Dušičkové drama u nás na vsi

Ráno zjistíte, že nemáte mlíko. Tak se seberete, dorazíte do vesnickýho kvelbu a díky tomu, že ho vede paní Vietnamská, dostanete lekci. Vietnamštiny...

V krámě bůhvíproč zhasnuto, krabici mlíka držim v ruce, Stella venku přitištěná na dveře od kvelbu - protože mrholí a já ve frontě, na jejímž začátku stojí u kasy asi tak moje vrstevnice (nebo-li mladá holka...) a paní Vietnamská u kasy pláče.

Takže pláče nebe, oči má stejně jako srst zvlhlý i Stella venku, a co se děje v očích lidí v řadě přede mnou nevím, protože jsou všichni geneticky absolutně v pořádku. Vidím jen jejich vlasy. 

A já se těšim, až si doma k chlebu s máslem a medem udělám kakao a začnu pracovat na nový zakázce.

Jenže...fronta se nehýbá a paní Vietnamská nejen že pláče, ale začíná se přes pult naklánět k mé vrstevnici, jejími rty se ven vykrádají první hlasitější vzlyky a k dlani utěšovatelky (mé vrstevnice) začíná naklánět hlavu, aby byla pohlazena.

A tak sjíždím titulky lajf stajl magazínu za desetikačku, co jsou vyřazeny jeden vedle druhýho v hnusnym drátěnym stojanu v našem vesnickém gastro chrámu. Zagorka odkryla krutou pravdu (asi o tom plastickym chirurgovi, kterej z ní udělala Jokera), někdo žil v bytě rok s mrtvolou (asi nějakej parazitolog), Lucka V. zoufale prchá od manžela (asi taky začala běhat a sdílet na facebook pomoci aplikace Běhna všechny své zdolané kilometry) a někdo na někoho po třiceti letech vztáhnul ruku. Když jsem dorazil k časopisu Prima Vychytávky na titulce s Láďou Hruškou, musel jsem se přidržet regálu, aby mě to všechno nezklátilo. Paní Vietnamská v tu chvíli už regulérně plakala.

Vrstevnice hladila paní Vietnamskou po obličeji a vtírala jí její vlastní slzy do pleti na tvářích. 

"Nebojte se, to nebude dlouho trvat.", zaslechl jsem skoro na konci fronty. Za mě se postavili dva puberťáci s chipsama a kolou k snídani a pustili si NAHLAS ve frontě nějakou muziku z mobilu.

Situace se stávala vteřinu od vteřiny obskurnější. 

Stella nasraně mokla venku před kvelbem, fronta u kasy soucitně mlčela - protože plakala paní pokladní, vrstevnice brečící Vietnamku hladila, "ooooo, I gonna fuck you" mi lezlo do uší z mobilu kluků za mnou a mlíko v krabici, který jsem držel v ruce, mělo díky záseku na kase už docela slušnou teplotu - jen do něj nasypat kakao. 

"On není.", řekla nahlas paní Vietnamská a mě polila hrůza, protože On (zřejmě její vietnamský parťák, který umí salám nakrájet na dokonale průhledný kolečka) zřejmě umřel. A na Dušičky. Ta symbolika!

"Ooooo, I gonna fuck you right now", přidali chlapci za mnou své sborové nápěvy a doprovodili tak leadera kapely, která z mobilu mydlila tenhle poeticko dušičkový ranní song.

Fronta se pod vlivem sdělení "on není" nervózně zavlnila a někteří ve frontě se začali dívat na hodinky, protože autobus spojující naše hnízdo poklidu a porozumění s tepající metropolí odjížděl z návsi, od sošky svatého Prokopa, fakt za pár minut.

"On byl a není a špatný, hodně špatný. Já vím. Ale nemůže." a plakala dál a smrkala do kapesníku, který vytáhla z kapsy zástěry.

