Jak zkrotit čaj

Horký čaj je hodně nepraktický. Vroucí voda je tak horká, že dokáže spálit jazyk jako nažhavená kovadlina. Horoucí čaj je objekt kolem kterého jde cítit strach. Ale našel jsem způsoby jak jej zkrotit.

Problém je v tom, že v něm molekuly vody přehnaně kmitají. To je to, co způsobuje destrukci. Proto jediným řešením je čaj zchladit a zpomalit tak to divoké kmitání molekul. Jedna možnost je prostě čaj nechat odstát a čekat až se zchladí prostředím, ale kdo na to má čas? Žijeme v rychlé době a pokud by člověk měl čekat až se čaj zchladí - to bychom museli čaj zcela zavrhnout.

Šly by použít kostky ledu, ale vytváření ledu je taky docela náročné na údržbu. A pokud není led k dispozici - jeho vytvoření zabere neuvěřitelně dlouhou dobu. A podle mě nemá cenu dávat čaj do chladného prostředí - to je jen vnějškové chození kolem horké kaše. Je potřeba jít přímo k podstatě problému.

Nejlepší řešení problému je vždy prevence. Takže pokud opravdu nemám chuť řešit problém horkého čaje, tak nejjenodudšší je prostě vypnout konvici předčasně. Čaj je schopen rozpustit velká kvanta svých molekul i ve zcela studené vodě, takže ve vlažné či teplé vodě to bude ještě víc molekul a chutná to určitě líp, než voda.

A pokud už dojde k tomu problému, tak nejlepší řešení je přilít studenou vodu. Přilitá voda se rychle promíchá s čajem, ochladí jej a sama do sebe nabere čaj, takže čaj pak vypadá jako by byl beze změny a má vyšší objem a nižší teplotu. Dá se tak krotit i horká polévka.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Filip Vajdík | úterý 5.1.2021 13:04 | karma článku: 7,45 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Filip Vajdík

Lidstvo nemá vlajku!

1.5.2024 v 16:38 | Karma: 5,39

Filip Vajdík

Kultivace eg

16.12.2023 v 0:12 | Karma: 0

Filip Vajdík

Sebejistota je džouk

15.12.2023 v 23:09 | Karma: 4,61