Jak vyrobit účinný domácí repelent proti klíšťatům? Snadno...

Řešili jsme s manželkou, jak nás nejlépe ochránit při výletech do přírody a s ohledem na našeho malého synka jsme do průmyslových repelentů jít nechtěli. Tatínek začal zjišťovat, googlit, nakupovat a vařit. Výsledek? Překvapil!

Řekl jsem si, že po řešení všech možných problémů světa a snaze o rozebrání takových témat, kdy jednodušší je už snad jen vyřešit izraelsko-palestinský konflikt, nebo popsat válku na Balkáně, by bylo lepší napsat něco na odlehčení a třeba i něco, co by Vám k něčemu bylo...

 

Jelikož s manželkou a synkem často chodíme do přírody a všichni tři jsme zřejmě typy, které klíšťata, jakožto i jiný parazitický hmyz docela přitahují, musíme řešit nějakou účinnou ochranu.
Pokud naše výlety vypadají takto, kdy hledáme dřevo na oheň + troud na jeho rozdělání, člověk si domů přinese nezvaného hosta jedna dvě.
 

 

Průmyslově vyráběné funkční repelenty proti klíšťatům fungují na účinné látce DEET , neboli Diethyltouluamid, která není zdraví zrovna prospěšná, notabene, že by toto chtěl člověk lít na své dítě.

Brouzdal jsem po netu a našel bezpočet zaručeně funkčních receptů a nevěděl. který si vybrat. Na stránkách, které se mi jevily důvěryhodněji, než třeba "ezomaminky na mateřské, ale určitě ne dovolené" se stále opakovala jedna ingredience a tou je Tomkovice vonná, neboli Hierochloe odrata. která by podle nejnovějších poznatků měla mít podobné účinky, jako látka DEET. Když jsem narazil na prepperské fórum, kde se klukům v terénu tato rostlinka skutečně osvědčila, jako pouhý odvar z ní, neměl jsem nad čím váhat.
Spojil jsem více poznatků a vymyslel si vlastní recept a postup.

 

Co budeme potřebovat?
- Sušenou Tomkovici vonnou (jinou stejně neseženete) - 10g (musíte hledat pod "sweetgrass", jinak nic moc v našich e-shopech nenajdete...

- Destilovanou vodu - 200ml

- Esence rozmarýnu 

- Esence fenyklu (takové ty klasické lahvičky s výtažkem dané bylinky, jak se kapou do aromalamp)

- Průmyslový líh - 50ml, kvůli konzervaci (lze koupit v lékárně 60%, nebo je možno použít alpu, případně slivovici, ale to po aplikaci zanechá odér)

 

Postup:

10g Tomkovice (prodává se většinou v balíčku po 20g, takže Vám zbude na příště) dejte do hrnce společně s 200ml destilované vody a přiveďte k varu (ideálně pod pokličkou, ať se to moc nezredukuje). Stačí vařit 3-5min. Poté nechte v hrnci vychladnout. Celý obsah i se sweetgrass dejte do menší zavařovačky (ideálně od dětské výživy apod.), přidejte 30 kapek rozmarýnové a 30 kapek fenyklové esence. Fenykl i rozmarýn klíšťata rovněž bytostně nesnáší, takže se přidává i kvůli účinnosti, ale má to i druhotný efekt. Po aplikaci to příjemně voní (aspoň teda mně :-D ).

Dáme do ledničky a necháme 5 dní louhovat (3x denně protřepeme). Následně zcedíme přes plátýnko / plenu apod. a přidáme líh. protřepeme a dáme do lahvičky z rozprašovačem. Můžeme aplikovat jak na kůži, tak na oblečení (odvar je ale poměrně tmavý, takže bacha, ať manželka nevyletí z kůže, když to šplíchnete na bílé gaťata). Uchováváme v ledinici. Takto připravený a uchovávaný repelent by nám měl bez problémů vydržet do konce sezóny (měl. Zda-li tomu tak bude se teprve dozvím).

Od používání tohoto repelentu jsme nenašli jediné klíště jak lezoucí po oblečení, nebo těle, tak nedejbože už přisáté. A proto naše blbnutí venku může vypadat i takto:

 

Jako bonus přidám rychlý recept na repelent proti komárům, protože výše zmíněný na ně není úplně ideální. Na komáry a muchničky se mi nejvíce osvědčil obyčejný hřebíček. Připravit si můžeme repelenty na dvou bázích. Alkoholu a oleje, podle toho, zda chceme aplikovat na oblečení, nebo nikoli. Taky ten na bázi alkoholu má výrazný odér.
Repelent na bázi oleje:
 

- 2 pytlíky kvalitního hřebíčku nasypeme do hmoždíře a roztlučeme (nic zásadního, pouze aby se účinné látky lépe uvolnily. Do menšího kastrůlku nalijeme 250ml oleje (já použil olivový) a nasypeme hřebíček. Mírně zahříváme až do doby, kdy se hřebíček začne pohybovat a olej začne místy tvořit bublinky. Tady je nutno ihned vypnout, smažení hřebíčku není žádoucí. Necháme vychladnout, dáme do uzavíratelné nádoby buď do lednice, nebo do špajzu do temna a 3x denně protřepeme. Po 8-10 dnech přecedíme přes plátýnko a naplníme libovolnou nádobu. Skladujeme v lednici. Účinkuje poměrně dlouho a příjemně voní... 
Repelent na bázi alkoholu:

- Very easy - do uzavíratelné nádobky nasypeme jeden pytlík hřebíčku, zalijeme 200ml alpy, nebo slivovice (dá se asi použít i vodka, ale nezkoušel jsem) a necháme 10 dní louhovat. Přecedíme, dáme do aplikátoru (rozprašovače) a máme repelent. Výhody jsou, že nemusíme skladovat v lednici a snese i vysoké teploty (ve stanu apod.). Nevýhody, že po aplikaci nevoníte zrovna jako po použití parfému od Yves Saint Laurent...   

 

Tak snad vám to k něčemu bude a vaše výlety do přírody budou tak pohodové a plné prožitků, jako ty naše...

 

P.S. Případné dotazy v diskuzi zodpovím až zítra k večeru. Lapnul jsem banána na 36 hodin... :-) 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Szőcs | pátek 5.6.2020 21:48 | karma článku: 32,28 | přečteno: 2379x