Zvyšme platy politiků - nejméně desetinásobně

Existuje jednoduchý recept na blahobyt naší země a cestu z krize. Zvýšit platy ústavních činitelů, nejlépe na desetinásobek. Za podmínky, že nebudou nic dělat.

Každý politik, který má v ruce moc, ať už se jedná o poslance, senátora, obecního, nebo krajského zastupitele, je náchylný ke korupci. Rozhoduje o částkách stonásobně převyšující jeho příjem a proto je jeho cena někde kolem desetinásobku jeho celkového příjmu za jeho politickou kariéru. V případě, že tuto lákavou možnost zabezpečit sebe a svoji rodinu nepřijme, ztratí často nejen slibovaný desetinásobek, ale i samotný příjem z politické kariéry. Zkrátka už si v politice neškrtne. Proto mnoho politiků „bere“ a, stejně jako u onanie, ti kteří tvrdí, že neberou, berou nejvíc.

Přitom současná ekonomická situace republiky není růžová, úspory se hledají všude. Boj proti korupci vyhrát nelze, protože ho mohou vést (přijímat zákony) jen ti, kteří jsou jí nejvíce postiženi. Avšak důsledky korupce jsou pro ekonomickou situaci naší země tragické. Prostě a jednoduše, aby se zakryla desetimilionová provize, musí se udělat zakázka v řádu stovek milionů. Těchto několik set milionů je většinou vydáno nesmyslně, bez užitku a často proti užitku některých (příkladů jistě každý najde desítky).

Abychom zlepšili ekonomickou situaci, nabídněme politikům obchod: Ponechte si své deseti, či stomilionové úplatky, jen proboha nic nevymýšlejte, nezadávejte ty nesmyslné stavby, audity, nákupy všeho od kancelářských sponek, po obrněné transportéry (obojí se srovnatelnou bojovou hodnotou). Nebudou vás již platit zájmové skupiny, ale bude vás v obdobné výši platit lid České republiky. Uvidíte, jak se vám uleví. Na účtu budete mít stejnou částku, ale odpadnou ty ponižující schůzky u benzínek, stresy z případných kontrol (když porušíte nějakou dohodu a politický konkurent vás nahlásí), platby poradcům, jak a kudy provést peníze, aby skončili na manželčině kreditce. A my ušetříme desítky miliard, které se dnes vydávají za veřejné zakázky, jen proto, aby skryly ten zlomeček peněz, které jsou vyčleněny na provize pro vás.

Že je to nemorální? Ale kdež. Politika se tak stane v pravém smyslu reality show. Nikomu přece nevadí, že vítězové Superstar, Vyvolených, soutěží krásy a jiných reality show dostávají milionové odměny, byty, auta, kontrakty. Politici by byli soutěžící, kteří by usilovali o přízeň publika a ten, kdo by ji získal nejvíc, by také dostal největší odměnu. A navíc by bylo možné ušetřit zrušením voleb a zavedením hlasování přes „esemesky“.

Autor: Radim Valenčík | středa 10.3.2010 10:33 | karma článku: 21,16 | přečteno: 2102x
  • Další články autora

Radim Valenčík

Shrnutí prezidentské debaty

24.1.2018 v 9:48 | Karma: 40,46

Radim Valenčík

Budu Genderman 2018

19.12.2017 v 13:59 | Karma: 26,99

Radim Valenčík

Politici: My se nebojíme

25.3.2017 v 8:54 | Karma: 42,41