Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na lavici obžalovaných demokracie

Cílem tohoto blogu není hodnotit fakt Brexitu z hlediska jeho ekonomických či jiných dopadů; to bych jednak neuměl a ani si nemyslím, že by právě to sehrálo v rozhodování Britů podstatnou roli.  

Na celém dění kolem Brexitu mě zaujalo něco jiného, a totiž způsob, jakým o hlasování referují média a jakým na něj reagují politici.

Tématem tohoto blogu tedy je srovnat syrovou událost – referendum o vystoupení z EU, s jejím košatým mediálním obrazem.  Když se totiž na dění uplynulých dvou týdnů podíváme blíže, nemůže nás nenapadnout, že zde probíhá jakýsi souboj mezi událostí samou a její mediální interpretací. Rozdělme si toto dění na dvě fáze: fázi před referendem a po něm.

První fázi dominovala tragická smrt labouristické poslankyně Jo Coxové, kterou prounijní tábor v závěru kampaně místy až nevkusně využíval, a dále pak podivuhodný zvrat v průzkumech veřejného mínění, které se několik dnů před volbou vzácně shodovaly na tom, že Británie v Evropské Unii setrvá. Byla vytvořena iluze o většinovém mínění veřejnosti dost možná s cílem ovlivnit výsledky nadcházejícího referenda. Navzdory tomu a ke všeobecnému překvapení, jak víme, byla většina Britů ve skutečném referendu pro odchod.

Když všemožná snaha zvrátit výsledek v reálu nedošla naplnění, začala mainstreamová média a politický establishment s druhou fází, kterou lze nejlépe charakterizovat jako pokus o delegitimizaci výsledku plebiscitu. Už sám fakt, že k takovéto post-kampani dochází, je zarážejícím vykolejením z běžného chodu demokracie a demokratických voleb. K těm sice bohužel občas patří i vyhrocená a demagogie ani jiných nekalých prostředků se neštítící kampaň, avšak zpravidla předcházející volbě samotné. Aby taková kampaň pokračovala v neztenčené intenzitě, či dokonce ještě intenzivněji poté, kdy se zavřou volební místnosti, je docela neobvyklé. Rozčleňme pokusy o delegitimizaci na několik hlavních kategorií:

     

     1. Pokusy znevěrohodnit ty, kteří hlasovali pro vystoupení.

Sem spadají vhodně vybrané „zprávy“ sdělující, či naznačující, že:

  • Pro vystoupení hlasovali lidé starší a na venkově, které bychom neměli brát moc vážně.
  • Odpůrci setrvání Velké Británie hlasující pro „leave“ si ve skutečnosti přáli zůstat (čti pro vystoupení hlasovali lidé mentálně zaostalí, kteří ani neví, co chtějí)
  • Po plebiscitu se zvýšil výskyt útoků proti přistěhovalcům (čti pro vystoupení byli hlavně nenávistní, násilničtí blázni, kterým výsledek dodal kuráž)

 

     2. Pokusy znevěrohodnit lídry kampaně za odtržení

  • Sami si vlastně takový výsledek nepřáli (To je přinejmenším zcela neověřitelné, případně dovozované z toho, že v něj v předvečer referenda ovlivněni výsledky průzkumů sami nevěřili, což jsou ovšem dvě odlišná tvrzení)
  • Po vyhlášení výsledků se někam ztratili, veřejně nevystupují a zdráhají se převzít odpovědnost (Farage přitom několik dní po referendu vystoupil s poměrně ostrým projevem přímo na zasedání Evropského parlamentu)

 

      3. Polemika nad výsledkem

Do třetí kategorie řadím všechny úvahy o tom, co vlastně voliči chtěli svou volbou vyjádřit, jinými slovy, proč hlasovali tak, jak hlasovali. Obvykle se dojde k závěru, že to neví, případně to nejsou s to artikulovat, a že po lepším vysvětlení a odstranění všech iracionálních vlivů, budou konečně volit „správně“ a pro své „dobro“. K tomu je jim třeba dát opakovanou příležitost. Podobně jako v prvním bodě je nakonec zpochybněna rozhodovací kompetence voličů.

Tento způsob, „úspěšně“ použitý u posledního velkého eurounijního referenda, které se týkalo ratifikace Lisabonské smlouvy Irskem, je zvlášť záludným útokem na demokracii. Nelze sice nic namítat proti osvětě veřejnosti, proti racionálním argumentům – k nim je však dostatek prostoru před hlasováním! Pokud je veřejnost nevyslyší, je to obvykle důsledek nepřesvědčivosti těch argumentů, nebo nedůvěryhodnosti jejich nositelů.

