Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dluhové perpetuum mobile

Za posledních 10 let měl jen málokterý stát EU rozpočtový přebytek. V roce 2009 žádný a v roce 2010 pouze Estonsko a to jen velmi drobný a v důsledku prodeje státního majetku. Výdaje budou stále stoupat a příjmy stále klesat. Existuje nějaké dno, nebo se jen okrádáme sami stále dokola?

Proč budou výdaje stále stoupat? Je totiž výhodné obrat spoustu lidí o málo a sám (nebo v rámci malé skupiny) získat hodně. Znáte to – kdyby mi každý občan ČR dal jednu korunu, mám miliony. Praxe zkorumpovatelných politiků podporuje zaktovování těchto požadavků různých skupin do zákona, který je snadné příjmout, ale téměř nemožné zrušit. A i v případě zrušení, nebo změny zákona je cesta, jak se balíku peněz daňových poplatníků domoci přes arbitráže, které v celku rozumně konstatují, že investice (byť výnosné jen díky lobby) mají být chráněny a že není možné měnit pravidla hry šokově. Lidé stále hledají nejlepší příležitost výdělku s nejmenším úsilím, a díky politikům ji bohužel nacházeji ve státní správě, jako koordinátoři různých fondů, dotovaných kulturních institucí, stavbě solárních elektráren, cyklostezek a podobně. Snad každý i poctivý podnikatel si dnes snaží ukrojit kousek z koláče evrpoských dotací pře posporu všeho možného, vzdělávání a podobně. A proč ne, když to tak dělají všichni? Podplatit úředníka rozhodujícího o dotacích (případně zaplatit provizi konzultantské firmě, která to udělá za vás) je výnosnější a méně rizikové, než se snažit zjistit, co lidé chtějí, následně to vyrobit a prodat za co nejlepší cenu.

Proč budou příjmy stále klesat? Příjmy státního rozpočtu rostou jednak samotným ekonomickým růstem, který je však ve většině evropských zemích v řádu jednotek procent a nedosahuje ani výše úroků z již vypůjčených peněz. Dále mohou růst zvyšováním daní. Zvyšovat složenou daňovou kvótů v současnosti lze už velice těžko, protože firmy i jednotlivci mohou optimalizovat svoji daňovou povinnost. Firmy jednak kreativním účetnictvím a v důsledku globalizace přesunem do příznivějších zemí, jednotlivci i třeba ztrátou motivace zvyšovat svoji kvalifikaci, nebo vůbec pracovat. Navíc seW v důsledku rostoucích nároků na výdaje přesouvají i chytří a schopní ledé a firmy z odvětví, které peníze daňových poplatníků produkují do odvětví, které je spotřebovávají. Takže si vlastně jen zvyšujeme dnešní osobní příjmy na úkor budoucích.

Jak tedy dopadneme při takto nepěkných vyhlídkách? Je jasné, že pokud bude mít rodina měsíční příjem třicet tisíc a vydá každý měsíc čtyřicet, špatně to dopadne. Státy mají naštěstí (tedy naštěstí pro ně) inflaci, kterou mohou proces kontinuálního zadlužování nějakou dobu udržovat v chodu. Stírá se také rozdíl mezi dlužníky a věřiteli. Skoro každý z nás je zároveň dlužníkem i věřitelem. Případná korekce tak tedy dopadne na životní úroveň každého z nás. A ta se opět může snižovat pomalu a psotupně. Už dnes se máme o dost hůře jen proto, že jsme se měli dříve nezaslouženě lépe. Prudká korekce může mít podobu měnové reformy (tj. vyvlastnění), rozpadu státních služeb vedoucího k zákonu džungle jako v Argentině, nebo nejspolehlivějšího zmizíku na všechny dluhy – války.

Méně bolestivou cestou by bylo pouze okamžitě a důsledně odstřihnout toky státních peněz všem, kteří je používají jako pohodlnou obživu. Nemám na mysli jen sociální případ, naopak největšími dojiči státních peněz jsou dnes bohatí. Zavřít stovky nesmyslných úřadů. A převést to, co se dnes chybně nazývá „pojištění“ (zdravotní, důchodové, sociální) na skutečně pojistné principy s možností 100%ního „opt outu“ – nic ti státe nedám, ale nic od tebe nebudu chtít. Ale kapři si svůj rybník těžko vypustí a navíc už je asi stejně pozdě...

Autor: Radim Valenčík | čtvrtek 28.7.2011 12:45 | karma článku: 38,56 | přečteno: 4562x
  • Další články autora

Radim Valenčík

Na holotu musí být přísnost. Páni (se) smějí

Předseda vlády Andrej Babiš se v několika rozhovorech pochlubil, že „pracuje 18 hodin denně a o víkendu 8“. Zkuste hádat, co by se stalo vám, kybyste toto řekli veřejně.

22.2.2018 v 12:30 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1895x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Shrnutí prezidentské debaty

Když odpovídal Zeman, dozvěděl jsem se, co si myslí Zeman. Když odpovídal Drahoš, dozvěděl jsem se, co si myslí Zeman. V předchozích dvou debatách byl Drahš jasně lepší, protože tam nebyl.

24.1.2018 v 9:48 | Karma: 40,46 | Přečteno: 1993x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Budu Genderman 2018

Nominaci na Gendermana roku 2017 jsem nestihl, ale snad budu v roce 2018 po zásluze vybrán „porotou složenou se zástupců a zástupkyň nevládních neziskových organizací a akademické obce“.

19.12.2017 v 13:59 | Karma: 26,99 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Zrušme netolerantní státní hymny

Jednou z největších brzd multikulturní utopie je národní identita. I když je zřejmá snaha ji vymýtit, udělat z ní něco, za co se slušný kavárník stydí, pořád přetrvává a to dokonce na místech nejvyšších, v národních symbolech.

11.8.2017 v 13:51 | Karma: 36,47 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Radim Valenčík

Politici: My se nebojíme

Protože máme ozbrojené bodyguardy a pancéřované limuzíny. Vy ostatní si zvykejte na to být vražděni. A opovažte se ozvat.

25.3.2017 v 8:54 | Karma: 42,41 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3636x
Souhlasím s Terrym Pratchettem, že čtenáře vesměs nezajímá autor a chtějí hned číst. Nicméně pár základních údajů (stejně byste to poznali): Miluji svobodu a nesnáším její potlačování v jakékoliv podobě. Věřím, že člověk ví nejlépe, co je pro něj dobré a nepotřebuje k tomu byrokraty a politiky. Jsem přesvědčen, že lidé jsou vesměs inteligentní a rozumní tvorové. Platím daně, chodím k volbám (ač nevolím žádnou z parlamentních stran) a pouštím sednout v MHD. A rád se občas k něčemu vyjádřím.

Seznam rubrik