Miloši, děkujeme

Byl jsi rebel, machr, chlap. Kouzlil jsi s obrázkama a sypal lidem do hlavy příběhy tak, jak je nikdo jinej sypat neuměl.

Jako Husákovo dítě jsem často musel se školou chodit na filmy jako Sokolovo, Osvobození Prahy, Dny zrady a Jitra jsou zde tichá. 

Samej mord. Jedinej hrdina, ideologie na kila a lží plný pytle.

Filmy z války jsem proto neměl rád.

Jenže pak jsem uviděl tvoje Vlasy. Film o válce jinak. Film o válce tak, že jsem seděl jako zařezanej a když ty kluci na konci filmu lezli v zástupech do břicha bojovýho letadla, tak jsem regulérně brečel.

Claude Bukowski, Sheila, Woof a Berger to natřeli všem kapitánům Nálepkům, Sochorům a Jarošům a konec konců i generálu Svobodovi.

Film o válce, a hlavně film proti válce ale děti z tehdejší Československé socialistické republiky vidět nesměly, protože jsi se rozhodl dělat filmy a ne zakázky.

A díky tomuto tvému rozhodnutí mohli pak lidé na celém světě hltat příběhy hrdinů tvých filmů.

Objevili kouzlo Mozartovy hudby. Trnuly napětím u tvojí "kukačky". Nechali se okouzlit Mužem na měsíci ,možná prvně zahlédly díla Francisca de Goyi a díky Ragtimu přestávali vidět svět černobíle.

Lásky jedné plavovlásky lechtaly tváře Černého Petra a jejich vzplanutí bylo tak velké, že nestačilo pouze zakřičet Hoří, má panenko.

Za tohle a hodně dalšího, třeba "semaforskýho" - DĚKUJU a věřím, že už tam někde vysoko nad náma přikládá svoje oko ke kameře tvůj kamarád Ondříček a začínáte točit další biják.

Rád se na něj podívám, až se tam k vám jednou dostanu.

Miloši, děkujeme!

 

Autor: Marek Valiček | sobota 14.4.2018 9:47 | karma článku: 41,53 | přečteno: 3920x
  • Další články autora

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86

Marek Valiček

Tragédija

29.1.2024 v 10:56 | Karma: 31,60