Jak jsem začal vyhazovat věci

Proč jsem začal vyhazovat věci a co mi to dalo? Za co se dá třeba utrácet místo zbytečností, abychom byli spokojenější?

Jako dítě jsem hrozně měl rád věci. Nejdřív hračky, pak elektroniku a nejrůznější blbosti. Občas jsem skoro i počítal dárky pod stromečkem. Pak postupem času jsem začínal zjišťovat, že jsou lepší věci než věci.

Zážitky

Koncerty, říkal jsem tomu pak koncerntní turistika. Začalo to v 18, kdy jsem jel na první koncert. Najednou mi nevadilo utratit tisíce za něco, co trvalo jen pár hodin. Naopak čím dál méně jsem byl ochotný utrácet za věci, které mi zůstávaly napořád.

Cestování

Půl roku jsem žil v USA, většinu času v San Francisku, ale podíval jsem se i na spoustu dalších míst – Arizona, jižní Kalifornie, Havaj, nebo New York. Ten mobil, co jsem tam měl s sebou už je dávno na smetišti, ty cesty si pamatuju dodnes. Ty zkušenosti, co jsem tam získal mi taky nikdo nevezme.

Vzdělávání a rozvoj

Jedna ze základních pouček, co jsem se naučil a co se snažím v posledních letech následovat je, že musíte investovat do věcí, které vám přinesou úspěch zítra. Proto mi nevadí utrati peníze za kvalitní školení či kurz. Nevadilo mi nechat si poslat autobiografii Raye Dalia z USA. Stálo mě to skoro 900 Kč, jedna knížka. Ale už teď se toho, co v ní je cením víc než na 900 Kč. Proto taky pravidelně cvičím a jak u toho nadávám. Pro tuhle kategorii platí na začátku nepříjemné, pak mnohem lepší než před startem.

Kvalitní jídlo

I když nevydělávám žádné převratné částky, tak mi z nějakého důvodu nevadí utrácet za kvalitní jídlo. Tělo to ocení a zdraví to prospěje. Myslíte, že to nejde pořád? Kupte si levnější mobil místo iPhona a na půl roku můžete v tomhle ohledu polepšit. Co vám prospěje víc?

Vyhazování věcí

Později to dospělo do fáze, kdy jsem jednou za 3 měsíce začal pobíhat po pokoji a vyhazovat, co mi přišlo pod ruku. Né samozřejmě úplně všechno, ale řídím se při tom otázkou – Skutečně to potřebuju – pro svoje cíle, pro svůj každodenní život, pro svůj rozvoj, pro radost? A funguje to. Jenom někdy to trochu přeženu, minule jsem si málem vyhodil 80 dolarů, co mi zbylo z USA. Naštěstí se pak našly v druhé krabici, co jsem nevyhodil :)

Staré věci

Kromě oblečení, jsem našel zálibu v používání starých věcí. Mám 4 roky starý mobil, funguje super. Proč ho měnit?

Take away:

Přemýšlejte nad tím, co skutečně:

  • potřebujete
  • vám přináší radost
  • pomáhá dosáhnout vašich cílů
  • není jen rozptýlení a věcí ega, že si to kupuju

Zdroje obrázků: pexels.com

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Toman | čtvrtek 26.4.2018 11:24 | karma článku: 15,15 | přečteno: 562x