Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad zákony se nepřemýšlí, ty se dodržují! A já se ptám, i ty norimberské?

Podle některých lidí se zřejmě nad zákony nemá přemýšlet a při jejich vymáhání logika nemá místo... Zkrátka předklon, pukrle, roušku a hlavně NEMYSLET

Asi se to stalo převážné většině z nás. Chtěli jste jen přeparkovat auto blíže k baráku a šup, kolem jela policejní hlídka a pokuta za pásy. Argumentace "chlapi vidíte, že to tady jen přeparkovávám, jsem v papučích a teplákách, nezařadil jsem ani dvojku, tak na co pásy" vám byla platná asi jako ponožka na protézu. Dostalo se vám strohé, úřednické odpovědi "zákon platí pro každého a i když jen popojedete, máte mít pás. Chcete to vyřešit na místě?"

No a pokud byste se s tím pochlubili na sociálních sítích, zřejmě byste se dočkali nemálo reakcí ve stylu "no a měl jsi ty pásy? Neměl, tak co řešíš, je to jejich práce!".

 

Prostě o tomto se nepřemýšlí! Zkrátka když 101+ zvolených nadlidí (ve finále samozřejmě stačí většina přítomných) odhlasuje, že ve středu v 10:42 bude každý minutu skákat po levé noze, jinak dostane 1000kč pokutu, tak občan má skákat, protože zákon a policista má pokutovat, protože práce!

 

Podobně jsem kroutil hlavou, když jsem četl tento příspěvek na facebooku, kde pán popisuje svůj zážitek s PČR...

Jeden by si řekl, "co je na tom, na debila člověk narazí i v uniformě" a je to jistě pravda. Co ale zarazilo mě, bylo množství komentářů, kdy "PČR dělala jen svoji práci, roušky jsou povinné a pán je idiot".

Vždycky bych se takových lidí rád zeptal, zda policie při své práci nemusí používat rozum a má pouze striktně penalizovat na základě napsaného textu a naprosto ignorovat jeho aplikaci v praxi...

Každý z nás asi cítíme rozdíl mezi tím, když někdo nemá ochranu dýchacích cest v obchodě plném lidí, v MHD nebo v čekárně u doktora a když si někdo šoupne roušku na podbradek, v momentě, kdy kolem není ani živáčka, pozoruje okolí a je připraven si ji kdykoli nasadit zpět. Proč ale mnozí z nás naprosto ignorují použití elementární logiky u vynucování zákona?

I soudy přihlíží (a ze zákona musí) ke všem okolnostem spáchání jakéhokoli TČ. Přihlíží k úmyslu, míře, pohnutkám, společenské nebezpečnosti a toto skoro nikdo nekritizuje (nebo jsem si alespoň nevšiml). Nicméně požadavek na to, aby policista používal alespoň elementární logiku, je okamžitě smeten pseudoargumentem "porušil jsi? Tak drž hubu!"

Chceme snad systém, kde každý zákon, vyhláška, nebo nařízení bude mít tisíce stran, protože tam musí být sepsáno asi milionpadesátšest výjimek, příkladů, modelových situací a já nevím čeho, aby nebyl postižen nikdo, kdo reálně nikomu neškodí? Nebo jsme ochotni přistoupit na to, že policista má používat elementární základy racionálního uvažování a vyhodnocovat situaci na základě místa, času a společenské nebezpečnosti? (pozn. což bych se musel rozepsat o celém systému policie u nás, motivování obyčejných kluků nosit pokuty a vylepšovat statistiky "objasněnosti", což by z blogu udělalo čtení nehodné veledílo. Ale třeba to někdy samostatně rozeberu.)

 

Pokud to bude číst někdo podobného smýšlení ("porušil jsi, tak se nediv"), rád bych se pozeptal na jednu věc a pokud možno se dozvěděl odpověď.

Má tento váš přístup nějaký strop? Nějaké hranice, přes které už prostě nepůjdete... Například výše zmíněné skákání na jedné noze. No a pokud je to málo, co třeba norimberské zákony? Ty byste slepě dodržovali taky? Vysvětlili byste synovi / dceři, že se musí rozejít s partnerem, protože je to žid / židovka a tak prostě hovoří zákon?

