Chladna z rána...

... to mě dycky hrozně štvalo. Prázdniny ještě nebyly ani v půlce a babičky si opřeny o plot každého 26. července říkaly: "no jo, holka, to víš, svatá Anna, co bysme chtěli, už se to blíží..."

Měl jsem malej hrníček s hopsající zebrou (k snídani se musel naplnit dvakrát), v ruce pořádnej krajíc chleba s máslem a červenou marmeládou a červený trenky a bílý tričko a ještě jsem měl vlasy a byl jsem hubenej.

A koberec z rohoží pod stolem škrábal do dětskejch prázdninovejch chodidel.

A zpoza stolu jsem srkz dokořán otevřený okno koukal na mez a za ní rozprostíralo pole, který se v tento den už jako zlaté moře vlnilo a vytvářelo iluzi přelívající se hladiny. Přesně si vybavuju ten pohyb, který byl po určité koncentraci na něj schopen rozhoupat v bocích i naši starou německou chalupu v Sudetech.

Na svatou Annu se prostě vstávávalo jinak.

V tom dni je takovej malej českej bubák. Vyloženě českej. Rýmuje se zkrátka Anna a "z rána" a tak se ti psychicky slabší nechávají zvyklat a už se v obchodech rozhlížejí po vánočních dárkových papírech. Funguje jako bubák sv. Anna v jiných zemích? Heilige Anna - der Morgen kalt? St. Anne - cold morning? Nefunguje!!!Tak se nenechte obalamutit ani vy. Aspoň letos.

Snidani si vemte do ruky a pokud můžete, vypadněte na zahradu, nebo předzahrádku nebo terasu a do ticha si celou snídani pěkně sami užijte.

A vzpomínejte na schovku v prázdninových dnech. A na ještěrky na kamenech u potoků. A na stínohry v lesech s vysokými stromy lehce po poledni.

Vytáhněte si z hlavy do dnešního dne vzpomínky na rozteklé čokolády a mísy plné rybízu na schodech do sklepa - aby byl pěkně studenej.

Připomeňte si zvuk, který dává pivo v láhvi, kterou drží v ruce váš táta a vy se jako prcek můžete roztrhnou pýchou, když sami otvírákem láhev "načnete".

Vzpomeňte si, jak se ráno o svatý Anně barví nebe do blankytu.

Projděte se po rosou mokrý ranní trávě se zavřenejma očima a pusťe ze sebe ven ty léty ukrývané příběhy prázdnin a babiček a koláčů a tlačenejch aut a ostrých prutů na buřty.

Přiviňte k sobě právě ráno na svatou Annu všechna prázdninová noční dobrodružství, zapomenuté zalití salátu v pařníku, vůni nakrájeného melounu a neustále odhánění včel, které se k němu slítají.

Nastavte hned po ránu, kdy celá vaše rodina klidně spí, obličej svatoannímu slunci.

Dnešní den bude krásně letní, stejně jako byly letní všechny dny svaté Anny vašeho života.

Dlouhé. Bezstarostné. Horké dny.

Chladna z rána? Pche!

Autor: Marek Valiček | sobota 26.7.2014 8:08 | karma článku: 26,79 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86

Marek Valiček

Tragédija

29.1.2024 v 10:56 | Karma: 31,60