Moc Židů jsem za celý svůj život nepotkal, takže nemám důvod je nemít rád

Některá napsaná nebo vyřčená slova jednotlivců klasifikují celou společnost lépe než všechny odborné průzkumy dohromady.

Pokud někdo pronese v pořadu "Prostřeno" větu: "Bruschcettu jsem nikdy nejedl, ale nechutná mi.", tak se člověk plácne do stehen a natěšenej čeká na další slovní skvost. "Prostřeno" je estráda, ve které jsou podobné šprýmy a úvahy očekávány a vítány. To marketing programu dobře ví a podle toho se i zařizuje.

Lidé - podobné úvahy pronášející s vážným výrazem ve tváři - nás v takovém případu mohou rozveselit. 

Pokud se ale dostaneme dál, než je poměr smetany vlitý do kastrólu ze zeleninovým výpekem, může nám dost zatrnout.

Jsou opravdu někteří z nás tak sebevědomě prázdní? Jsou tak přesvědčení o své neomyslnosti, že je obyčejné lidské pudy, jindy instinktivně reagující, pustí do končin, kde se plácaj z místa na místo a zapomínají na staré dobré: "Když nemáš co říct, raději mlč."?

Nebo jde o typ lidí, kterým dělá velmi dobře po těle (a sem tam po duchu) to, že vzbudí pozornost okolí? Jakýmkoliv způsobem. Třeba totálně hloupým - viz. bruschetta.

A my, diváci?

O recepty v tomto pořadu opravdu nejde. To je všem jasné. Nudná vepřová panenka se šťouchanými brambory 100x jinak by fakt unudila k smrti i diváka v posledním stádiu Alzheimera. Prostřená  eutanázie...

Takže se díváme (já přiznám, že období denního sledování mám za sebou a v současnosti, když se sejde čas, sem tam nahlídnu) proto, že očekáváme bruschettě podobné situace, abychom se ujistili, že některé věci přece jen zvládáme líp, než vybraní jedinci? Je to možné.

Pak se ale ptám: nemáme v tom případě hodně nízko nasazenou laťku k poznání toho, jak jsme "mazaní" a chytří?

Máme.

Ale celou tuhle úvahu můžeme s klidnějším srdcem smáznout odkazem na to, že jde o estrádu. Jednu z mnoha takovejch, který se kolem nás dnes a denně otíraj. Nemusíte na ně přímo koukat, ony si vás spolehlivě najdou formou upoutávky na ně.

---

Tento poměrně dlouhý úvod předchází rychlému zakončení celého textu. 

Po včerejším přečtení věty v blogu zdejšího blogera "Moc Židů jsem za celý svůj život nepotkal, takže nemám důvod je nemít rád." jsem, ač ateista, poděkoval pánu Bohu za tu blbost o bruschettě.

Věta "Moc Židů jsem za celý svůj život nepotkal, takže nemám důvod je nemít rád." rozhodně estrádou není.

 

 

 

 

Autor: Marek Valiček | čtvrtek 28.6.2018 11:02 | karma článku: 25,85 | přečteno: 1379x
  • Další články autora

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86

Marek Valiček

Tragédija

29.1.2024 v 10:56 | Karma: 31,60