Takový ty rána jako dneska

Můžete bejt naprděnej, nevyspalej, unavenej z nočních příběhů, nebo vylekanej z půlnočních probuzení rychlých jako let vlaštovky. Ráno rozhoduje!

Každý nový ráno je jako hrnek s vlažným čajem prosáklej kapkami citrónu a lžičkami medu, kterej se táhne a zlatavě leskne jako vlna na rybníku, kterou za úsvitu probudí kámen hozenej doprostřed klidný hladiny.

Každý nový ráno jsou rozečtený noviny, nebo barevný magazín o marnostech a předpokládaných potřebách, které jsou potřebami asi takovými, jako jsem já mulat.

Každý nový ráno je listování v knížce, v jejích po celulóze vonících stránkách a olíznutých bříškách prstů a hladových očích, které klouzají po stránkách měkkce, a přitom s napětím, které jsme jako děti cítily před prosklenými zavřenými dveřmi, za kterými v konturách blikotaly svíčky na vánočním stromku.

Každý nový ráno je jako hebké chvění z doby, kdy jsme dospělým krokem v dětských tělech mířili do shovívavých parků nebo zešeřelých sálů kin, abysme dotykem poznávali naše dosud neobjevené možnosti a plnili povely dospívajících duší.

Každý nový ráno je prázdny bílý talíř, který se těší na souznění s bramborami opečenými na tymiánu a zakápnutý několika řeckými slzami barvy olivové látky letní košile.

Každý nový ráno šustí jako obal od bonbónu objeveného náhodou v kapse vašeho saka, které po dlouhé době vyndáte ze skříně. 

Každý další nový ráno je příběh. 

Listujte. Dívejte se. Poslouchejte vzduch a nadechněte se světla.

 

 

Každý nový ráno jste vy!

Autor: Marek Valiček | středa 29.4.2015 9:42 | karma článku: 24,34 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86

Marek Valiček

Tragédija

29.1.2024 v 10:56 | Karma: 31,60