Psychotesty, aneb co je a co není vidět

Ministra Vnitra Radek John navrhuje zavedení psychotestů pro žadatele o zbrojní průkaz. Popírá tak své dřívější názory a (snad) nevědomě ohrožuje bezpečnost a životy občanů.

Přesně ve stylu seriálu „Jistě pane ministře“, kde ministr práce je strašný lenoch a ministr financí po uši zadlužený, máme tu smůlu na ministra vnitra, který dělá kroky proti bezpečnosti občanů. Zavedení psychotestů totiž máločemu pomůže, ale lecčemu velmi uškodí.

Přitom právě Radek John dříve mluvil o zbraních velice rozumně (Viz. zdezde a zde). A citace: „Proto považuji omezování legálně držených zbraní za zločin na daňových poplatnících této země.“ a „Najednou jsem si představil, co by se stalo, kdyby ho chtěli zabít a on neměl zbraň. Zločinci by vystoupili, šli by k němu, a on by si říkal Proč nemám zbraň, proč nemám zbraň, proč nemám zbraň?“. A právě tento člověk chce nyní spáchat zločin na daňových poplatnících omezováním legálně držených zbraní.

Známé dílo Fréderica Bastiata „Co je vidět a co není vidět“ obsahuje několik povídek, upozorňujících na přeceňované viditelné a podceňované neviditelné důsledky lidského konání. Ve stejném duchu se musíme zamyslet nad zavedením psychotestů pro uchazeče o zbrojní průkaz.

To, co je vidět, je možnost, že v rámci psychotestů bude odfiltrováno několik jedinců, kterým takzvaně „zbraň nepatří do ruky“. Tento efekt je však velmi sporný, což přiznávají sami psychologové. Rovněž praxe ukázala, že člověk, který psychotesty úspěšně prošel, může v budoucnu selhat, viz. „lesní vrah“ Viktor Kalivoda, maďarský student, nebo v poslední době dvě policistky.

To, co není vidět, je možnost, že po zavedení psychotestů bude odfiltrováno mnoho uchazečů, kteří by sice prošli, ale náklady na psychotesty (v řádech tisíců) je odradí. Znám hodně držitelů zbrojního průkazu a vím, že často šetří na poměrně drahé zkoušky a zbraň a další výdaje by si nemohli dovolit. A co když se takový člověk v budoucnu ocitne v situaci, kdy bude napaden a zbraň by ho mohla zachránit? Případně jeho blízké? Bude-li tento člověk zavražděn, protože neměl šanci se účinně bránit, bude to onen nezamýšlený, ale velmi zlý důsledek zavedení psychotestů.

Oblíbený argument příznivců omezování legálně držených zbraní je „Kdyby to mělo zachránit jen jediný lidský život.“ Ale zřejmě jim nedochází, že zhoršení možnosti ozbrojení slušných lidí může také životy zmařit.

Takže až bude jednou někdo z nás terčem útoku zločinců a bude si společně s panem Johnem říkat „Proč nemám zbraň, proč nemám zbraň, proč nemám zbraň?“, odpověď bude „Protože pan John prosadil drahé a zbytečné psychotesty.“

 

P.S. Pro zájemce o více informací o této problematice doporučuji tentotento článek a rovněž tento otevřený dopis Radku Johnovi (zatím bez odpovědi).

Autor: Radim Valenčík | úterý 17.8.2010 14:03 | karma článku: 21,85 | přečteno: 2511x
  • Další články autora

Radim Valenčík

Shrnutí prezidentské debaty

24.1.2018 v 9:48 | Karma: 40,46

Radim Valenčík

Budu Genderman 2018

19.12.2017 v 13:59 | Karma: 26,99

Radim Valenčík

Politici: My se nebojíme

25.3.2017 v 8:54 | Karma: 42,41