Vraha z mešity musíme pochopit

Alexandre Bisonnett byl psychicky narušený jedinec. Jeho čin nemá nic společného s jeho konzervatismem, podporou Trumpa a Le Pen a s jeho nenávistí k islámu. Bojím se, aby se tento čin nestal záminkou pro útoky na islamofoby.

Všichni se shodneme, že nedělní útok na Quebeckou mešitu je nesmírná tragédie. Na čem se však neshodneme jsou pohnutky a důsledky, nebo komu máme vyjádřit podporu a koho považovat za viníka.

Může za tento útok rétorika Donalda Trumpa? Ovšem, že ne. Tento útočník byl osamělý vlk, který nebyl ani pravým příznivcem Trumpa, ale falešným. Na světě je přes sto milionů příznivců Donalda Trumpa a ne všichni z nich jsou vrazi a teroristé, to bychom už dávno poznali.

Mohou si za útok muslimové sami? Jistě že ne. Ale do jisté míry vlastně ano. My jsme sice tolerantní a sluníčkoví lidé, ale nebohý sedmadvacetiletý student, osamělý a bez budoucnosti, mohl spatřovat v muslimech příčinu svého utrpení. Mohl být hluboce pobouřen jejich zbožností a uctíváním řádu, což pro něj bylo nepochopitelné a matoucí. Proto se bohužel odhodlal k takovému zoufalému činu.

Vyzývám proto vás všechny, abyste kromě přímých obětí nezapomínali i na oběti nepřímé – islamofoby, příznivce Trumpa a Le Pen. Ti, ač neviní, nyní mohou být terčem nenávisti a zloby. Můžou být nezaslouženě házeni do jednoho pytle s tímto šílencem. Ostatní k nim můžou začít přistupovat odtažitě a se strachem, což jejich frustraci může prohloubit a vyvolat další takové tragédie.

Proto by měly příslušné orgány konat. Svolat smuteční pochod za oběti, vedený některým z významných islamofobů, příznivcem Donalda Trumpa, nejlépe Trumpem samotným. Tvrdě potírat projevy nenávist vůči islamofobii a antifeminismu. Zřetelně vyjádřit, že islamofobie a antifeminismus nenesou za tento útok odpovědnost, naopak musí být nedílnou součástí naší kultury.

 

Říkáte si, že jsem se zbláznil? Tak si prohoďte role a přečtěte si reakce po jakémkoliv útoku, který spáchají muslimové proti nemuslimům.

Autor: Radim Valenčík | úterý 31.1.2017 9:47 | karma článku: 41,65 | přečteno: 2467x
  • Další články autora

Radim Valenčík

Shrnutí prezidentské debaty

24.1.2018 v 9:48 | Karma: 40,46

Radim Valenčík

Budu Genderman 2018

19.12.2017 v 13:59 | Karma: 26,99

Radim Valenčík

Politici: My se nebojíme

25.3.2017 v 8:54 | Karma: 42,41