít příběhy na výlet je pro ně odměnou. V autě nezaberou moc místa, takže se do něj vejde i starý potrhaný slamák a papírová mapa. Berte s sebou mapu! Digitální navigace je příliš kvalitním a neomylným zdrojem informací, který množení příběhů příliš neumožňuje.

A v létě v autě vypněte klimatizaci a otevřete při jízdě okna. Překvapí vás 4D zážitek - z auta na "léto" nebudete jen koukat, ale ucítíte ho nosem, uslyšíte ho ušima a kůže na vašich předloktích a části krku dostane pořádnou ketaminově letní dávku.

A taky vezměte svoje příběhy třeba na plovárnu. Mají šanci tam potkat příběhy dalších skoro nahých lidí. Můžou poznat divné vůně smažených langošů zasypaných strouhaným eidamem i propadnout chuti plovárenské ambrózie - čepovaný malinovce.

Ukažte vašim současným příběhům skrz vaše oči nové obrazy a objekty v zámcích, kterými společně budete procházet. Poválejte se s nimi v oborách a dívejte se společně na pasoucí se koně, jejichž srst je lesklá jako černý satén a hřívy lehké jako přátelství pavučin.

Lehce jim pomotejte hlavy tím, že nečekaně sjedete z trasy a zastavíte u rozhledny, která je díky porušené statice zavřená. Ale právě díky té porušené statice a vaší nevědomosti o ní budete stát pod nohama nepřístupné věže sami s příběhy, které se těšily na výhled do krajiny a nečekaně je naplní štětím to, že osamoceny mohou nahlas vykřikovat lásku do krajiny bez lidí.

Dopřejte vašim příběhům dva chlebíčky se šunkou snědené ve stoje z papírového tácku uprostřed létem rozpáleného náměstí v Heřmanově Městci. Každý příběh si minimálně jeden obložený chlebíček měsíčně opravdu zaslouží.

A prokažte svým příběhům úctu a nepřipoutávejte je v autě bezpečnostními pásy. Příběhy totiž přežijí všechno.

Nechte si je tedy klidně vlézt na záda a proklouzávat mezi prsty ve chvíli, kdy pod kopcem zařadíte trojku a vjedete zeleným stromovým tunelem na hřeben hor a dole pod sebou uvidíte líně se povalující stříbrně ocelovou hladinu přehrady. Ta se už přímo tetelí na to, aby dala osvěžení vám i vaším příběhům.

Nenechávejte nikdy vaše příběhy doma samotné. Berte je všude s sebou.

Omotejte svoje předloktí a hlavy různými pásky, na které se jako tfilin přilepí krabičky vašich příběhů a příběhů, které se vašimi mohou stát, když budete mít oči dokořán, uši nastražený, kůži vnímavou a lásku na dosah.

 

 

 

 

 

 

Autor: Marek Valiček | pondělí 8.6.2015 11:08 | karma článku: 22,71 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86

Marek Valiček

Tragédija

29.1.2024 v 10:56 | Karma: 31,60