K vrstevnici se přidala další holka z fronty, opět cca moje vrstevnice a taky paní Vietnamskou začala hladit a že kasa byla skoro studená bylo všem jedno, protože "on odešel. Hodně špatný. Já vím." 

A co víc: "Ale nemůže!!!"

"Prosim vás, kdo odešel a proč nemůže paní obsluhovat?", zeptal jsem se zřejmě dost netaktně, ale měl jsem k tomu své důvody. 

Jednak jsem se bál, že mi Stella prostydne, pak mě už celkem nebavila písnička o tom, co všechno by chtěl zpěvák dělat právě teď, ale hlavně mlíko držené už dlouho v dlaních dostalo teplotu hrozící překypěním jeho obsahu v krabici.

"No jo, chlap!!!.... Nevidíte, že je pani psychicky na dně?", zeptala se mě neurvale ženská, o který jsem si dosud myslel, že je to moje vrstevnice. Okamžitě jsem své hodnocení změnil na feministickou uzurpátorku a takové moje vrstevnice nikdy nebyly a nejsou!

"No to vidim. I jako chlap. Ale rád bych si jen koupil mlíko a pak vás plně nechal moderovat seanci, která právě probíhá.", odpověděl jsem ve stejném gardu, ve kterém se mi dostalo vysvětlení, že mám mlčet, držet mlíko, poslouchat debilní písničku a čekat, až se paní Vietnamská dostane zpátky do normálu.

"Jedna mlíko. Ano?", podívala se na mě skrz slzavý oči paní Vietnamská a natáhla nudle zpátky do nosu jako malá holka.

"No, jedno mlíko a půjdu.", usmál jsem se na ní.

"Ale on není.", spustila zase svoji mantru drobná žena někde z daleké Asie ve vsi kousek od Lidic.

"A bude?", nečekal jsem s otázkou, i když jsem vlastně vůbec netušil, kdo neni a kdo bude...

"Ano", posmrkla paní Vietnamská, "on bude neví kdy."

Hurá, neumřel - řekl jsem si potichu a málem jsem se neslyšel, protože kluci v diskotéce za mnou už nevydrželi a otevřeli pytlík s chipsama a začali je pojídat.

"A mlíko teď můžu?", ptal jsem se dál a postoupil ke kase, protože několik zoufalých lidí ve frontě své nákupy odložilo a poklusem mířilo k soše svatého Prokopa.

"Mlíko můžu. Máš peníze?", přitakala paní prodavačka a já se blížil k vysněnému - nákupu jedné krabice mléka.

 

"Vás neznám. Že vy ste tu novej?", zkoumavě si mě prohlížela paní Utěšovatelka, když jsem z kapsy mikiny lovil drobný mince, abych zaplatil přesně a nemusel čekat na vrácení.

Dívala se na mě jako na koně, kterej se vyválel v močůvce, má kratší nohu, shnilý zuby, jen jedno ucho a stojí uprostřed jejího vypíglovanýho obejváku.

"Ano, jsem tu novej. Teprve od léta.", přiznal jsem.

"On hodný.", řekla paní Vietnamská.

"No vidíte - já hodný.", pousmál jsem se nejdřív na prodavačku a pak na její Utěšovatelku.

"No to nevim.", kontrovala Utěšovatelka bez uzradění a lehce, ostentativně ode mě ukročila.

"Devatenáct", řekla nečesky měkce, ale skoro bez přízvuku paní Vietnamská.

Podal jsem jí dvacku a řekl: "To je dobrý."

"Děkuje.", odpověděla mi krámská, ale mně to nedalo: Prosim vás, kdo neni?

 

"No neni proud!", zahučela mi do hlavy vedle stojící vrstevnice. "Kdyby byl, myslíte, že bysme tu stáli jako vovce?

 

Dušičky startují...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Valiček | středa 2.11.2016 9:17 | karma článku: 35,66 | přečteno: 2055x
  • Další články autora

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86

Marek Valiček

Tragédija

29.1.2024 v 10:56 | Karma: 31,60