Kuriózní specialitou právě proběhlého britského referenda jsou pak polemiky nad samotnými pravidly hlasování a potřebnou většinou, jež by mohly být jistě velmi zajímavé, pokud by se však znovu nekonaly až ex-post, teprve v reakci na známý výsledek.  

 

      4. Zastrašování

U této kategorie nejde ani tak o delegitimizaci výsledku, jako spíš o pokus vzít voličům odvahu k projevení vlastního mínění. Se zastrašováním začala mainstreamová média a unijní establishment dlouho před referendem a pokračují v něm, znovu snad dokonce v rostoucí míře, i po něm. Jeho podstatou je dát rozhodování o vystoupení z Unie bezmála apokalyptický rozměr a všelijak zveličit význam, který mu ve skutečnosti náleží, stejně jako zveličit zejména hospodářské důsledky Brexitu. Jako by v Evropě nebyly země, které, ač mimo EU, mají přístup k jejímu vnitřnímu trhu!

Dalším nástrojem zastrašování a nátlaku, tentokrát spíše na zástupce kampaně pro vystoupení, je vytvoření falešného stavu nouze, jakési ohromné naléhavosti následných kroků, zhmotněného ve výzvách k okamžité aktivaci článku 50 a stejně okamžitému zahájení procesu vystoupení. Přitom k takovému spěchu není sebemenší důvod.

Konečně zvláštním produktem strategie zastrašování je lítost, nastupující v okamžiku, kdy zastrašování selže a je třeba občany přesvědčit, aby litovali svého svobodného rozhodnutí. Velmi rychle dostalo toto přesvědčování i poutavou mediální zkratku Bregret (z anglického to regret – litovat).

 

Co z toho všeho plyne?  

Jak jsem napsal v úvodu, bylo mým cílem ukázat, jak mediální obraz nějaké události zastíní i událost samu. To je podle mě přesný popis toho, co se kolem britského referenda o odtržení odehrálo a stále odehrává. Dny plynou a stránky deníků a televizní zpravodajství plní další a další zprávy dávající britské volbě vesměs negativní konotace a mající vzbudit ničím nepodložený dojem, že výsledek hlasování byl omyl. Místo aby dění určovali vítězi plebiscitu, jsou následnou mediálně-politickou masáží zahnaní do těžké defenzivy, takže nejen že neurčují, co se bude dít, ale chvílemi to málem vypadá, že se za vítězství v demokratickém hlasování budou muset ještě omluvit. Ulpívá na nich jakási těžko definovatelná hanba pramenící z toho, že si dovolili zeptat se občanů na názor, nebo dokonce přesvědčit je o tom svém. Za to se ocitají obrazně řečeno na lavici obžalovaných. Mělo by nás ale varovat, že s nimi se v roli obžalovaného ocitá i sama demokracie a s ní i právo každého z nás se svým hlasem podílet na uspořádání veřejných záležitostí.

Autor: Václav Šubrt | sobota 2.7.2016 14:02 | karma článku: 26,48 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Václav Šubrt

Jak se zbavit draka

Každý zná klasický pohádkový motiv o království ve spárech draka, které osvobodí až smělý nebojácný hrdina, obvykle princ, respektive budoucí princ, ale to je vedlejší.

29.8.2020 v 18:31 | Karma: 6,62 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

Trable se svobodou

Leckdo řekne, že definovat svobodu je hračka. Tak třeba svoboda je, když mohu jít, kam chci, mluvit, jak mi zobák narost, a vůbec si dělat, co se mi zamane.

30.10.2017 v 17:13 | Karma: 6,17 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

„Nesnesitelná“ bezobsažnost voleb (zamyšlení nad blížícími se volbami)

Prvním pozoruhodným rysem nadcházejících voleb je množství stran a hnutí, které kandidují a které mají šanci na proniknutí do Sněmovny.

19.10.2017 v 20:22 | Karma: 6,15 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Václav Šubrt

Malá rešerše k tématu kratšího pracovního týdne

Tento blog navazuje na dva blogy z února a března zabývající se myšlenkou kratší pracovní doby. Účelem je odkázat čtenáře na některé články, politické proklamace a rozhovory, které se tématu dotýkají.

26.6.2017 v 15:47 | Karma: 9,51 | Přečteno: 273x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

Hokej, cenzura a kajícník pod maskou

Podivná aféra se rozpoutala kolem německého hokejového brankáře Thomase Greisse. Jakýsi bdělý občan si povšiml, že Greiss na instagramu lajkoval příspěvky útočící na americkou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou.

14.5.2017 v 19:42 | Karma: 28,68 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 826x
Zajímá mě ekonomie a společnost. Především těmto dvěma oblastem bych se rád věnoval i ve svém blogu.

 

Seznam rubrik