Hokej, cenzura a kajícník pod maskou

Podivná aféra se rozpoutala kolem německého hokejového brankáře Thomase Greisse. Jakýsi bdělý občan si povšiml, že Greiss na instagramu lajkoval příspěvky útočící na americkou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou.

Jeden z nich ji přitom nepřímo srovnává s Adolfem Hitlerem. Německou gólmanskou jedničku následně předseda německého olympijského výboru obvinil z extremismu (sic!) a pohrozil mu vyloučením z reprezentace. Greiss, ačkoli je hvězdou NHL, se skutečně na probíhajícím světovém šampionátu přestal objevovat v německé brance; údajně kvůli zranění, kterého si však nikdo nevšiml (brankáři si obvykle přivodí zranění během zápasu, z kterého musí odstoupit). Muž pod maskou se nakonec kajícně za své lajky omluvil a vše dobře dopadlo. Nebo ne?

Tím, že se Greiss omluvil, dal jakoby za pravdu ničím nepodloženému tvrzení, že sympatizuje s extrémistickými hnutími a krajní pravicí. Z ničeho takového ho ovšem jeho lajk neusvědčuje. Jestli o něčem svědčí, pak pouze o jeho antipatiích k Hillary Clintonové. Greiss tak pouze projevil svůj názor. Přirovnání k Hitlerovi není sice zrovna korektní argumentační nástroj, - je to demagogická finesa používaná vždy, chceme-li někoho očernit -, zároveň však není zapovězené a už vůbec neznamená, že ten, kdo ho použil, nebo se k němu přihlásil, s nacismem sám koketuje.

Greiss se podle mého názoru omlouvat neměl a pokud už se omluvil, měl výslovně říci, že se omlouvá pouze za formu svého nesouhlasu, ne za to, že má názor, jaký má. Vytváří se tím nebezpečný precedent, kdy pod pláštěm boje proti extremismu jsou cenzurované politické projevy. Ke všemu se tak zřejmě děje pod hrozbou profesní perzekuce, což připomíná extremistické praktiky mnohem více, než předmět Greissových nerozvážných lajků.

 

https://sport.aktualne.cz/hokej/ms-v-hokeji/thomas-greiss-omluva/r~63cc35b6386311e7a557002590604f2e/?utm_source=ihned.cz&utm_medium=banner-480x252&utm_campaign=mshockey-exportni&redirected=1494766409

Autor: Václav Šubrt | neděle 14.5.2017 19:42 | karma článku: 28,68 | přečteno: 756x