Že je toto už přes čáru? Proč? Byly to přece zákony, nebo ne? A ty se, pokud správně chápu dodržují a při jejich vymáhání logika nebo etika nemá místo...

 

Nevím zda je to pozůstatek minulého režimu, touha po pevně daném řádu, kde žádný článek společnosti není zatížen používáním rozumu, vyhodnocováním situací a rozhodováním se. Touha po světě, kde mám všechno nalajnováno a vím, co, kdy a kde mám, nemám, nebo musím dělat a pokud vypnu mozek, dostatečně se překloním, jsem přece v naprosté pohodě...

Nebyl by lepší svět, kde bude kladen důraz na to, že pokud nikomu nic špatného nedělám a pokud už něco dělám, ohrožuji tak maximálně sebe, avšak v míře menší než zanedbatelné (například ty pásy při přeparkování pár metrů, pivo na cyklovýletě, nebo pří sjíždění takového "voleje", jakým je Lužnice a tak dále a tak dále) se nemusím bát, že narazím na prudérního láčkovce v uniformě, který v dětství trhal mouchám křidýlka a aby to nandal všem, kteří se mu ve škole posmívali, nastoupil co by strážník městské policie (trochu narážka na systém, všem slušným a myslícím policistům, nejen městským se tímto omlouvám), který mi vysvětlí, že "zákon platí pro všechny, vždy, všude a nad tím se prostě nepřemýšlí, takže to mám za tisíc"? Jako bych to už slyšel: "Ale tímto přístupem se dostaneme k anarchii" a snad i chápu, že zastánci ryzího konzervatismu mají obavy z nějakého přílišného uvolnění. Nicméně vážně existují jenom dva extrémy: pevný řád vs naprostá anarchie?

Vážně si, jako národ, věříme tak málo, že nejsme schopni ani skousnout používání logiky a rozumu u aplikaci výkonné moci, notabene když u té zákonodárné a soudní ji jaksi z principu předpokládáme?

To potěš koště teda...   

Autor: Václav Szőcs | středa 29.4.2020 20:49 | karma článku: 25,77 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Václav Szőcs

Násilný převrat v Německu vs. česká mediální scéna.

Aneb "Když tam nemáš Hitlera a nácky, tak si je tam prostě přidej! Ergo pravicový Otto von Bismarck a levicoví čeští novináři...

10.12.2022 v 10:33 | Karma: 17,73 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Očkování - Tvoje svoboda končí tam, kde začíná moje!

Tohle je v poslední době asi nejčastější věta spojená s "dobrovolným" očkováním a vydávána za argument, proč by tak úplně dobrovolné být nemělo... A já se ptám. "Končí skutečně vlastnictví mého těla tam, kde začíná tvůj strach?"

23.5.2021 v 15:21 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Čipy ve vakcínách? Zbytečné, čipovaní už dávno jsme...

Jedna skupina lidí se bojí, že pomocí vakcinace dostanou čip, s jehož pomocí budou sledovány a řízeny jejich životy. Druhá, násobně početnější skupina se jim oprávněně vysmívá. Ani jedna si neuvědomuje, že se tak už dávno stalo!

18.4.2021 v 17:38 | Karma: 27,86 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Na udavače se nezlobte... To vy tu chcete systém, kde mají pré!

"Cože? Já že tady chci udavače? Ten kluk se snad zbláznil!" Jako bych to slyšel... Čekáte snad, že jednoho dne bude společnost natolik morální, že se v ní tyto vši nebudou vyskytovat? Co jim takhle nedávat k udávání příležitost?

15.2.2021 v 8:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Zneužívání Davidovy hvězdy! Opravdu?

V poslední době, respektive od demonstrace pořádané pár divnými lidmi, se nám tu rozmohl takový nešvar... Média, nebo "elity" nalepí terč a ta lepší část společnosti se cítí jako morální armáda. Pojďme si to rozměnit na drobné...

3.2.2021 v 20:03 | Karma: 25,52 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik